Στα όσα συνέβησαν στη χθεσινή ψηφοφορία, για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αναφέρθηκαν βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην ολομέλεια.

«Αυτά που συνέβησαν χθες ευτελίζουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τους θεσμούς, τη δημοκρατία μας. Τέτοιες διαδικασίες-παρωδία φοβάμαι ότι μπορούν να κλονίσουν την πίστη του λαού μας στο πολίτευμά μας. Δεν έπρεπε να συμβεί αυτό το φιάσκο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χαράλαμπος Καλαματιανός και χαρακτήρισε πρωτοφανές και επονείδιστο, το άνοιγμα της κάλπης για να βγει το άκυρο ψηφοδέλτιο.

«Ντροπιάσατε το Κοινοβούλιο με τις παράνομες, απαράδεκτες και αντικανονικές πράξεις σας. Έχετε τεράστια ευθύνη γιατί δώσατε άλλο ένα δυνατό χτύπημα στον κοινοβουλευτισμό και στις δημοκρατικές διαδικασίες», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κάλπη δεν ανοίγεται. Γίναμε ντροπή και περίγελος του κόσμου. Δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα η χθεσινή ψηφοφορία», ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης.

«Πολλοί εκτέθηκαν»

«Ήταν μια κρίσιμη συζήτηση, μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία και ευτυχώς η πλειοψηφία, με τη σύσσωμη στάση του Κινήματος Αλλαγής, στάθηκε στο ύψος της. Όμως, πολλοί εκτέθηκαν. Εκτέθηκαν είτε με τη συνειδητή πολιτική τους επιλογή να απέχουν κρυπτόμενοι, είτε παίρνοντας την πρωτοφανή πολιτική θέση ότι δήθεν δεν τους αφορά αυτή η αψιμαχία», είπε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στη συνέχεια επισήμανε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση, αντί να χειριστεί το σκάνδαλο της NOVARTIS, όπως όλες οι χώρες, ξεκινώντας κατά κύριο λόγο από τους γιατρούς και καλώντας τους ανθρώπους της εταιρείας, επέλεξε απλά και μόνο να παίξει πολιτικά παιχνίδια αξιοποιώντας σκοτεινές μεθοδεύσεις. Ποιο ήταν το κατόρθωμά τους; Να είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που η NOVARTIS δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, να έχει κουκουλωθεί λοιπόν το πραγματικό σκάνδαλο».

Τις αναφορές της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής στη στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη χθεσινή ψηφοφορία, σχολίασε δηκτικά η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

«Δεν θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω στις μεγαλοστομίες για το άπλετο φως που ρίχνεται στην υπόθεση NOVARTIS. Εξετάστηκε τόσο πολύ σε βάθος το σκάνδαλο μέχρι τώρα, που θεωρείται απαραίτητο να επεκταθεί εξίσου η έρευνα και σε άλλες περιπτώσεις, να εξεταστούν και αυτές σε βάθος!», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ.