Οι περισσότεροι βελτιωτικοί οίκοι με τον καιρό εξελίσσουν ένα τελείως προσωπικό στυλ, από το οποίο χαρακτηρίζονται και αναγνωρίζονται οι δημιουργίες τους. Δεν μιλάμε για «εταιρική ταυτότητα» αλλά για μια «τεχνοτροπία» – σαν αυτή που χαρακτηρίζει π.χ. τα έργα ενός ζωγράφου.

Παράδειγμα τέτοια τεχνοτροπίας αποτελούν οι ιδιοκατασκευές της Rough Crafts από την Ταϊβάν. Η αισθητική που έχει εξελίξει ο Winston Yeh, μπροστάρης του εργαστηρίου, είναι ξεκάθαρη και αναμφισβήτητα μοναδική.

Κάποιες φορές όμως οι δημιουργοί καταλαμβάνονται από περίεργες ανησυχίες και αρχίζουν να πειραματίζονται. Στην προκειμένη περίπτωση ο Yeh αναρωτήθηκε τι θα προέκυπτε αν στην εξαιρετική του συνταγή ανακάτευε και μερικές μεζούρες παράδοσης.

Την απάντηση δίνει το σκοτεινό και βίαιο R nine T που σάς παρουσιάζουμε, γνωστότερο ως «Βαυαρός Πυγχμάχος».

bmw-r-ninet-2

«Η μοτοσυκλέτα μας αποτελεί έναν φόρο τιμής στο παρελθόν, με μεγάλη δόση σύγχρονης τεχνολογίας», εξηγεί ο Winston.

«Η BMW Μοτοσυκλέτες είναι μια μάρκα με πυκνή και πλούσια ιστορία. Ένας δε από τους βασικούς πυλώνες της σχεδιαστικής αισθητικής μας είναι ο ισορροπημένος συνδυασμός των ωραιότερων γραμμών του παρελθόντος με τις σύγχρονες λεπτομέρειες».

Πέρα από το ταλέντο του Yeh, στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου πρότζεκτ συνέβαλε και η ευτυχής συγκυρία. «Συχνά σε Εκθέσεις Μοτοσυκλετών συναντιόμαστε με τον Ola Stenegärd, Επικεφαλής Σχεδιασμού Οχημάτων της BMW» λέει. «Συζητούσαμε πολλές φορές για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί. Κάποια στιγμή λοιπόν, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό για τη γνωριμία μας, επικοινώνησε μαζί μου η αντιπροσωπεία της BMW στην Ταϊβάν και μου ζήτησε μια ιδιοκατασκευή με βάση την R nineT. Φυσικά το Μόναχο τσίμπησε αμέσως την ιδέα και υιοθέτησε επίσημα το πρότζεκτ μας με την ονομασία ‘Καύσιμο ψυχής’ (Soul Fuel).»

bmw-r-ninet-3

Για τη δημιουργία του ο Winston άντλησε έμπνευση από μια σειρά κλασικών μοντέλων της BMW. Το αλουμινένιο ρεζερβουάρ για παράδειγμα δανείζεται τις γραμμές του από τα αντίστοιχα του τέλους της δεκαετίας ’70 και των αρχών του ’80.

bmw-r-ninet-4

Περιλαμβάνει όμως και την αντλία καυσίμου υψηλής πίεσης που απαιτείται από τα σύγχρονα συστήματα τροφοδοσίας, ενώ λειτουργεί και σαν «φωλιά», στεγάζοντας την μπαταρία και τα ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας.

Το φέρινγκ πάλι αποτελεί μια «ελεύθερη απόδοση» εκείνου της της BMW R90S. Η αριστερή του πλευρά περιέχει τον προβολέα της Rough Crafts, ενώ η δεξιά είναι διάτρητη, καθώς ακριβώς από πίσω έχει τοποθετηθεί το ψυγείο λαδιού της Part.

bmw-r-ninet-5

Και το ανατομικό μονόσελο θυμίζει τις λαστιχένιες σέλες των ’50s BMW –μόνον που είναι επενδεδυμένη με δέρμα. Η όλη κατασκευή ισορροπεί πάνω σε ένα κουτσουρεμένο υποπλαίσιο, το μοναδικό σημείο που έχει πειραχτεί στο μαμίσιο πλαίσιο. Νέοι είναι και οι τροχοί, μια πρωτότυπη δημιουργία της ίδιας της Rough Crafts εμπνευσμένη από τις περίφημες ζάντες «χιονονιφάδες» της BMW.

bmw-r-ninet-6

Πέρα από τις ιδιοκατασκευές, κάποια μέρη είναι αγορασμένα από κορυφαίους αξεσουαράδες. Παράδειγμα τα χειροποίητα δισκόφρενα 330 χιλ. με χειριστήρια της Beringer και το κατά παραγγελία αμορτισέρ της Gears Racing.

Τα σλικ Diablo Superbike της Pirelli προσφέρουν φοβερή πρόσφυση, ενώ τα μαρσπιέ της Sato Racing τοποθετούν τα πόδια σε αγωνιστικές γωνίες. Φλας, γκριπ και ταχύμετρο προέρχονται από την Motogadget, ενώ τάπα βενζίνης και πισωφάναρο προέρχονται από τον κατάλογο της Rough Crafts.

bmw-r-ninet-7

Χάρη στους 110 ίππους του ο μπόξερ των 1170 κ.εκ. δεν απαίτησε σημαντικές επεμβάσεις. Όποιες έγιναν, εξυπηρετούν μόνον την πιο ελεύθερη «αναπνοή» του. Τοποθετήθηκε νέα εξάτμιση και χοάνες εισαγωγής που επιταχύνουν και ομαλοποιούν τη ροή του αέρα προς το σύστημα ψεκασμού.

Η μοτοσυκλέτα είναι φινιρισμένη στο κλασικό ματ μαύρο / μαύρο της Rough Crafts με μια διαφορά. Το βασικό μαύρο είναι βαμμένο σε απομίμηση ανθρακονήματος και έχει προστεθεί ένα διπλό σειρήτι από φύλλο ασημιού. Από πάνω έχουν περαστεί πολλά στρώματα προτατευτικού ματ λούστρου.

bmw-r-ninet-8

Στα πλευρά του ρεζερβουάρ υπάρχουν τα διακριτικά σήματα της 2 Abnormal Sides, στα οποία έχει προστεθεί το διακριτικό (η προπέλα) της BMW από την KIC Airsoft. Το καπάκι του κινητήρα είναι σχέδιο της Roland Sands Design, δουλεμένο πάλι για να ταιριάζει με τα υπόλοιπα μέρη. Για τον ίδιο λόγο βάφτηκε μαύρο και το πιρούνι.

bmw-r-ninet-10

Για την ολοκλήρωση της μοτοσυκλέτας ο Winston είχε βοήθεια από τους συνήθεις ύποπτους συνεργάτες του, δηλαδή την OneHandMade στο πλαίσιο και τα πλαστικά και την Air Runner στη βαφή.

bmw-r-ninet-9

«Ο Βαυαρός Πυγμάχος είναι εκθεσιακό κομμάτι, αλλά τα βάζει και με την πίστα», δηλώνει ο Γουίνστον. Είναι το καλύτερο έργο του: απειλητικό και αποφασιστικό, αυτό το R nineT μοιάζει να έχει το δεξί άπερκατ πρωταθλητή.

bmw-r-ninet-11 bmw-r-ninet-12 bmw-r-ninet

Φωτογραφίες: JL Photography

Θανάσης Χούντρας