Με προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές η κυβέρνηση οχύρωσε την Αττική που βρίσκεται από την χθες στο μάτι του «Μπάλλου». «Καλύτερα να παγώσουν τα πάντα για μια ημέρα, παρά να θρηνήσουμε θύματα», έλεγε στο Newsbeast κυβερνητικός αξιωματούχος.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Μετά από συνεχείς συσκέψεις οι οποίες δεν σταμάτησαν και κατά την διάρκεια της νύχτας αποφασίστηκαν 6 μέτρα για να υψωθεί ασπίδα προστασίας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Αθήνα έπεσε χθες σχεδόν ο μισός όγκος νερού που πέφτει σε ένα χρόνο.

Το πρώτο που τέθηκε σε ισχύ ήταν η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 08:00 το πρωί στον Κηφισό και την παραλιακή. Κι αυτό, γιατί αργά το απόγευμα της Πέμπτης το ποτάμι φούσκωσε επικίνδυνα θυμίζοντας άλλες εποχές. Σημιεώνεται ότι ο Κηφισός και η παραλιακή άνοιξαν στις 6:30 το πρωί.

«Τα μέτρα είναι προληπτικά», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης έπειτα από την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν την πορεία τους και θα επηρεάσουν την Εύβοια και τη Χαλκιδική σε λίγες ώρες, ενώ από σήμερα υπάρχει, επίσης, σοβαρό ενδεχόμενο να «χτυπηθούν» από την κακοκαιρία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως η Σάμος και η Ικαρία.

Στη «μάχη» ο δήμος Αθηναίων

O δήμος Αθηναίων σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της περιουσιών των δημοτών της πόλης.

Τα τεχνικά συνεργεία, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες πρασίνου, στον ηλεκτροφωτισμό, στις δομές αστέγων, στο καταφύγιο των αδέσποτων, βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και θα παραμείνουν για όσο διάστημα διαρκεί το φαινόμενο.

Τα προληπτικά μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

1) Ο Κηφισός και η παραλιακή αποφασίστηκε να μείνουν κλειστοί έως τις 08:00 το πρωί, καθώς απαγορεύτηκε η διέλευση όλων των Ι.Χ. οχημάτων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Για τα φορτηγά οχήματα θα εκτιμηθεί η κατάσταση ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου και θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε συνεννόηση με την Τροχαία, ενώ θα δίνονται οδηγίες σε όλους τους δρόμους εισόδου στην Αττική. Ωστόσο λίγο μετά τις 6 το πρωί άνοιξαν και ο Κηφισός και η Παραλιάκη για τα οχήματα, νωρίτερα από τις 8:00 που ήταν προγραμματισμένο.

2) Kλειστές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3) Ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

4) Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.

5) Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.

6) Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.

Κλειστά τα δικαστήρια

Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής για σήμερα Παρασκευή, λόγω των αιφνίδιων και έντονων καιρικών φαινομένων.

Από την αναστολή εργασιών εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

Ανοικτές θα είναι όλες οι δομές υγείας.