Δημοσκοπήσεις για εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές 2019: Τα νέα δεδομένα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Τα ποσοστά των κομμάτων ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10:29
19/04/2019
Δημοσκοπήσεις για εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές 2019: Τα νέα δεδομένα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
11
loading

Νέες δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες καταγράφουν την εκλογική δύναμη των κομμάτων τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές 2019.

Σημαντικό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές δίνει δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 27,2%, έναντι 19,9% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 7,3 μονάδων), και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, το ΚΚΕ με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 4,6%, η Ένωση Κεντρώων με 2%, η Ελληνική Λύση με 1,9%, το Ποτάμι και το ΜέΡΑ 25 με 1,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 0,9%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται 28,8%, έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 7,8 μονάδων), και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,7%, η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 2,4%, η Ένωση Κεντρώων με 1,7%, το Ποτάμι με 1,6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,6% των ερωτηθέντων.

Όσον αφορά στα σενάρια για την κατανομή των εδρών στην επόμενη Βουλή, υπάρχει το σενάριο της εξακομματικής Βουλής που δίνει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, στο οποίο η ΝΔ συγκεντρώνει 154 έδρες έναντι 76 του ΣΥΡΙΖΑ, με το Κίνημα Αλλαγής να λαμβάνει 24 έδρες, τη Χρυσή Αυγή με 19, το ΚΚΕ με 18.

Αυτοδυναμία συγκεντρώνει όμως η ΝΔ και στο ενδεχόμενο πεντακομματικής Βουλής, συγκεντρώνοντας και πάλι 154 έδρες, έναντι 85 του ΣΥΡΙΖΑ, 25 του ΚΙΝΑΛ, 18 της Χρυσής Αυγής και 18 του ΚΚΕ.

Η έρευνα της Opinion Poll

Την εκλογική δύναμη των κομμάτων τόσο για τη μάχη των ευρωεκλογών 2019 όσο και για τις εθνικές εκλογές, καταγράφει και έρευνα της εταιρίας Opinion Poll.

Ειδικότερα, στις ευρωεκλογές, η ΝΔ καταγράφει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει το protothema.gr και παρουσιάζεται από το ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104.6», τη μεγαλύτερη διαφορά στην κάλπη των ευρωεκλογών και όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια.

Εκεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαφορά 17,1 ποσοστιαίες μονάδες, με ποσοστό 33,75 έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά είναι 15,4 μονάδες, με ποσοστά για τη ΝΔ 30,1% έναντι μόλις 14,7%. Το τελευταίο αυτό νούμερο είναι η χαμηλότερη επίδοση που έχει να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση εδώ και πολύ καιρό.

Τρίτο κόμμα, με τάση αύξησης της συσπείρωσης στην εκλογική του βάση είναι το Κίνημα Αλλαγής, που φτάνει στο 6,9% όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 4,5%. Τα συγκεκριμένα πέντε κόμματα είναι και τα μόνα που εξασφαλίζουν την είσοδό τους στην ευρωβουλή, σύμφωνα με την Opinion Poll, η οποία βρίσκεται τους αναποφάσιστους των ευρωεκλογών γύρω στο 14% με ένα ποσοστό 8,3% να σκέφτονται την αποχή.

Στις εθνικές εκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει ποσοστό 30,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται περίπου 14 ολόκληρες μονάδες πίσω, στο 16,3%! Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5,3%, η Χρυσή Αυγή με 5% και το ΚΚΕ με 4,7%. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 12,8% και η αποχή στο 6,5%.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων ψήφων η ΝΔ είναι μία ανάσα από την αυτοδυναμία – ελπίζοντας ότι θα πάρει έστω και ελάχιστους από τους αναποφάσιστους – καθώς έχει ποσοστό 33,8% και διαφορά 15,7 μονάδων από το κυβερνών κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις στο 18,1%, με τρίτο το ΚΙΝΑΛ στο 5,9%, τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 5,6% και πέμπτο το ΚΚΕ με 5,2%. Πρόκειται για τα κόμματα που καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βουλή, καθώς κανένα άλλο δεν ξεπερνά το κατώφλι του 3%.

Ευρωεκλογές 2019: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα – έκπληξη

Άνετο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εν όψει των Ευρωεκλογών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις 27 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου, ενώ έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι η Λαϊκή Ενότητα φαίνεται να κερδίζει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεπερνώντας το όριο του 3%.

Ειδικότερα, με βάση τον μέσο όρο των τριών δημοσκοπήσεων των εταιρειών Alco, MRB και Marc, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 34,6%, έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 7,4%, το ΚΚΕ με 6,2%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,2%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, η Ελληνική Λύση με 2,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ποτάμι με 1,7% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,2%. Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 8,3% αθροιστικά.

Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 9 έδρες για τη Νέα Δημοκρατία στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει 6 ευρωβουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής και τη Χρυσή Αυγή από 2 και το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Ενότητα από έναν.

Όσον αφορά στις συνολικές προβλέψεις για τις Ευρωεκλογές από τις 28 χώρες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται να προηγείται με 180 έδρες από τις συνολικά 751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χάνοντας 37 έδρες σε σχέση με τη σημερινή σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ απώλειες καταγράφουν και οι Σοσιαλδημοκράτες που υποχωρούν από τις 186 στις 149 έδρες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Ανεξαρτητος

  Δημοσκόπησεις που κύριο μέλημα τους είναι να δημιούργησαν πόλωση με το να παρουσιάζουν ντε και καλά ότι οι Έλληνες δεν έχουν άλλες επιλογές εκτός από ΝΔ και ΣΎΡΙΖΑ. Είναι αν αξιόπιστες και αποπροσανατολιστικες.

