Ρυθμιστικό ρόλο στην αβέβαιη «διαδρομή» της κυβέρνησης είναι πιθανό να διαδραματίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που μετά τη διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη αριθμούν 12, αν βέβαια η έως πρόσφατα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενταχθεί στις τάξεις τους.

Οι 11 σύστησαν πρόσφατα Κοινοβουλευτική Ομάδα με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές» και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας», η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής πρόκειται να γνωμοδοτήσει θετικά στο αίτημά τους.

Αρχηγός της νεοσυσταθείσης Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο προερχόμενος από τη Ν.Δ., Νίκος Σταυρογιάννης. Η θητεία του όμως πρόκειται να διαρκέσει μόνο ένα μήνα και στη συνέχεια θα αναλάβει άλλος βουλευτής της ομάδας.

Οι υπόλοιποι είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) και Χρήστος Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ), που έχουν «ευθυγραμμιστεί» με τη ΔΗΜΑΡ, ο Μίμης Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Νίκος Νικολόπουλος (Ν.Δ.), ο Πάρις Μουτσινάς (ΔΗΜΑΡ), ο Γιάννης Κουράκος (ΑΝΕΛ), ο Μάρκος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ).

Παρότι δεν διαθέτουν πολιτική ομοιογένεια ούτε κοινή πολιτική διαδρομή, μπορούν υπό προϋποθέσεις να εξασφαλίσουν το «μαξιλαράκι» ασφαλείας που ζητεί διακαώς η κυβέρνηση προκειμένου να «υπερπηδήσει» τα εμπόδια που έχει μπροστά της, ή αντίθετα να βρεθούν απέναντί της ενισχύοντας τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού.