Σκληρή ανακοίνωση με αφορμή τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου, Γεωργίου Τσιρώνη, στις φυλακές Μαλανδρίνου και του θανάτου του δολοφόνου του, βαρυποινίτη, Ίλι Καρέλι, στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, εξέδωσε η ΔΡΑΣΗ, κάνοντας λόγο για «αμφίπλευρα ανοχύρωτο σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα».

Δυστυχώς, το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι αμφίπλευρα ανοχύρωτο. Προηγήθηκε το τραγικό περιστατικό της στυγνής δολοφονίας του σωφρονιστικού υπαλλήλου και ακολούθησε σήμερα ο βίαιος θάνατος του δράστη κρατούμενου, σύμφωνα με τα πορίσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης.

Η προστασία και ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κορυφαίο των οποίων είναι αυτό της ανθρώπινης ζωής, αποτελεί, μεταξύ άλλων, θεμελιώδη αποστολή του σωφρονιστικού συστήματος, το οποίο πρέπει να εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας τόσο για τους λειτουργούς του όσο και για τους υποκείμενους σε σωφρονισμό κρατουμένους. Αντ’ αυτού, αναδεικνύεται η εικόνα νησίδων (κατ’ ελάχιστον), όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας.