Στα αγγλικά και σε ένα άρθρο για την προέγκριση της συμφωνίας στη Βουλή

Δεν συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις αλλά η εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:13
10/07/2015
Στα αγγλικά και σε ένα άρθρο για την προέγκριση της συμφωνίας στη Βουλή
4
loading

Μετά από μαραθώνιες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συμβουλίου από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, οι οποίοι δεν έβαλαν την υπογραφή τους στο σχετικό νομοσχέδιο, έφτασε τα μεσάνυχτα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης με τον ESM, μετά το σχετικό αίτημα που απηύθυνε η κυβέρνηση εντός της εβδομάδας.

Το fast track σχέδιο νόμου, το οποίο έφτασε στη Βουλή με στόχο όχι να εγκρίνει τις προτάσεις της κυβέρνησης που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό αλλά να δώσει το «πράσινο» φως στους Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευτούν το Σάββατο στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των θεσμών και τους εταίρους για να κλείσουν τη συμφωνία, είναι 13 σελίδων και γραμμένο στα αγγλικά.

Μία ώρα πριν φτάσει στην ελληνική Βουλή, η πρόταση της κυβέρνησης είχε φτάσει στις 11 το βράδυ και στα χέρια των πιστωτών, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το... υπερ - κατεπείγον σχέδιο νόμου έφτασε στη Βουλή σε ένα άρθρο και συνοδευόμενο από επιστολή του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό αναφέρεται ότι «Εν όψει της κατατεθείσας από την ελληνική κυβέρνηση αίτησης δανείου προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM και στο πλαίσιο του σχεδίου των μεταρρυθμίσεων για την Ελληνική οικονομία και των όρων για την δημοσιονομική πολιτική της χώρας που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, η Βουλή των Ελλήνων εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ως αναπληρωτή του, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Επικρατείας, να διαπραγματευτούν με τους ομολόγους τους τους τελικούς όρους της συμφωνίας για να συνάψουν σύμβαση με τον ESM για τη χρηματοδότηση του Δημόσιου Χρέους για τη περίοδο 2015-2018 και τη διαπραγμάτευση λήψης μέτρων για τη βιωσιμότητα και εξυπηρετησιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει με τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Πριν αποσταλεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε έκτακτη συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Μέγαρο Μαξίμου, στους οποίους και εξήγησε τους λόγους που επιλέχθηκε η εν λόγω διαδικασία υπερ - κατεπείγοντος και υπογράμμισε την ανάγκη να εξουσιοδοτηθούν για να κλείσουν τη συμφωνία, δεδομένου ότι η Κυριακή αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία για την περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας.

Εφόσον το σχέδιο νόμου περάσει και η κυβέρνηση καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες, από τη Δευτέρα αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα συνοδεύουν τα όσα αναγράφονται στη συμφωνία για το δάνειο ύψους 53,5 δισ. ευρώ από τον ESM.

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ

  Αγγλικά στο δημοψήφισμα, αγγλικά στο νομοσχέδιο, είμαστε μια καθωσπρέπει μπανανία. Δική μας γλώσσα δεν έχουμε ή είναι και αυτό μέσα στις απαιτήσεις των δανειστών;

 2. avatar SYC

  Καμμία νομιμοποίηση στην δοσιλογη κυβέρνηση να υπογράψουν μνημόνια. Έχουν την απόφαση του ελληνικού λαού και με αυτή να πορευθούν

  1. avatar TASOS54

   Εχεις απόλυτο δίκιο . Χίλιες θετικές (+).

  2. avatar Social Distortion

   Ρε φίλε, ακόμα δεν έχεις καταλάβει οτι το δημοψήφισμα ήταν ένα πολιτικό κόλπο εσωτερικής κατανάλωσης του Τσίπρα?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει