Η βάση των drones στα κατεχόμενα εξυπηρετεί την άμυνα των Τουρκοκυπρίων ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του ο ηγέτης της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ υποστηρίζοντας ότι ο λόγος που εξοπλίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία είναι επειδή μπορεί να έχει στο μυαλό της «διάφορα πράγματα».

Μιλώντας στο CNN Τurk, ο Τατάρ ανέφερε πως η βάση αυτή στηρίζεται στη «συμφωνία» με την Τουρκία που είχε υπογραφεί επί δικής του «πρωθυπουργίας», και πρόσθεσε:

«Ασφαλώς είναι για το συμφέρον των Τ/Κ. Μπορεί να υπάρχουν διάφορες αντιπολιτευτικές φωνές εντός της Κύπρου αλλά όλα αυτά είναι για την ασφάλειά μας. Όλος ο κόσμος γνωρίζει πόσο εξοπλίζονται οι Ελληνοκύπριοι. Κάθε χρόνο αγοράζουν 300 εκατομμύρια ευρώ όπλα».

Ο λόγος που εξοπλίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία είναι επειδή «στο μυαλό τους μπορεί να έχουν διάφορα πράγματα, γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να έχουμε την άμυνά μας στο πιο ψηλό της επίπεδο . Ασφαλώς η ισχύ της Τουρκίας είναι φανερή, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε ακόμη ο Τ/Κ ηγέτης, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς εάν βρέθηκε φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, ο ίδιος είπε: «Δεν είμαι σε θέση να πω τίποτα για εκεί εγώ, επειδή αυτά αξιολογούνται. Η στάση μας με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι δεν επιτρέπουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην ανατολική Μεσόγειο. Επειδή οπωσδήποτε υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου. Επειδή οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο πηγάζουν από την ύπαρξη αυτού του πλούτου».

Αναφορικά, δε, με τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέπτεται τη Λευκωσία, ότι στην Κύπρο δεν μπορούν να υπάρξουν δύο κράτη, ο Ερσίν Τατάρ τόνισε:

«Αυτό που έχω να πω είναι ως “πρόεδρος” της “ΤΔΒΚ”, ως ηγέτης του “Τουρκοκυπριακού λαού”: Στην Κύπρο υπάρχουν δύο “κράτη”. Στην Κύπρο από το 1963, δηλαδή από τις συμφωνίες του 1960 οι Ε/Κ δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να συνεχίσουν εκείνη την Δημοκρατία, υπάρχει καθαρή δήλωση του Μακαρίου».