Όλο και περισσότερες γυναίκες οδηγούν μοτοσικλέτες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που αφορά τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών και πραγματοποίησε το Συμβούλιο Μοτοσικλετιστικής Βιομηχανίας (MIC).

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι από τα 9,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες μοτοσικλετών στις Η.Π.Α., το 14% είναι γυναίκες!

Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό του 1998, όταν μόλις το 8% αφορούσε γυναίκες που κατείχαν μοτοσικλέτες, και δείχνει ότι η μοτοσικλέτα εξακολουθεί να απέχει πολύ για να γίνει εξίσου δημοφιλής και στα δύο φύλα.

Ωστόσο, ενθαρρυντικό είναι ότι 30 εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ έχουν καβαλήσει μοτοσικλέτα, με πάνω από το ένα τέταρτο των ατόμων αυτών να είναι γυναίκες (μερικές προφανώς ως συνεπιβάτες). To γεγονός αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός και η βιομηχανία τουλάχιστον ξεπερνούν τα διαχωριστικά «στερεότυπα» που επικρατούν για τα διαφορετικά φύλα.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι μοτοσικλέτες είναι περισσότερο δημοφιλείς στις νεότερες γυναίκες, με το 17% των γυναικών που ανήκουν στην επονομαζόμενη γενιά Generation X και το 17,6% των γυναικών που ανήκουν στη γενιά της Χιλιετίας να καβαλάνε δικές τους μοτοσικλέτες, σε αντίθεση με τη γενιά Baby Boomer, όπου μόλις το 9% των γυναικών κατέχουν μια μοτοσικλέτα.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες μεταξύ των αναβατών που εισέρχονται στον μοτοσικλετιστκό αθλητισμό», λέει η Sarah Schilke, διευθύντρια Μάρκετινγκ της BMW Motorrad στις ΗΠΑ και πρόεδρος της «PowerLily», μιας ομάδας που αποτελείται από γυναίκες-επαγγελματίες στον κλάδο της μοτοσικλέτας.

«Η απόλαυση της οδήγησης μιας μοτοσικλέτας είναι για όλους και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από τις νεότερες γενιές και μη παραδοσιακές κατηγορίες πελατών».

Τι μοτοσικλέτες επιλέγουν να οδηγούν οι γυναίκες; Σε ποσοστό 34% οι γυναίκες απολαμβάνουν τα τσοπεροειδή Cruisers και σε 33% απολαμβάνουν την άνεση που τους παρέχει η σέλα των σκούτερ ενώ σπορ μοτοσικλέτες κατέχει μόνο το 10% των γυναικών.

Στην ερώτηση «γιατί οδηγούν;», οι 3 κυριότεροι λόγοι που απάντησαν οι γυναίκες ήταν «διασκέδαση και ψυχαγωγία», ακολουθώντας η «αίσθηση της ελευθερίας» και τελευταία η «απόλαυση του περιβάλλοντος ή της φύσης».

Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα για την επιλογή της μοτοσικλέτας, οι γυναίκες βαθμολογούν την «οικονομία καυσίμου» και τη δυνατότητα «δοκιμαστικού Test Ride» ως τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόφασή τους, τους οποίους «αποτυπώνουν» στην αγορά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας σκούτερ από άτομα που ανήκουν στο «ασθενές» φύλο…

Τέλος, η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες διαθέτουν μεγαλύτερη επίγνωση της «ασφαλούς οδήγησης» από ότι οι άνδρες, με το 60%, από αυτές να έχει παρακολουθήσει μια σειρά μαθημάτων ασφαλούς οδήγησης μοτοσικλετών, συγκριτικά με το 42% των ανδρών που έχουν παρακολουθήσει ανάλογα σεμινάρια. Η έρευνα αφορά στις ΗΠΑ μην ξεχνάμε… romp2 romp1