Πίσω της αφήνει η κυβέρνηση την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με τον στόχο αυτό να έχει επιτευχθεί και πλέον και καθώς όπως όλα δείχνουν η ένταση με τους αγρότες βαίνει προς αποκλιμάκωση – παρά το συλλαλητήριο της ερχόμενης Τρίτης στην Αθήνα – προχωράει για τα επόμενα.

Ο πρωθυπουργός, αναχώρησε λίγο μετά την ψηφοφορία για το Μόναχο και την 60η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί συνοδεία μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής την ερχόμενη εβδομάδα στην Ινδία για σημαντικές πολιτικές και οικονομικές επαφές.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων με δυο σημαντικά νομοσχέδια να παίρνουν τον δρόμο για την ψήφισή τους.

Ο νόμος για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπκών πανεπιστημίων βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση η οποία λήγει αύριο, γεγονός που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για τις επιτροπές της Βουλής πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ανοίξει άλλο ένα μέτωπο για την κυβέρνηση καθώς οι καταλήψεις σε πανεπιστημιακές σχολές συνεχίζονται από φοιτητές που αντιδρούν. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα και θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες. Εστιάζει στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά και την αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές το νομοσχέδιο προχωρεί σε μια μείζονα μεταρρυθμιστική παρέμβαση, διπλής κατεύθυνσης:

Την αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει τη ζωτική ανάγκη ασφάλειας του πολίτη.

Και πίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας.

Επίσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων.

Τέλος, το Σχέδιο Νόμου, ενισχύει τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, διότι θεσπίζει ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το μεταρρυθμιστικό έργο θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς παρά το γεγονός ότι σιγά σιγά εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Το επόμενο διάστημα και ανάμεσα σε ταξίδια στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός θα επισκέπτεται πόλεις της περιφέρειας ενόψει της ευρωκάλπης και της σπουδαιότητάς της ειδικά φέτος.