Για αναντιστοιχία μεταξύ της πρόβλεψης για ύφεση που παρουσιάζει στο εσωτερικό και αυτής που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών σημειώνει σε δήλωσή του ότι ενώ την περασμένη Πέμπτη το σενάριο ύφεσης της κυβέρνησης ήταν 4,7%, χθες έγινε 7,9%, σε συνέχεια, όπως αναφέρει, της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ περί ανεδαφικών προβλέψεων.

Επιπλέον, ο ίδιος κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα ότι «δέησε μάλιστα να μας ενημερώσει και για ένα σενάριο ύφεσης 7,9% το οποίο πουθενά δεν υπήρχε στο ελληνικό κείμενο που απέστειλε και εμφανίζεται μόνο στο αγγλικό», όπως και «οι προβλέψεις για το έλλειμμα».

«Για τη ΝΔ αυτά μάλλον δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό», σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ φαίνεται πως «είναι αποφασισμένη να μην ενημερώνει τους πολίτες για τίποτα σημαντικό αν δεν πιεστεί από εμάς».

«Χρειάστηκε ερώτηση για να μάθουμε για τη χρήση του μαξιλαριού, χρειάστηκε ερώτηση για την παραδοχή του ύψους των ταμειακών διαθεσίμων, χρειάστηκε παρέμβαση για να μάθουμε για το σενάριο ύφεσης 7,9%», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα πιέζω τον κ. Σταϊκούρα»

Συνεχίζοντας ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει «να πιέζει τον κ. Σταϊκούρα», ενώ παρέπεμψε στη γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβούλιου (ΕΔΣ) πάνω στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας πως είναι «ακόμη πιο ενδιαφέρον ότι φαίνεται να μην έχει κάποιο σχόλιο για αυτήν». «Σύμφωνα λοιπόν με το ΕΔΣ οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται ως “εξαιρετικά αισιόδοξες” (highly optimistic) και σημειώνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει πολύ βαθύτερη ύφεση.

Μάλλον τώρα που κυβέρνηση είναι η ΝΔ η κριτική του ΕΔΣ δεν είναι άξια λόγου», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, ενώ απαντάει και σε κριτική που δέχτηκε από τον Χ. Σταϊκούρα «για τεχνική ανεπάρκεια» όσον αφορά προηγούμενη δήλωσή του.

Συγκεκριμένα, κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι «επιμένει να προσπαθεί να μας πείσει ότι το 1%>2,8% λέγοντας μάλιστα ότι “οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019!“. Προφανώς κάποιες συνιστώσες θα έχουν θετικό πρόσημο και κάποιες αρνητικό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το σύνολο. Όταν οι βασικές συνιστώσες ενός μεγέθους αυξάνονται, και το μέγεθος μειώνεται, μάλλον ο ορισμός “οι βασικές” είναι κάπως παραπλανητικός», εξηγεί από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν ο κ. Σταϊκούρας είχε διαβάσει την ανακοίνωσή μου θα πρόσεχε ότι είπα ότι “τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την παραδοχή της κυβέρνησης είναι 6 δισ.” και αυτό ο κ. Σταϊκούρας δεν το αμφισβητεί.

Η κριτική προφανώς δεν είναι επί δημοσιονομικού κόστους και ταμειακών διαθεσίμων, αλλά επί των επιλογών της κυβέρνησης», προσθέτει, λέγοντας πως «όσο για την ενσωμάτωση του συνολικού ποσού των εγγυήσεων -μετά μόχλευσης- στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση», το αφήνει «ασχολίαστο».

«Ξεχνάει ότι μεταξύ 2010-2014 ήταν άγνωστη φράση η “αύξηση εισοδήματος”»

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι «ο κ. Σταϊκούρας, αφού απέστειλε κείμενο με τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ βασανίζει ξανά τα δεδομένα προσπαθώντας να τα κάνει να ομολογήσουν ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έκανε τόσο καλά». «Μας λέει μάλιστα ότι “μεταξύ 2015 και 2018, η Ελλάδα ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασε τη μικρότερη αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος”. Ξεχνάει μάλλον ότι μεταξύ 2010-2014 η φράση “αύξηση εισοδήματος” ήταν άγνωστη στην Ελλάδα», αναφέρει.

Ο Ε. Τσακαλώτος, εκφράζει, επίσης, προβληματισμό για τη φράση «τα κέρδη που απέφερε η πολιτική αυτή στον τομέα των ανισοτήτων είναι πολύ μικρά σε σχέση με το κόστος που προκάλεσε τόσο στη βραχυχρόνια όσο και την μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη». «Δείχνει ότι για τον κ. Σταϊκούρα η ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση την αύξηση των ανισοτήτων.

Ή τουλάχιστον ότι είναι θιασώτης της αντίληψης ότι πρέπει πρώτα να μεγαλώσει η πίτα, και μετά βλέπουμε τι θα γίνει με την κοινωνική δικαιοσύνη», σημειώνει, σχολιάζοντας πως «μόνο που για ένα περίεργο λόγο, για τους θιασώτες αυτής της προσέγγισης τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης ποτέ δεν είναι επίκαιρα ανεξάρτητα από το μέγεθος της πίτας».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αναφορά του Χ. Σταϊκούρα περί αύξησης του Χρέους/ΑΕΠ κατά 2% την περίοδο 2015-2018, τη χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», ενώ αναρωτιέται αν ο υπουργός Οικονομικών «θέλει να την συγκρίνει με τις δικές του επιδόσεις ή με τα ταμειακά διαθέσιμα που παραδέχτηκε ότι άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Γιατί αν από το χρέος αφαιρούσε τα ταμειακά διαθέσιμα που του αφήσαμε (ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν 42 δισ.- πάνω από 20% του ΑΕΠ) θα προέκυπτε σαφώς η μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ», αναφέρει και καταλήγει σχολιάζοντας: «Πάλι καλά που στην ανακοίνωση ο κ. Σταϊκούρας αφιέρωσε μία σελίδα για να μας αναπτύξει το σχέδιο για το μέλλον, γιατί θα διάβαζε κανείς τις δύο σελίδες που αφορούν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα νόμιζε ότι η ανακοίνωση γράφτηκε όταν ήταν στην αντιπολίτευση».