Συνεδριάζει εκ νέου αύριο στο υπουργείο Εργασίας η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την οποία έχουν ορίσει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, ώστε να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις με δεδομένο ότι τα χρονικά όρια στενεύουν και η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους της επικουρικής ασφάλισης αποτελεί προαπαιτούμενο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Κατά τις προηγούμενες συναντήσεις δεν υπήρξε εξέλιξη και οι διαφορές παραμένουν.

Στο μεταξύ, δεν έχει ορισθεί μέχρι στιγμής η επόμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το υψηλότερο κλιμάκιο της τρόικας.

Η συνάντηση αυτή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, τη γενική γραμματέα του υπουργείου ‘Αννα Στρατινάκη και εμπειρογνώμονες, ώστε να συμφωνηθεί το «τεχνικό μοντέλο», επί του οποίου θα διεξαχθεί η τελική διαπραγμάτευση.

Κατά την πολύωρη χθεσινή συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, εξετάσθηκαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στατιστικά και οικονομικά στοιχεία, ώστε να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, στην εξέλιξη της σχέσης τού κόστους εργασίας με την παραγωγικότητα, ως το 2015.

Αναζητήθηκε επίσης, η επιλογή ενός αντικειμενικού οικονομομετρικού μοντέλου, που να συνδέει ενδεχόμενα μέτρα μείωσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με την ανεργία, η οποία δεν συναρτάται μόνο με το κόστος εργασίας.

Η τρόικα έχει θέσει μεταξύ των άλλων, θέμα μείωσης του βασικού μισθού στα επίπεδα της Ισπανίας, όπου είναι 641,50 ευρώ και μείωσης ή κατάργησης των κοινωνικών επιδομάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνει τον 13ο και τον 14ο μισθό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επικαλούνται θεωρητικά μοντέλα, σύμφωνα με τα οποία, τα μέτρα αυτά θα ευνοήσουν τις επενδύσεις και θα μειώσουν την ανεργία ενώ ζητούν την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση.

Ο διάλογος όμως των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν εντός των επομένων ημερών, δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο κατώτερος μισθός και τα δώρα, περιλαμβάνονται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αποτελούν προϊόν συλλογικών διαπραγματεύσεων που προστατεύονται από την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας έχουν επανειλημμένα τονίσει, ότι το θέμα θα επιλυθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, τα περιθώρια στενεύουν, καθώς εντός της εβδομάδας, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, για την απομείωση του ελληνικού χρέους, και να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα συμφωνία.