Αποφασισμένο να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί η κατάσταση στις εθνικές οδούς με τους αγρότες να γεμίζουν τα μπλόκα, αλλά και στα πανεπιστήμια όπου πληθαίνουν οι καταλήψεις είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικά όσον αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις στην κυβέρνηση προσπαθούν κατ’ αρχήν να εντοπίσουν την γενεσιουργό αιτία των κινητοποιήσεων. Ξέρουν ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά ποτέ δεν σταμάτησαν να έχουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών. Κάποιοι εκτιμούν ότι την κινητοποίηση που υπάρχει πυροδοτούν και οι διαδηλώσεις που γίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα καλούν διαρκώς τους αγρότες σε διάλογο προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματά τους γιατί μόνο έτσι θα σβήσουν οι μηχανές των τρακτέρ και δεν θα ζήσουμε εικόνες άλλων ετών με αποκλεισμούς δρόμων.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, ειδικά οι πληγέντες της Θεσσαλίας ζητούν οικονομικές ενισχύσεις αντιδρώντας στην περικοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω της ΚΑΠ.

Καταγγέλλουν επίσης καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις αποζημιώσεων.

«Ελάτε να συζητήσουμε Ακόμα και σήμερα είστε καλοδεχούμενοι», δήλωνε χθες σε κάθε ευκαιρία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως εξηγούσαν πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη καταβλήθηκαν προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 150 εκατ ευρώ για τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε και δεσμεύτηκαν 260 εκατ. για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και έτσι θα φτάσουμε στα τέλη Ιουνίου που θα γίνει η εξόφληση των αποζημιώσεων.

Μάλιστα σημειώνουν ότι οι προκαταβολές στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί είναι έως και 40% υψηλότερες από εκείνες που δόθηκαν στον «ΙΑΝΟ».

Η εξεταστική δεν θα χαθεί

Στο δεύτερο μέτωπο, αυτό των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κρατήσει πιο σκληρή στάση και καλεί όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων συναντά αντιδράσεις από συγκεκριμένη μερίδα που όπως τονίζουν στην κυβέρνηση δεν επιθυμεί την πρόοδο αλλά την στασιμότητα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι διαρκείς και αυτό που τονίζουν είναι ότι δεν θα επιτραπεί να μένει πίσω η ακαδημαϊκή χρονιά με μαθήματα να χάνονται και σε καμία περίπτωση δεν θα χαθεί η εξεταστική.

Κομβικό ρόλο για να αποκατασταθεί η νομιμότητα παίζουν οι πρυτανικές αρχές και όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν ήδη στα χέρια του ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο  για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία όλων των ΑΕΙ.

Επίσης, με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας  δίνεται η δυνατότητα για διεξαγωγή εξετάσεων ψηφιακά, δηλαδή εξ αποστάσεως. Ο υπουργός καλεί τις Συγκλήτους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να προβούν «στις αναγκαίες ενέργειες για την διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στην διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας».

Την Δευτέρα έχει ζητηθεί έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Παρέμβαση της δικαιοσύνης

Την ίδια ώρα, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον  προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ο οποίος ζήτησε να διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, κατά της θεσμοθέτησης των μη κρατικών ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική περίοδος.

Η προκαταρκτική εξέταση στρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις για τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος.

Ο εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, ο οποίος αναλαμβάνει τη διενέργεια της έρευνας, θα αναζητήσει ευθύνες τόσο εκείνων που συμμετείχαν στις καταλήψεις όσο και άλλων προσώπων. Γι΄ αυτό, θα διερευνηθεί και τι ενέργειες έγιναν εκ μέρους των αρμόδιων πρυτανικών αρχών για την αποτροπή των καταλήψεων καθώς και σε ποιες ενέργειες προχώρησαν  μετά τις καταλήψεις στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.

Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα άμεσα θα αρχίσουν οι καταθέσεις με τον εισαγγελέα να καλεί ως μάρτυρες και εκπροσώπους των  πρυτανικών αρχών.