Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ανάψει το πράσινο φως για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αιφνιδίασε αρκετούς και έφερε ανατροπή δεδομένων στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

Την επόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά συγκαλεί το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελείται από τη γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και τους βουλευτές και ευρωβουλευτές που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι να εισηγηθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της ΚΟΕΣ την επόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του συνεδρίου.

Όπως αναφέρουν εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από την Πολιτική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, η οποία μετατίθεται κατά δύο εβδομάδες, 6-8 Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από μια διαδικαστική αλλαγή, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή». Η συνεχής ανατροφοδότηση της συζήτησης περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και η εκπεφρασμένη πρόθεση του Π. Γερουλάνου να διεκδικήσει την ηγεσία του, έχουν δημιουργήσει κλίμα γύρω από το επερχόμενο συνέδριο. Θα αποτελέσει πεδίο έμπρακτης αμφισβήτησης της κ. Γεννηματά; Όπως φαίνεται από την επίσπευση της διαδικασίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιχειρεί να υπάρχουν «απαντήσεις» και να κλείσει ενδεχομένως το ζήτημα μια ώρα αρχύτερα.

Η κίνηση της κ. Γεννηματά αιφνιδίασε όχι μόνο την εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και βασικά πολιτικά στελέχη, σύμφωνα με «Τα Νέα», καθώς με βάση το μέχρι σήμερα χρονοδιάγραμμα, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γινόταν μετά τη Συνδιάσκεψη προς το τέλος του χρόνου. Με βάση τη λογική της συνέχειας της «μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» από το ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής, το συνέδριο θα αποφασίσει το νέο καταστατικό. Πρόθεση της ηγεσίας είναι η αλλαγή να αποτυπώνει τη νέα δυναμική στον φορέα, να ενισχύει τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας και να δώσει ένα τέλος στην εσωστρέφεια που δημιουργείται για τον νέο ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Και μαζί να λύσει και το θέμα της ηγεσίας, καθώς η θητεία της κ. Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ έχει λήξει, ωστόσο η ίδια έχει εντολή από τη βάση του Κινήματος Αλλαγής μέχρι το 2021.