Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε και ο Τσέζαρε Πραντέλι έχουν την τύχη να έχουν υπό τις οδηγίες τους δυο από τους καλύτερους μέσους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Η Ισπανία θα αντιμετωπίσει την Ιταλία στον τελικό του Εuro 2012 και ο Τσάβι Ερνάντεθ θα αναμετρηθεί με τον Αντρέα Πίρλο στη «μάχη γιγάντων» στο κέντρο του γηπέδου.

Πρόκειται για δυο ιδιαίτερα προικισμένους ποδοσφαιριστές, που έχουν κατακτήσει πολλά τρόπαια στην καριέρα τους και θέλουν να προσθέσουν άλλο ένα στην προσωπική τους συλλογή. Για τουλάχιστον 90 λεπτά θα τους χωρίζει η δίψα για τη νίκη της ομάδας τους.

Τους ενώνουν όμως πολλά στοιχεία. Έχουν και οι δύο εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, διακρίνονται για την ευφυΐα τους στο παιχνίδι τους, είναι οι «εγκέφαλοι» των ομάδων τους στη μεσαία γραμμή. Από τα πόδια τους περνάνε όλες οι επιθέσεις των δυο φιναλίστ του τελικού. Η δουλειά τους μπορεί να είναι να «σερβίρουν» ασίστ στους συμπαίκτες τους αλλά συχνά και αυτοί έχουν «εκτελέσει» τους αντιπάλους τους.

Ακόμη και ηλικιακά δεν τους χωρίζουν πολλά μια και ο Πίρλο είναι μόλις οκτώ μήνες μεγαλύτερος του Τσάβι.

Ο μέσος της Μπαρτσελόνα δεν έχει βρει δίχτυα μέχρι στιγμής στο Euro αλλά αυτό δεν ενοχλεί κανένα. Στα 5 παιχνίδια με τους «φούριας ρόχας» στη διοργάνωση έχει 455 ολοκληρωμένες μεταβιβάσεις, δικαιολογώντας απόλυτα το χαρακτηρισμό που του είχε αποδώσει κάποτε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ως «καρουζέλ της πάσας». Αυτό βέβαια δεν αρέσει σε όλους μια και έχουν πληθύνει οι φωνές κατά του «τίκι τάκα» που παίζουν οι Ισπανοί, με μεγάλα ποσοστά κατοχής μπάλας.

Ο 32χρονος άσος των «μπλαουγκράνα» πανηγύρισε την κατάκτηση του Euro 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας και θέλει να οδηγήσει τους Ίβηρες σε δεύτερη σερί επιτυχία και αν υπολογίσει κανείς και το Μουντιάλ του 2010 , θα είναι η τρίτη σερί κούπα σε μεγάλη διοργάνωση.

«Έχουμε καταφέρει σπουδαία πράγματα μέχρι στιγμής και θέλουμε να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία. Είμαστε τυχεροί που έχουμε μια σπουδαία γενιά παικτών στη χώρα μας», τόνισε.

Ο Τσάβι ανυπομονεί να αγωνιστεί στον τελικό του Κιέβου όπου θα αντιμετωπίσει και τον άσο της Γιουβέντους:

«Ποδοσφαιριστές σαν τον Πίρλο προσφέρουν πλούσιο θέαμα και περιμένω να δούμε ένα πολύ όμορφο αγώνα».

Από τη μεριά του ο «μαέστρος» της ιταλικής ομάδας προέρχεται από μια εξαιρετική χρονιά με τη Γιουβέντους , κατακτώντας το Scudetto, και θέλει να εκθρονίσει τον Καταλανό αντίπαλο του από την κορυφή της Ευρώπης.

Ένα υπέροχο φάουλ-γκολ στον αγώνα με την Κροατία, δυο ασίστ η μια εκ των οποίων στον Ντι Νατάλε στον αγώνα των δυο ομάδων στη φάση των ομίλων(1-1) και τρία βραβεία «Man of the match» είναι τα επιτεύγματα του μέχρι τώρα στη διοργάνωση στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Καλοί οι αριθμοί αλλά ουσιαστικά είναι αυτός που εμψυχώνει και εμπνέει τους συμπαίκτες του στον αγωνιστικό χώρο.

Στον προημιτελικό κόντρα στην Αγγλία είχε 117 ολοκληρωμένες πάσες, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στο φετινό του Euro σε ένα αγώνα. Νούμερο που δεν τον βοήθησε να πιάσει συνολικά στη σχετική λίστα τον Τσάβι , μια και έχει 354 ολοκληρωμένες πάσες, 101 λιγότερες από τον Ισπανό. Αυτό δεν πειράζει κανένα στους «ατζούρι» , ποιος εξάλλου μπορεί να ξεχάσει την εκτέλεση αλά Πανένκα στο κρίσιμο τρίτο πέναλτι κόντρα στα «λιοντάρια».

Τις ικανότητες του Πίρλο γνωρίζει πολύ καλά και ο Τσέζαρε Πραντέλι και για αυτό έχει στήσει το παιχνίδι της «σκουάντρα ατζούρα» γύρω από αυτόν:

«Η μεσαία μας γραμμή διαθέτει πολλή ποιότητα, μπορούμε να πιέσουμε αρκετά και διαθέτουμε ένα παίκτη σε πολύ υψηλό επίπεδο, τον Πίρλο. Συχνά οι συμπαίκτες του απλά του δίνουν την μπάλα και αυτός ξέρει τι να την κάνει για να δημιουργήσει κάτι καλό επιθετικά».

Λίγες ώρες μας χωρίζουν πλέον από το μεγάλο τελικό και ο θρόνος της Ευρώπης έχει χώρο μόνο για ένα. Ισπανία ή Ιταλία; Τσάβι ή Πίρλο; H απάντηση στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Κιέβου.

Πηγή: sport-fm.gr