Ένα νέο πολιτικό τοπίο εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, αναμένεται να προκύψει από τις κάλπες, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των τελευταίων ημερών.

Οι πολίτες φαίνεται να προσέρχονται στις κάλπες με κυρίαρχο συναίσθημα την οργή, αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας καταδικαστικής ψήφου προς τα κόμματα που υπηρέτησαν την πολιτική παραμονής της χώρας στο ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ ο σχηματισμός κυβέρνησης, ενώ είναι πολύ πιθανό να μπει η χώρα σε έναν κύκλο πολιτικής αστάθειας.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα πολιτικά πράγματα της χώρας αντιμετωπίζουν την εκλογική Κυριακή ως αφετηριακή και το αποτέλεσμα ως βάση πολυσήμαντων πολιτικών γεγονότων, τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας στο μέλλον.

Και μάλλον δικαίως αφού με τη λήξη της προεκλογικής περιόδου κοινή ήταν η πεποίθηση σε ερευνητές και δημοσκόπους ότι ο ελληνικός λαός είναι συσκοτισμένος, κουβαλάει θυμό και προσέρχεται στις κάλπες με διάθεση τιμωρίας.

Όπως αναφέρει το Βήμα, τα εκλογικά αποτελέσματα ακόμη κι αν δίνουν ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε σχήματα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ –ΝΔ ή και άλλων μικρότερων κομμάτων, δεν θα εξασφαλίζουν επαρκή κοινωνική νομιμοποίηση για την προώθηση του πακέτου των μέτρων που έχει προετοιμάσει και θα αφήσει ως παρακαταθήκη ο κ. Παπαδήμος στον διάδοχο του.

Ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας, όπου θα κυριαρχούν τα μέχρι τώρα κόμματα εξουσίας, θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες να περάσει τα συμπεφωνημένα με την τρόικα μέτρα. Πολύ περισσότερο αν στις εκλογές της Κυριακής ενισχυθούν οι πολλές και ετερόκλητες αντιμνημονιακές δυνάμεις, οι οποίες θα θεωρούν ότι πλειοψηφούν στην κοινωνία.