Άτυπη, αλλά υψηλού επιπέδου συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, που ανήκουν σε σοσιαλιστικά κόμματα, είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν με τη συμμετοχή της Υψηλής Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Κάθριν Αστον και της αντιπροέδρου της σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βερονίκ ντε Κεζέρ.

Κατά τη συνάντηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία.

Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, ενόψει και της συνάντησης σήμερα Δευτέρα, των υπουργών της ΕΕ με τον κοινό απεσταλμένο Μπραχίμι και υπό το φως της συνεχούς επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα αυτή.

Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για την κατάσταση στο Μαλί, ενώ υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Έλληνας υφυπουργός εξέφρασε την ανησυχία της χώρας μας για τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, που αναπόφευκτα επηρεάζουν και την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, τονίζοντας την επιθυμία της Ελλάδας για σταθερότητα και λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος στη γειτονική χώρα.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν την επανάληψη παρόμοιων συναντήσεων, προκειμένου να γίνεται άτυπη ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, των σοσιαλιστικών κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία.