Αιχμές ότι η ρύθμιση αφορά και τον ιδιωτικό τομέα, και όχι μόνο τον δημόσιο, άφησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης και υποστήριξε ότι για να επανέλθει η ρύθμιση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο ίδιος θα είναι αποκλειστικά αρμόδιοι να την εισηγηθούν και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς, ενώ αρνήθηκε τον όρο επίορκος.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Ρουπακιώτη στον ΒΗΜΑ 99,5 έχουν ως εξής:

Άγνοια για το ποιος συνέταξε το νομοσχέδιο

Δεν γνωρίζω ποιος το συνέταξε ούτε με πήρε κάποιος τηλέφωνο να μου το πει – και καλά θα έκανε, γιατί δεν είμαστε τσακωμένοι. Αλλά είναι κάτι που αφορά πάντες και πάσες. Και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή, και τον δημόσιο. Είναι πολύ λίγοι από αυτόν τον τομέα, βέβαια, αλλά δεν αφορά μόνον το δημόσιο τομέα. Λέει πάντες και πάσες.

Δεν προλαβαίνουν οι υποθέσεις να εκδικαστούν μέσα σε ένα μήνα

Υπάρχουν φορείς που έχουν περισσότερους απ’ όσους πρέπει, ενδεχομένως, αλλά υπάρχουν και άλλοι που στενάζουν και η προθεσμία τελείωνε σε εννέα μήνες από τη στιγμή που υποβλήθηκε η αίτηση, όταν ξέρεις ότι είναι τόσο βραδεία η εκδίκαση των υποθέσεων που δεν παίρνεις δικάσιμο σε ένα μήνα. Πρέπει να σας πω ότι μόλις πριν από ένα χρόνο, με τη νομοθεσία, παίρναμε δικάσιμο σε δυόμιση-τρία χρόνια.

Για τον όρο «επίορκος»

Αρνούμαι τον όρο επίορκος. Υπάρχουν αυτοί που διέπραξαν ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα. Άλλο είναι το ζήτημα αν απαγγελθεί μια κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία και πόσο πρέπει να παίρνει το μισθό του και για πόσο. Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Η προβολή αυτού του όρου είναι για να δώσει την δυνατότητα να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και είναι πάγιος κανόνας διεθνώς ότι αν δεν κριθεί τελεσίδικα μια υπόθεση, δεν μπορείς να διώξεις κάποιον. Σε κακουργηματικού χαρακτήρα βαριές κατηγορίες, υπάρχει η δυνατότητα να τον θέσεις σε αργία και ό,τι περαιτέρω λέει ο νόμος. Δεν υποστηρίζω, βέβαια, την ιδέα να παραμείνει ούτε ένας παραπάνω από όσους περισσεύουν στο Δημόσιο, αλλά από όσους περισσεύουν και όχι από όσους λέμε εμείς ότι περισσεύουν.

Για το αν θα κατατεθεί η ρύθμιση μετά το Πάσχα

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ο μόνος αρμόδιος εκ του νόμου και αποκλειστικά αρμόδιος να εισηγηθεί. Αναμφισβήτητα θα επικοινωνήσει με τους υπουργούς που εκτιμά ότι μπορούν να προσφέρουν τη δική τους γνώση, εκτίμηση ή και εμπειρία ή και του πρωθυπουργού της χώρας. Και εφόσον από το Πάσχα δούμε τις διατάξεις, όπου έχει διαπιστωθεί μια έκδοση προσωρινών διαταγών που δεν υπηρετεί τη νομιμότητα και δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες ανάγκες, να περιοριστεί, να μη γίνεται κατάχρηση στην έκδοση προσωρινών διαταγών.