 2. avatar Λευκοθεα

  Οι δημοσκοπησεις καταντησαν σαν τα ωροσκοπια που οποιος τα πιστευει ειναι αφελης!

 3. avatar Z 46

  βρώμικο ΠΑΣΟΚ = νέος ΣΎΡΙΖΑ ζήτω ο σοσιαλισμός

 4. avatar Α.Λ.

  Αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι για να γελάνε και οι κότες. Αν θέλετε να τις πιστέψετε, πιστέψτε τις.

 5. avatar M59

  Αναποφάσιστοι , δεν ξέρω δεν απαντώ και άλλο = 21,4% και μετά μιλάμε για δημοσκοπήσεις και ποσοστά όταν το 1/4 των ψηφοφόρων δεν ξέρουν τι τελικά θα ψηφίσουν.
  Μάλλον μας περνάνε για βλάκες................

 6. avatar synfot11111

  Αδύνατον να πιστέψω πως η λύση σε όλα είναι η ΝΔ. Πρώτη φορά, ως πολίτης, ένιωσα σιγουριά από τη διακυβέρνηση της χώρας. Ας βγάλουμε τις ετικέτες «αριστερός» «δεξιός» και ας κρίνουμε από το τι βλέπουμε να γίνεται, να θυμηθούμε το τι γινότανε και εν τέλει ποιος ως κυβέρνηση των Ελλήνων τα καταφέρνει. Οι ψηφοφόροι είναι σαν τους φιλάθλους, που ήταν στο γήπεδο, είδαν τον αγώνα και πιστεύουν την επομένη μέρα το τι γράφεται στην εφημερίδα. Με τους προηγούμενους “προπονητές” (Παπανδρέου, Σαμαρά) πέφταμε κατηγορία και τώρα που ο σημερινός “προπονητής” μας βγάζει στην Ευρώπη, θέλουμε να τον αλλάξουμε.

  1. avatar Θεόδωρος Κοζιώκος

   Προφανώς φίλε δεν έχεις καμία σχέση με την παραγωγικότητα και το εμπόριο. Εάν είχες δεν θα έγραφες αυτές τις ασυναρτησίες. Δεν αφήσανε ούτε μία εταιρεία να επιβιώσει με την φορολογία και με όλα τους τα τερτίπια. Χωρίς ΣΥΡΙΖΑ δεν παθαίνουμε τίποτα, χωρίς εταιρείες τα χάνουμε όλα και αυτοί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους, κατάφεραν να πτωχεύσουν μέσα σε τέσσερα χρόνια δεκάδες χιλιάδες τόσες εταιρείες που είναι αδύνατο να ξαναγίνουν μέσα σε ένα βράδυ. Με αυτά που γράφεις σε κόβω για Δημόσιο Υπάλληλο ή για αποτυχημένο εργάτη χωρίς βιογραφικό

   1. avatar synfot11111

    Aπό το 2010 μέχρι το 2013, εμείς οι Έλληνες χάσαμε το 40% των εισοδημάτων μας.
    Στην ανεργία η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια με ποσοστό που ξεπέρασε το 28%, δηλαδή περίπου 1.300.000 άνεργοι. Ένας στους τρεις εργαζόμενους έμεινε με μισθό 300 ευρώ το μήνα.
    Συνολικά 962.400 πολίτες αναζητούσαν δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο. Περισσότερα από 200.000 κατασχετήρια. Περισσότερα από 300.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις. Μόνο στο λιανεμπόριο έκλεισαν 3.500 καταστήματα. (εσύ πού ανήκεις).
    Γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις που έκλεισαν μέσα στην κρίση: Sprider Stores, Fokas, Diana, Καπνοβιομηχανία «Γεωργιάδης», Neoset, Αγνό, Alex Pak, Πετζετάκις, Βιομηχανία ξυλείας Shelman. Φαντάζομαι πως δεν χρειάζομαι κομματικό βιογραφικό για να θυμάμαι και να κρίνω σωστά.

  2. avatar ΓΙΑΓΚΟΣ-Μ

   Τι θετικά είδες από αυτή την κυβέρνηση? Την εγκληματικότητα που αυξήθηκε εξαιτίας του νόμου Παρασκευόπουλου? Την προδοσία των Πρεσπών? Την αγένεια της κυβέρνησης ως προς τις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι? Το σύστημα υγείας που υποβαθμίστηκε κι άλλο? Την άθλια διαχείριση του προσφυγικού και της παράνομης μετανάστευσης? Την ταλαιπωρία χιλιάδων υποψηφίων οδηγών εξαιτίας ενός άθλιου άρθρου στο νέο νόμο Σπίρτζη? Το νόμο Κατρούγκαλου? Τι θετικό βρήκες, με εξαίρεση την αύξηση του κατώτατου μισθού?

 7. avatar lololo

  Γελάνε και οι πέτρες με τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα... Γιατί δε μας δείχνετε και μερικές χωρίς αναγωγή και με γράφημα για όσους δεν θα ψηφίσουν κανέναν?

 8. avatar Μστ

  Θεωρώ πως σκοπίμως ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τη ΝΔ να ξεφτιλίζεται με στημένες δημοσκοπήσεις, αφού κανείς πλέον ψηφοφόρος δεν πιστεύει ότι είναι αξιόπιστες.!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει