Στη σημασία της Ευρωμεσογειακής Συνόδου αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου.

Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε., η οποία ξεκίνησε περίπου στις 13:30, στο Ζάππειο Μέγαρο, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 18:00 το απόγευμα. Η συζήτηση των ηγετών πραγματοποιήθηκε σε δύο γύρους, αρχικά στην πρώτη συνεδρία εργασιών και εν συνεχεία με γεύμα εργασίας. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι Αλέξης Τσίπρας, Φρανσουά Ολάντ, Νίκος Αναστασιάδης, Ματέο Ρέντσι, Αντόνιο Κόστα, Τζόζεφ Μουσκάτ και Φερνάντο Εγκιδάθου.

«Το σημαντικότερο γεγονός είναι η παρουσία μας εδώ. Η σύνοδος και η διακήρυξη που υπογράφηκε, αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε πως η Γηραιά Ήπειρος «βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» και «πρέπει να εμπνεύσει ξανά τους λαούς».

Αυτό, όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, «δεν θα γίνει μονό με ευχές». Αντίθετα, «πρέπει να λάβουμε ουσιαστικά μετρά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Πρέπει να ενισχύσουμε τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης και του αισθήματος ασφάλεια.

«Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο. Αυτή η Σύνοδος είναι θετική συμβολή στο διάλογο και το μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση και υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μία πρωτοβουλία διαίρεσης και διχασμού της Ευρώπης. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μία πρωτοβουλία διαλόγου».

Αντίθετα, όπως εξήγησε «η ενότητα περνάει μέσα από τη σύγκληση, την καταπολέμηση των ανισοτήτων».

«Αυτά συζητήσαμε και καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο, τη Διακήρυξη των Αθηνών» τόνισε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Πορτογαλία.

Ολάντ: Χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή και πως οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος.

Ρέντσι: Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη

Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών. Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα, ανέφερε.

Αναστασιάδης: Η Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο. Υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ.

Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας. Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης.

Κόστα: Πρέπει να στηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική». «Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο» υπογράμμισε ο κ. Κόστα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».

Επίσης, ο πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.

«Σημαντική πρωτοβουλία η Σύνοδος»

«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας και αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώρας Φερνάντο Εγκιδάθου στις κοινές δηλώσεις μετά τη Σύνοδο.

Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».

«Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε»

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε».

Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η “κοινωνική Ευρώπη” ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».