Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο, με όλα τα σενάρια ανοιχτά μετά μάλιστα την ομιλία Βενιζέλου στη Βουλή ο οποίος απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για τα νέα μέτρα, δήλωσε όμως ότι εκτός από αυτά ενδεχομένως θα βρεθούμε στην ανάγκη να ληφθούν κι άλλα.

Το ερώτημα που αυτή τη στιγμή είναι στα χείλη όλων των κυβερνητικών βουλευτών, είναι κατά πρώτον αν η κοινωνία μπορεί να αντέξει -με πολλούς να προβλέπουν τα χειρότερα- και κατά δεύτερον αν και η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει.

Αν δηλαδή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να συμφωνήσει και να ψηφίσει είτε αυτά είτε τα επόμενα μέτρα. Πολλοί μιλούν για παραιτήσεις βουλευτών προκειμένου να μη ψηφίσουν, αλλά και να μη ρίξουν την κυβέρνηση. Υπό το βάρος όλων αυτών, οι πρόωρες εκλογές φαίνονται προ των πυλών και μάλιστα στο αμέσως προσεχές διάστημα με «σημείο μηδέν» την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ενός προϋπολογισμού για τον οποίο ο υπουργός οικονομικών προειδοποίησε ότι αν δεν καταρτιστεί και δεν ψηφιστεί, οδηγούμαστε μαθηματικά στην χρεοκοπία.

Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση πρέπει ουσιαστικά να καταρτίσει τους προϋπολογισμούς όχι ενός αλλά δύο ετών με δραματικές δεσμεύσεις και ακόμα δραματικότερες περικοπές, οι οποίες αλλάζουν τον κοινωνικό και οικονομικό χάρτη της χώρας.

Πάντως η ομιλία Βενιζέλου στη Βουλή ανέβασε το θερμόμετρο, όχι μόνο γιατί δραματοποίησε την κατάσταση στο έπακρο, αλλά και γιατί διεύρυνε το μέτωπο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κόβοντας το δρόμο μιας έστω μίνιμουμ συναίνεσης.

Το γεγονός ότι σήμερα μια καθοριστική ημέρα ο πρωθυπουργός δεν ήταν παρών στην Βουλή, δημιούργησε δυσθυμία αν όχι πανικό στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία πλέον συζητά το χειρότερο: Αναγκαστική προσφυγή υπό το κράτος πανικού σε πρόωρες εκλογές.

Πηγή: 24h.gr