Μια σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική κάλυψη της νότιας Ρόδου σηματοδοτούν τα εγκαίνια του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Η σημαντικότερη είδηση της βραδιάς ήταν η ανακοίνωση του υπουργού ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία για την αναβάθμιση της μονάδας σε Κέντρο Υγείας, με στόχο μέσα στον επόμενο χρόνο να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και με συνεχή εφημερία.
Στα εγκαίνια παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς, Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, εκπρόσωποι φορέων και αρχών, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.
Γεωργιάδης: «Να βρίσκει ο πολίτης γιατρό οποιαδήποτε ώρα»
Κατά την ομιλία του, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Νότιας Ρόδου και κυρίως στη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την περιοχή από το Νοσοκομείο της Ρόδου.
Όπως σημείωσε, γνωρίζει προσωπικά την περιοχή, καθώς εδώ και περίπου μία δεκαετία την επιλέγει για τις οικογενειακές του διακοπές, γεγονός που, όπως είπε, του έχει επιτρέψει να αντιληφθεί στην πράξη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι όταν προκύπτει ένα επείγον περιστατικό.
«Στόχος μου δεν είναι να γίνει απλώς Κέντρο Υγείας. Στόχος μου είναι να γίνει Κέντρο Υγείας 24 ώρες λειτουργίας, ώστε όλος ο κόσμος της Νότιας Ρόδου να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θα βρίσκει γιατρό στο Γεννάδι και δεν θα χρειάζεται να τρέχει στο Νοσοκομείο της Ρόδου», ανέφερε.
Μέσα στον επόμενο χρόνο η αναβάθμιση
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, η διαδικασία μετατροπής του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου σε Κέντρο Υγείας αρχίζει άμεσα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει η νέα δομή να αποκτήσει τις αναγκαίες δυνατότητες ώστε να προσφέρει συνεχή πρωτοβάθμια φροντίδα και εφημερία όλο το 24ωρο, περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη μετακίνησης ασθενών προς την πόλη της Ρόδου για περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν τοπικά.
Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας για μια μεγάλη γεωγραφικά περιοχή, η οποία κατά τους θερινούς μήνες δέχεται και αυξημένη τουριστική κίνηση.
Τρία διαμερίσματα για τους γιατρούς
Σημαντικό μέρος του σχεδιασμού αφορά και τη στέγαση του ιατρικού προσωπικού, ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές δομές στα νησιά.
Στο νέο συγκρότημα έχουν ήδη δημιουργηθεί τρία διαμερίσματα για τη φιλοξενία γιατρών, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση και του παλαιού κτιρίου.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν επιπλέον κατοικίες για ιατρούς, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα στελέχωσης της δομής και να καταστεί ελκυστικότερη η υπηρεσία στη Νότια Ρόδο.
Το έργο είχε κινδυνεύσει να χαθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ακόμη ότι σε προηγούμενη φάση το έργο είχε βρεθεί αντιμέτωπο με τον κίνδυνο απένταξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Όπως εξήγησε, υπήρχαν αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτήθηκε σημαντική προσπάθεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και το έργο να παραδοθεί τελικά προς χρήση.
Χατζημάρκος: Δεν αρκεί μόνο η εξασφάλιση χρηματοδότησης
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στάθηκε από την πλευρά του στις δυσκολίες που μεσολαβούν από τη στιγμή που εγκρίνεται μία χρηματοδότηση μέχρι την ολοκλήρωση ενός έργου.
Αναφέρθηκε στις απαιτούμενες μελέτες, στη γραφειοκρατία, στις σύνθετες διοικητικές διαδικασίες και στα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι μια υποδομή να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία.
«Θέλει αγάπη, πραγματικό ενδιαφέρον, γνώση, αποφασιστικότητα και θάρρος», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας.
Στήριξη από τους εκπροσώπους της Δωδεκανήσου
Οι βουλευτές Δωδεκανήσου και ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκαν στη σημασία της νέας υγειονομικής δομής για τη Νότια Ρόδο και ευχαρίστησαν όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου.
Θετικές αναφορές έγιναν επίσης στον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, με έμφαση στη συνεργασία για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας στα Δωδεκάνησα.
Τι αλλάζει για τη Νότια Ρόδο
Η λειτουργία του αναβαθμισμένου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου δημιουργεί πλέον μια ισχυρότερη βάση πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νότιας Ρόδου.
Η μεγαλύτερη αλλαγή, ωστόσο, αναμένεται να έρθει με την προγραμματισμένη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας 24ωρης λειτουργίας.
Εφόσον ο σχεδιασμός ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος, οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γιατρό καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, μειώνοντας τις μετακινήσεις δεκάδων χιλιομέτρων προς το νοσοκομείο της πόλης.
Για μια απομακρυσμένη περιοχή όπως η Νότια Ρόδος, η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε υγειονομική φροντίδα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα τόσο για τη μόνιμη τοπική κοινωνία όσο και για την αυξημένη τουριστική κίνηση του νησιού.