Με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας και με στόχο την ανάκτηση των πολιτικών πρωτοβουλιών δρομολογεί τις εξελίξεις ο Γ. Παπανδρέου, ύστερα από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Στο επιτελείο του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή», προωθούν τάχιστα τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το φθινόπωρο σχετικά με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ενώ εξετάζουν την αλλαγή στάσης απέναντι στη Ν.Δ. και στον πρόεδρό της, τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς μέχρι στιγμής οι επιθέσεις «συναίνεσης» δεν έχουν αποδώσει. Αντίθετα, «κοστίζουν» στο πολιτικό προφίλ της και της κυβέρνησης και κυρίως του πρωθυπουργού.

Επιπλέον, οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δημιουργούν ένα πλαίσιο για τη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας και για τη «διευθέτηση» του χρέους σε επόμενο χρόνο. Μαζί με την πλήρη στήριξη στο Γ. Παπανδρέου από τη διεθνή κοινότητα, δρομολογούν μια σταθερότερη πορεία για την έξοδο από την κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις, αλλά τουλάχιστον θα έχει μπροστά της μια δεύτερη ευκαιρία να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της και να βγει στις αγορές μετά το 2015.

Το ερώτημα που τίθεται πάντως είναι εάν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε συνεχή ένταση και ζει κάτω από ένα κλίμα αγωνίας και ανασφάλειας για το μέλλον.

«Η διεξαγωγή του δεν μπορεί να γίνει εάν οι πλατείες είναι γεμάτες από “αγανακτισμένους” πολίτες, εάν υπάρχει πολιτική αστάθεια στη χώρα και εάν η φτώχεια έχει μετατραπεί σε ανέχεια. Απαιτούνται σταθερότητα, ηρεμία και κυρίως ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον των πολιτών αλλά και της χώρας. Απαιτείται αλλαγή κλίματος και το γνωρίζει ο κ. Παπανδρέου», επισημαίνουν κυβερνητικοί βουλευτές.