Νέα επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τους θανάτους από την πανδημία εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος αυτή τη φορά μελέτη του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του επιδημιολόγου Θεόδωρου Λύτρα που αναφέρει ότι η νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός όμως είχε πει από το βήμα της Βουλής πριν δύο εβδομάδες ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ και ακριβώς πάνω σε αυτό ο κ. Τσίπρας επιτίθεται τώρα στον κ. Μητσοτάκη, γράφοντας χαρακτηριστικά στο Twitter:

«Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ. Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή. Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα;

Με 19475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…».