«Μόνο το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα και ως φορέας της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να πετύχει τη συμμαχία του τόξου της ευθύνης, της αλληλεγγύης και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, για να δώσουμε ώθηση στον τόπο και να διαφυλάξουμε το κεφάλαιο που αποκτήσαμε με τις θυσίες του λαού», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στο Εργατικό Κέντρο της Λαμίας.

Υποστήριξε δε ότι «εάν αφήσουμε να εγγραφεί στο εκλογικό αποτέλεσμα αυτό που καταγράφεται ως τώρα, τότε η χώρα οδηγείται σε απόλυτο αδιέξοδο» και πως «τώρα ο κατακερματισμός, η επιστροφή σε πολιτικό τοπίο που θυμίζει δεκαετία του ‘50 και του ‘60 κινδυνεύει να παρασύρει σε πιο βαθιά κρίση την κοινωνία και να οδηγηθούμε σε αθεράπευτες καταστάσεις».

Επιπλέον, είπε ότι η Ευρώπη είναι γεμάτη αντιφάσεις και πως μια καθυστέρηση ή ένα λάθος μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά και στην Ευρώπη αλλά κυρίως στην Ελλάδα, ενώ συμπλήρωσε ότι ο καθένας πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τα «δυσδιάκριτα» όρια μιας ψήφου τιμωρίας και μια ψήφου της αυτοτιμωρίας της ίδιας της πατρίδας.

Επίσης είπε ότι οι επικείμενες εκλογές δεν έχουν χαρακτήρα ευρωεκλογών, αλλά είναι ιστορικής σημασίας και σημείωσε αφενός πως δεν είναι δεδομένη η κυβέρνηση που θα προκύψει και, αφετέρου, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διαθέσιμο να μετάσχει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα και δεν αποτελεί «ένα το κρατούμενο». «Είναι άλλο η υπευθυνότητα και άλλο η πολιτική αφέλεια», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πρωτιά του κινήματος στις εκλογές είναι εφικτός στόχος και σε κάθε περίπτωση πιο εφικτός από ό, τι εκείνος της ΝΔ για αυτοδυναμία και σημείωσε ότι η χώρα μπορεί να βγει από το μνημόνιο «το αργότερο σε τρία χρόνια», μέσω συνεχούς διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ενώ «καθ’οδόν» προς αυτή την έξοδο, μπορούν να υπάρχουν ελαφρύνσεις.

Σημείωσε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη μόνη ολοκληρωμένη λύση και ζήτησε οι πολίτες να το βγάλουν πρώτο στην κάλπη της 6ης Μαΐου, για να δεχτεί το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι ο νικητής των εκλογών και ο ίδιος να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όχι για να γίνει πρωθυπουργός, «όπως θέλει να γίνει ο κ. Σαμαράς που νομίζει ότι του χρωστάει η χώρα» αλλά για να σχηματίσει μια ευρεία συμμαχία δυνάμεων της υπευθυνότητας και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Βενιζέλος εγγυήθηκε «προσωπικά» ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και νέοι φόροι, ενώ τόνισε ότι η πρότασή του για δημοσιονομική προσαρμογή σε τρία αντί για δύο χρόνια, έχει προκαλέσει αμηχανία «από τον κ. Σαμαρά μέχρι την αριστερά». Κάλεσε δε τους λεγόμενους «αντιμνημονιακούς» να εγγυηθούν το ίδιο.