Νew Υork Times για Σκοπιανό: Τα «συγχαρητήρια» μπορεί να είναι πρόωρα

«Όταν εξάπτονται τα πνεύματα στα Βαλκάνια, η ιστορία διδάσκει ότι δεν υπάρχει ασφαλής απόσταση»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:28
14/06/2018
Νew Υork Times για Σκοπιανό: Τα «συγχαρητήρια» μπορεί να είναι πρόωρα
4
loading

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα New York Times αναφέρεται στη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων γράφοντας ότι όποιος πιστεύει ότι η μετονομασία της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι κάτι τετριμμένο, καλύτερα να αποφύγει να ταξιδέψει στα Βαλκάνια.

«Στον λαβύρινθο αυτόν των σφοδρών και παλαιών εχθροτήτων, η χρήση του λάθος ονόματος μπορεί να αποβεί πολύ, πολύ επικίνδυνη», προειδοποιεί η εφημερίδα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτός είναι ένας λόγος που ο Μάθιου Νίμιτς αφιέρωσε περισσότερο από 20 χρόνια στη μεσολάβηση για την επίλυση αυτού του θέματος που πρέπει να είναι μία από τις πλέον σκοτεινές και ακόμη πιο δισεπίλυτες διαφορές. Και για τον λόγο αυτόν ο Νίμιτς χαιρέτισε με τόση θέρμη την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς για νέο όνομα.

«Από ασφαλή απόσταση, μπορεί να εμφανίζεται ως τοπική διένεξη ανταγωνιζόμενων μύθων», αναφέρει το κύριο άρθρο που εξιστορεί το χρονικό της διαφοράς αρχής γενομένης από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη διένεξη που προέκυψε από τις διεκδικήσεις ιστορικού παρελθόντος και εθνικής ταυτότητας. «...Αλλά, όταν εξάπτονται τα πνεύματα στα Βαλκάνια, η ιστορία διδάσκει ότι δεν υπάρχει ασφαλής απόσταση».

Η ευκαιρία για τον Μάθιου Νίμιτς, που ξεκίνησε το 1994 τις μεσολαβητικές του προσπάθειες, ήρθε όταν «ο αριστερού προσανατολισμού Ζόραν Ζάεφ έγινε πρωθυπουργός της "Μακεδονίας" πριν από έναν χρόνο. Εκείνος, όπως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας της Ελλάδας, είναι αντι-εθνικιστής. Ο κ. Νίμιτς ενέτεινε τις μεσολαβητικές του προσπάθειες, δοκιμάζοντας το ένα επίθετο μετά το άλλο, μέχρι και δύο πρωθυπουργοί να συμφωνήσουν στο "Βόρεια". Τα συγχαρητήρια ήλθαν από όλες τις πλευρές».

«Μπορεί να είναι πρόωρα», προειδοποιούν οι New York Times. «Οι εθνικιστές στην Ελλάδα και τη "Μακεδονία" παραμένουν αντίθετοι σε οποιονδήποτε συμβιβασμό. Ο κ. Ζάεφ έχει υποσχεθεί να θέσει την ονομασία σε δημοψήφισμα, ενώ ο δεξιός κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα δήλωσε ότι θα εναντιωθεί στη συμφωνία στο Κοινοβούλιο. Πολύ καλύτερα θα έκαναν να γιορτάσουν μαζί με τον κ. Νίμιτς "μία περίοδο βελτιωμένων σχέσεων", αυτό που μπορεί να είναι η καλύτερη πραγματική συμφωνία αυτής της εβδομάδας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar K x

  Αντε ρε δεξιοί κ πασοκια πόση λαλακια κουβαλάτε... Όλοι την ημέρα με το χέρι δουλεύετε?

 2. avatar  NEF1

  Επόμενη στάση ΒΑ Αιγαίο....

 3. avatar rnwsperr

  η εφημερίδα των Αμερικανών που ανέκαθεν δεν λογαριάζουν ιστορικές αλήθειες στο βωμό των διεθνών συμφερόντων, αποκαλεί εθνικιστές όσους εναντιώνονται στην ιστορική παραχάραξη ενός ονόματος έθνους και γλώσσας. Για άλλη μια φορά ουδετερότητα και νίπτουν τας χείρας τους οι "σύμμαχοι" Αμερικανοί

 4. avatar Chatolias

  Πετάγονται κ οι δυτικοί για να δημιουργήσουν το δεύτερο μέρος του παιχνιδιού που απαιτείται...
  Ότι δλδ δν Εκλεισε η συμφωνία και πάμε να δημιουργήσουμε αναταραχή εμεις οι σκοπιανοί ότι Μας ρίξανε οι Έλληνες κ τα σχετικα..
  Έχουμε βαρεθεί τα ιμπεριαλιστικά σας τερτίπια και το διαίρει και βασίλευε του κιβδηλου κράτους σας..
  Έρχεται η ώρα..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει