Απόντες επί πληρωμή

Ο Χ. Καστανίδης καίει τον πρώην Πρωθυπουργό αποκαλύπτοντας την αλληλογραφία 1996-97


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:36
14/05/2011
Απόντες επί πληρωμή
8
loading

Με απόντες τα έξι έβδομα των βουλευτών (!), ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης άδειασε χθες στην κατ' ευφημισμόν Ολομέλεια της Βουλής τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για την υπόθεση της Siemens. Απαντώντας στην προχθεσινή επιστολή του πρώην πρωθυπουργού, ο υπουργός κατέθεσε όλη την αλληλογραφία που είχαν οι δυο τους το 1996-1997, από την οποία προκύπτει υπαναχώρηση Σημίτη από την πρόταση Καστανίδη για δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τις δημόσιες προμήθειες και τα μεγάλα έργα εκείνης της περιόδου. «Οι συνέπειες ήταν μοιραίες», είπε ο υπουργός.

Το «γάντι» για την επίθεσή του έριξε πρώτος ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός όταν με ανακοίνωση που διανεμήθηκε στους βουλευτές την περασμένη Τετάρτη, εν όψει της χθεσινής συζήτησης του πορίσματος για τη Siemens, υποστήριξε με σαφήνεια πως «η πρόταση του τότε υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών προέβλεπε ρητά την εξαίρεση των προγραμματικών συμβάσεων από τον έλεγχο της αρχής, την οποία επιθυμούσε».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ωστόσο όχι μόνο διέψευσε τον Κ. Σημίτη, αλλά καταλόγισε εμμέσως στο πρόσωπό του ότι αν είχε γίνει αποδεκτή η πρότασή του «θα ήταν διαφορετικό το μέλλον της χώρας. Δεν το πράξαμε όμως και οι συνέπειες ήταν μοιραίες».

Σιγή 15 χρόνων

«Δεν έχω μιλήσει εδώ και 15 χρόνια. Ομως αισθάνομαι βαριά την ευθύνη», δήλωσε με ένταση κατά την παρέμβασή του το κυβερνητικό στέλεχος και καταθέτοντας τη σχετική αλληλογραφία γύρισε πίσω τους δείκτες του χρόνου στον Ιανουάριο του 1996.

Τότε ο κ. Καστανίδης ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών-Επικοινωνιών και διαπιστώνοντας ότι έχει να διαχειριστεί πολλά τρισεκατομμύρια δραχμές ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό «να απαντήσουμε πώς θα υπάρξει χρηστή διαχείριση του κολοσσιαίου αυτού ποσού, διότι τα γιγαντιαία συμφέροντα που συγκρούονται γύρω από τις προμήθειες, ακόμη και όταν τηρούνται οι κανόνες, δημιουργούν παρενέργειες στο πολιτικό σκηνικό».

Ο κ. Σημίτης, κατά τον κ. Καστανίδη, συμφώνησε να ιδρυθεί επιτροπή που θα αναλάμβανε το έργο των προμηθειών και τη διαφάνεια, ενώ η πρότασή του, όπως ο ίδιος υποστήριξε χθες, συμπεριελήφθη και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 1996.

Οταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, συνέχισε ο ίδιος, ο Κ. Σημίτης τού απέστειλε επιστολή που του ζητούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Ενέργεια που χαροποίησε ιδιαίτερα τον Χ. Καστανίδη, ο οποίος απαντώντας εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το κόψιμο του ομφάλιου λώρου προμηθειών και πολιτικής».

Η ικανοποίησή του όμως αποδείχθηκε πρόσκαιρη διότι τον Ιανουάριο του 1997 έλαβε επιστολή του τότε πρωθυπουργού προς τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο με κοινοποίηση προς τον ίδιο, στην οποία ανέφερε ότι έχει ξανασκεφτεί το θέμα, ότι θέλει περισσότερη συζήτηση και ζητούσε να παραπεμφθεί στην επιτροπή θεσμών της κυβέρνησης.

Τον Μάιο, και ενώ ο κ. Καστανίδης απουσιάζει στο εξωτερικό, συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο και αποφασίζει να απορρίψει την πρότασή του με το σκεπτικό ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Η παραίτηση

Από εκεί και πέρα και έως την παραίτησή του, στα τέλη του Αυγούστου του ίδιου χρόνου, από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ο κ. Καστανίδης προτείνει στην αρχή η ψηφιοποίηση του ΟΤΕ να μην ενταχθεί στις προγραμματικές συμβάσεις αλλά να γίνει διεθνής διαγωνισμός και στη συνέχεια, αφού δεν λαμβάνει απάντηση από τον πρωθυπουργικό γραφείο, ζητεί οι συμβάσεις του υπουργείου του να περνούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η σιγή ασυρμάτου από το Μαξίμου τον οδηγεί σε παραίτηση.

Οσο για το γιατί επανήλθε στην κυβέρνηση το 2003, αλλά και γιατί δεν δημοσιοποίησε το περιεχόμενο των επιστολών του, απάντησε για το μεν πρώτο πως «είχε υποχρέωση να βοηθήσει πρώτα τη χώρα και μετά το κόμμα», για το δε δεύτερο πως «δεσμευόταν έως τώρα από το απόρρητο της αλληλογραφίας».

Οι αποκαλύψεις του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσαν μούδιασμα στο ΠΑΣΟΚ και ικανοποίηση στη Ν.Δ. που απαίτησε μετ' επιτάσεως να διακοπεί η διαδικασία ώστε να μελετηθεί η αλληλογραφία. Μάλιστα ο βουλευτής του κόμματος Π. Καμμένος σημείωσε ότι «ξεκινά σήμερα η διαδικασία για να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο Κ. Σημίτης με αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης».

Κατά τα λοιπά οι ομιλητές όλων των κομμάτων -αν και ορισμένοι διατύπωσαν επιφυλάξεις για την έκβασή της- τάχθηκαν υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο με τη γερμανική εταιρεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία», αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του Χ. Καστανίδη ότι τα αδικήματα του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος και της δωροδοκίας πρέπει να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής απαιτείται προηγουμένως η κατάθεση σχετικής πρότασης από τουλάχιστον 30 βουλευτές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar anemos UK

  Τελικά οι βρωμιάρηδες μετά από 15 χρόνια βγαίνουν να τα πούνε τόσο χρόνια τα εκρειβαν για να τους ψηφiζουμε κλέφτες αλήτες.....

 2. avatar panagiotis

  ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ που ειναι ρε παιδια?υπαρχει?

  1. avatar laros

   Τα τρωει μονος του !!!

 3. avatar yiannis

  γιατί τα είπε τώρα; τι φοβάται τώρα ; λετε να τον επιασαι κριση συνειδησης τωρα; Αν ειναι δυνατον!!! το σιγουρο ειναι οτι κατι πολυ ποιο σοβαρο υπαρχει, αλλα η Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΟΙΜΑΑΑΑΑΑΤΑΙ!!!

 4. avatar Σκυλοπνιχτρης

  Καστανίδη καλά τα λες, αλλά βγάζεις και τον εαυτό σου απόντα μονίμως.

 5. avatar KatDelBar

  Νομίζω ότι μιλάνε για υποχρεωτικές ευρωπαϊκές οδηγίες της εποχής (DGIII 1α,2b,3c ) εάν θυμάμαι καλά. Εν πάσει περιπτώσει εάν οι οδηγίες που υπέγραφαν όλοι εφαρμόζονταν εν καιρώ, μόνο από πρόστιμα θα είχαμε εξοικονομήσει δις ευρώ! Είναι όλοι συνυπέφθυνοι για το ευρωπαϊκό party , όπως για το Ολυμπιακό, το Φαρμακευτικό και όλα τα πάρτυ της μεταπολίτευσης!

 6. avatar azio1967

  Απλώς αμέλησε να συμπληρώσει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια,ότι θα έκανα πρώτα απ'όλα κακό σε μένα τον ίδιο διότι θα τελείωνε πρόωρα η πολιτική μου καριέρα κι αυτό δεν το ρίσκαρα με τίποτα,αλλά αυτά βλέπεις δε λέγονται,μόνο εννοούνται.

 7. avatar Constantinow

  Εδώ απλά γελάνε! Ο άνθρωπος είναι αστείος και ελάχιστος! Άκου δικαιολογίες:
  «είχε υποχρέωση να βοηθήσει πρώτα τη χώρα και μετά το κόμμα»
  Μα εάν παραιτούνταν και κοινοποιούσε τις επιστολές θα έκανε κακό στο κόμμα και καλό στην Ελλάδα, αλλά ξέχασα: «δεσμευόταν έως τώρα από το απόρρητο της αλληλογραφίας».
  Έλεος γελοιοί ανθρωπίσκοι! έλεος με την μπουρδολογία και την βλακεία!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει