Είναι επιβεβλημένη η αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από τον κατακερματισμό της φορολογίας επί της ακίνητης περιουσίας, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο εξορθολογισμός της φορολογίας ακινήτων. Το κόμμα εκτιμά ότι η φορολόγηση πρέπει να γίνεται με έναν ενιαίο φόρο, ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από δικαιότερη κατανομή μεταξύ των υπόχρεων και καταθέτει προτάσεις για τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό.

Αναφέρει ότι ο νέος φόρος πρέπει να:

– είναι προοδευτικός σε ό,τι αφορά τη φορολογική επιβάρυνση των Φυσικών Προσώπων. «Προτείνουμε την θέσπιση ενός αφορολόγητου κατ’ άτομο και οι φορολογικοί συντελεστές να αυξάνονται όσο αυξάνεται η φορολογητέα ύλη. Έτσι, με το φόρο αυτό να συμμετέχουν στα βάρη περισσότερο οι πιο εύπορες ομάδες του πληθυσμού» σημειώνει.

– διασφαλίζει τον εξορθολογισμό στη φορολόγηση των Νομικών Προσώπων, λαμβάνοντας υπόψη το είδος χρήσης κάθε ακινήτου. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζονται όλα τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα.

Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι:

Όσον αφορά τα Φυσικά Πρόσωπα: Kαθιέρωση αφορολόγητου στις 50.000 ευρώ. Θέσπιση προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, με 8 έως 10 φορολογικούς συντελεστές από 1 τοις χιλίοις μετά τις 50.000 ευρώ και ανώτερος συντελεστής 2% για αντικειμενικές αξίες από 3 εκατ. ευρώ και πάνω.

Στα Νομικά πρόσωπα, προτείνει τη θέσπιση 4 συντελεστών:

– Κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα 2 τοις χιλίοις.

– Για ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα 1 τοις χιλίοις.

– Αξία ιδιοχρησιμοποιούμενων οικοπέδων κερδοσκοπικού χαρακτήρα 6 τοις χιλίοις.

– Μη κερδοσκοπικού 3 τοις χιλίοις (λατρευτικοί, πολιτιστικοί χώροι εξαιρούνται).

– Αξία ακινήτων που εκμισθώνονται: 6 τοις χιλίοις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, 3 τοις χιλίοις μη κερδοσκοπικού.

Όσον αφορά τα αγροτεμάχια: Προτείνει τη διάκριση στους κατ’ επάγγελμα αγρότες (περίπου 250 χιλιάδες) και στους μη (περίπου 500 χιλιάδες). Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων να γίνεται στη βάση ενός συστήματος αντικειμενικών αξιών, με πρόβλεψη για αφορολόγητο με βάση έκταση και αξία. Για την περίπτωση που οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν έγκαιρα τις αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων -παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης γίνονται από την προηγούμενη χρονιά- τότε για τη μεταβατική περίοδο του 2014 μπορεί να εξεταστεί η περίπτωση της φορολόγησης κατά στρέμμα, αλλά όχι με ενιαίο ποσό όπως πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να γίνει διάκριση με βάση κριτήρια για τα αγροτεμάχια, όπως για παράδειγμα αν είναι καλλιεργήσιμα (αρδεύσιμα ή μη, κοντά σε εθνικές οδούς ή όχι, παραθαλάσσια ή μη), αν χρησιμοποιούνται για μονοετή καλλιέργεια ή πολυετή (πεδινά, ημιορεινά η ορεινά) ή αν είναι μη καλλιεργήσιμα (βοσκότοποι, δασικά).

Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε προτάσεις με κοινωνικά κριτήρια και συγκεκριμένα:

– Για όσους έχουν πάρει δάνειο πρώτης κατοικίας μέχρι 100 τ.μ. και μέχρι 150.000 ευρώ αντικειμενική αξία, να μειώνεται ο φόρος που προκύπτει από το ακίνητο αυτό.

– Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για ΑΜΕΑ και πρόσωπα που επιβαρύνονται με αναπηρία 67- 80%.

– Για όποιον είναι για δύο χρόνια εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ, να υπάρχει μείωση στο φόρο που προκύπτει για περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.