Μπαράζ νομοθετημάτων έρχονται το επόμενο διάστημα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητεί από τους υπουργούς του να μην χαθεί λεπτό έτσι ώστε να υλοποιηθούν μια προς μια οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την τρέχουσα 4ετία.

Δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία για την κυβέρνηση και τη χώρα μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, τονίζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι τώρα είναι η στιγμή να δρομολογηθούν οι μεταρρυθμίσεις τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο και μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

Δικαιοσύνη, Υγεία και Παιδεία αλλά και ενίσχυση ακόμα περισσότερο της ανάπτυξης αποτελούν τους βασικούς τομείς στους οποίους θα επέλθουν αλλαγές το επόμενο διάστημα και οι οποίες αναμένεται να μην είναι και αναίμακτες.

Στην Δικαιοσύνη μετά τα όσα εξαγγέλθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη σειρά έχει ο δικαστικός χάρτης αλλά και το πλαίσιο για την έκτιση ποινών και την επιτάχυνση δικών όπως και η πιο εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων.

Στον τομέα της Υγείας θα χρειαστεί πολύς κόπος και ανθεκτικότητα για να περάσουν αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί όπως οι παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, οι νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία και οι προσλήψεις αλλά κυρίως η αλλαγή του υγειονομικού χάρτη με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τις μετακινήσεις προσωπικού.

Στον χώρο της Παιδείας κάθε κίνηση που θα δρομολογηθεί θεωρείται δεδομένο ότι θα συναντήσει αντιδράσεις κυρίως όσον αφορά στο θέμα της ίδρυσης Μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας έτσι ώστε να συμβαδίσουμε και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Στόχος είναι όλα αυτά, να έχουν νομοθετηθεί πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών καθώς το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει έως τότε αρκετά και η στάση των κομμάτων θα αλλάξει επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη.

Γρίφος ωστόσο παραμένει ακόμα το πότε θα έρθει προς ψήφιση ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η συζήτηση έχει ήδη φουντώσει και ένα από τα «αγκάθια» είναι αυτό της τεκνοθεσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του για το πότε θα νομοθετηθεί με τις τελευταίες πληροφορίες να τοποθετούν το εν λόγω νομοσχέδιο μετά την ευρωκάλπη. Για το θέμα η κυβέρνηση κινείται με πολύ προσεκτικά βήματα καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις και ενστάσεις και στο εσωτερικό.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο το επόμενο διάστημα και ειδικά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα δούμε δεκάδες νομοθετήματα να παίρνουν τον δρόμο για τη Βουλή έτσι ώστε να πάρει σάρκα και οστά αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ονόμασε «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό».