Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, απηύθυνε «έκκληση να πέσουν οι τόνοι». Ειδικότερα, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στους «διαδικτυακούς τόνους», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Και σε σχέση με το πώς οι υποψήφιοι τοποθετούνται, εκεί δεν έχω πολλά να πω, νομίζω ότι κρατιέται ένα επίπεδο χαμηλών τόνων» επισήμανε ο κ. Παππάς, σύμφωνα με την ΕΡΤ. «Δεν μας τιμά, δεν μας χρειάζεται και δεν πρέπει και να τα βάζουμε αυτά στο κέντρο της συζήτησης. Ας συζητήσουμε πολιτικά στα λίγα εικοσιτετράωρα που απομένουν και ας ενθαρρύνουμε τον δημοκρατικό κόσμο, τον προοδευτικό κόσμο να κάνει την επιλογή του την Κυριακή» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς.

«Η πολιτική πόλωση και οι καθαρές κουβέντες είναι κάτι το δημιουργικό. Οι υψηλοί τόνοι, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και τα δηλητηριώδη υπονοούμενα δεν είναι καλά πράγματα. Αυτά δεν είναι όμορφα και δεν πρέπει να γίνονται, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, διότι έχω δει πράματα και θάματα στο διαδίκτυο και όχι από μία μεριά» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο αφορά στην ανάρτηση του κ. Κασσελάκη που απαντά στο βίντεο της κ. Αχτσιόγλου, όπου ζητούσε να πάρει θέση ο συνυποψήφιός της στον πόλεμο λάσπης που δέχεται η ίδια και συγκεκριμένα στο σημείο της τοποθέτησής του, όπου διαβεβαίωσε πως από την Δευτέρα θα είναι «ασπίδα προστασίας» δείχνοντας περίπου βέβαιος για την νίκη του, ο κ. Παππάς αφενός σημείωσε πως ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, οφείλει να εμφανίζεται αισιόδοξος και να δείχνει ότι έχει τον αέρα της νίκης. «Αυτό νομίζω ότι κάνει κάθε υποψήφιος, το ίδιο κάνει και η Έφη Αχτσιόγλου, δεν είναι κάτι πρωτότυπο αυτό, αλλά λέει νομίζω και κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο και η άλλη υποψήφια έχει πει, ότι όλοι πρέπει να προστατεύουμε όλους. Έχω πει και εγώ στην ομιλία μου στο συνέδριο ότι όλοι θα πρέπει να γίνουμε ασπίδα για όλους όταν δέχονται επιθέσεις σεξιστικές, ομοφοβικές, ρατσιστικές ή ακόμα και επιθέσεις φυσικής βίας. Όλα αυτά τα δεδομένα δεν έχουν θέση στο χώρο το δικό μας και είναι έξω από τον ορίζοντά μας», δήλωσε ο ίδιος.

Στην αναφορά του δημοσιογράφου σχετικά με την κατηγορία που εκτόξευσε η κ. Αχτσιόγλου για τον κ. Πολάκη, «ότι καθυβρίζει τους πάντες», ο κ. Παππάς δεν θέλησε να κάνει κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο, αλλά απάντησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν προσπάθειες άστοχες μιας πόλωσης, η οποία δεν αντιστοιχεί στο βάρος της ευθύνης που καλούμαστε να σηκώσουμε».

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κοιτάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον προοδευτικό κόσμο και ζητά απαντήσεις στα ερωτήματα της χώρας και της κοινωνίας. Δεν πρέπει να απασχολούμε τόσο έντονα την δυνατότητα που μας δίνεται στα μέσα ενημέρωσης να έχουμε δημόσιο βήμα με αυτά τα φαινόμενα της πόλωσης και μάλιστα για αυτά τα ζητήματα. Έχουμε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές. Δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της μιας και της άλλης τοξικότητας. Δεν αποτελεί κριτήριο ψήφου. Είμαστε πραγματικά σαν ατσάλινο τείχος απέναντι σε τέτοιες  συμπεριφορές και πέραν τούτου ουδέν. Και νομίζω ότι όλοι λέμε το αυτονόητο» προσέθεσε. «Και όταν ο Στέφανος δέχτηκε τις ομοφοβικές επιθέσεις που δέχθηκε στο πρώτο διάστημα, ήμασταν εκεί και όταν η Έφη δέχτηκε επιθέσεις από εξωκομματικούς παράγοντες, ήμασταν εκεί. Και όταν εγώ δέχτηκα επιθέσεις ανοίκειες, ήταν όλο το κόμμα δίπλα μου. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό μας γιατί για εμάς και η υπομονή και η αλληλεγγύη είναι μία συλλογική αρετή και το αποδεικνύουμε κάθε στιγμή. Δεν αποτελεί κριτήριο ψήφου αυτό, είναι μία συλλογική μας περιουσία» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε για το εάν τελικά υπήρξαν τάσεις υπονόμευσης κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα, με τον ίδιο να δηλώνει πως δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί επ’ αυτού. «Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, είναι ότι υπήρχαν διατυπωμένες διαφωνίες σε σχέση με τη στρατηγική μας και διατυπώθηκαν και σε κείμενα που κατατέθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή και για τα οποία πρέπει να υπάρξει και μια τοποθέτηση από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου. Δηλαδή υπήρξε ένα κείμενο με τις υπογραφές και τη συμβολή προβεβλημένων στελεχών της Ομπρέλας που έλεγε ότι η διεύρυνση ήταν ένας ασπόνδυλος πολυσυλλεκτισμός. Είναι μία άποψη με την οποία διαφωνώ. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα του Στέφανου υπηρετεί τη στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού και νομίζω ότι είναι απαιτούμενο από τις συνθήκες, από την ιστορία, από τον δημοκρατικό κόσμο που πηγαίνει στην κάλπη την Κυριακή να έχει καθαρές τις θέσεις και επ’ αυτών των ζητημάτων από τους υποψηφίους» επισήμανε ο κ. Παππάς. Υπήρξε διατυπωμένη διαφωνία, διευκρίνισε, σημειώνοντας πως «πολλές φορές, οι διατυπωμένες διαφωνίες οδήγησαν σε ισορροπίες οι οποίες εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παραγωγικές και νομίζω ότι είμαι αρκετά σαφής».

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, η στάση του Τσίπρα και η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Σχετικά με την επόμενη μέρα και το ζήτημα της ενότητας, εάν η κ. Αχτσιόγλου δεν είναι η επόμενη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς μίλησε για το αν θα παραμείνουν οι υποψήφιοι στο κόμμα, είπε χαρακτηριστικά «δεν θέλω να ακουστεί άσχημο αυτό που λέω, το θεωρώ μη ερώτημα, μιλάω ειλικρινά. Λαμβάνουμε πέρα από απόφαση για το ποιος θα είναι πρόεδρος την επόμενη ημέρα, λαμβάνουμε όλοι και μία ισχυρή εντολή ενότητας από τη μεγάλη συμμετοχή. Ουδείς θεωρώ ότι έχει δεύτερες σκέψεις και η μεγάλη συμμετοχή είναι μία ξεκάθαρη εντολή που όλοι καλούμεθα να τιμήσουμε, να υπηρετήσουμε».

Σχετικά με το αν ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πάρει θέση σχετικά με την εκλογή προέδρου, ο κ. Παππάς τόνισε πως ο κ. Τσίπρας «με τρόπο ενδεδειγμένο, προφυλάσσει το κεφάλαιο που ο ίδιος αποτελεί για την παράταξη και για την πατρίδα. Οτιδήποτε και να έλεγε αυτή τη στιγμή και αυτό είναι δική μου θέση, οτιδήποτε και να έλεγε θα υπήρχαν ερμηνείες ότι αποτελεί ένα κλείσιμο του ματιού προς τη μία και την άλλη υποψήφιο. Δεν υπάρχει (σ.σ. κλείσιμο του ματιού). Και νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας, με ενδεδειγμένο τρόπο διαχειρίζεται αυτή την ιστορική μετάβαση και θεωρώ, ότι δηλώσεις που άκομψα τον προκαλούν να πάρει θέση, αδικούν και αυτούς που τις διατυπώνουν αλλά και τον ίδιο τον Τσίπρα».

«Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη νομίζω ότι προσδιορίζει την επαναφορά και την επανάκαμψη μιας στρατηγικής η οποία μας κατέστησε νικηφόρα δύναμη όλη την περασμένη δεκαετία. Είναι μια στρατηγική την οποία δυστυχώς δεν θέλω να πω εγκαταλείψαμε, αλλά κοντοσταθήκαμε στην εφαρμογή της. Η στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού. Έχουν διατυπωθεί θέσεις οι οποίες διαφοροποιούνται από αυτή τη στρατηγική ευθαρσώς, θεμιτά, δημοκρατικά. Αλλά αυτή τη στιγμή η υποψηφιότητα του Στέφανου συμπυκνώνει τη στρατηγική που μας έκανε νικηφόρα παράταξη και έφερε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα, από Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο, ανθρώπους αγωνιστές με τις περγαμηνές τους, με τις θυσίες τους, με τις αγωνιστικές τους πορείες, όλους όσοι αποτέλεσαν και αποτελούν τη σύγχρονη ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», κατέληξε ο κ. Παππάς.