Όταν μιλάμε για το Vikings πιστεύω πως πολλές συστάσεις δεν χρειάζονται, καθώς η σειρά αγαπήθηκε από το κοινό που την ακολούθησε μέχρι τέλους. Το Vikings ολοκληρώθηκε πρόσφατα οπότε για μια τέτοια σειρά θα ήταν λάθος αν δεν πούμε δυο λόγια.

Όλα ξεκίνησαν το 2013 με το History Chanel να θέτει σε κυκλοφορία την πρώτη σεζόν της σειράς. Αξίζει να σημειώσουμε πως προοριζόταν για Mini series αλλά η ανταπόκριση του κοινού δημιούργησε την σειρά που γνωρίζουμε εμείς σήμερα που ολοκληρώθηκε με 6 σεζόν 93 επεισόδια σύνολο.

Η σειρά του Michael Hirst μας παρουσιάζει την ζωή των Vikings πηγαίνοντας μας σε μια ένδοξη εποχή για την κατακτητική φυλή.

Πλοηγός μας στην ιστορία είναι ο Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) και η οικογένεια του. Ο Ragnar είναι ένας αγρότης στο Kattegat που έχει έντονο ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο. Σιγά σιγά βλέπουμε την άνοδο του ως πολεμιστή και αργότερα βασιλιά. Στο προσκήνιο είναι και η γυναίκα του Lagertha (Katheryn Winnick) μια ικανή shield-maiden πολεμίστρια.

Παρακολουθούμε τις επιδρομές τους σε άλλες χώρες τους πολέμους που ξεκινούν αλλά και τις συνήθειες του συγκεκριμένου λαού.

Οι μάχες διαδέχονται η μία την άλλη καθώς οι Vikings επιτίθονται σε Αγγλία και Γαλλία. Στην συνέχεια η σειρά εστιάζει στους ενήλικες πλέον γιούς του Ragnar και στις δικές τους περιπέτειες. Είναι ένας ενδιαφέρον τρόπος να ανανεωθεί η θεματολογία της σειράς καθώς προσφέρει περισσότερες ιστορίες και διάφορες πλευρές στην νοοτροπία των Vikings. Έτσι το ενδιαφέρον του θεατή δεν μονοπωλεί σε έναν χαρακτήρα με τους Bjorn (Alexander Ludwig), Ubbe (Jordan Patrick Smith) και Ivar (Alex Høgh Andersen) να έχουν πιο κεντρικό ρόλο και να εξερευνούμε νέα μέρη και γεγονότα μέσω αυτών.

Κατά κύριο λόγο η σειρά είναι ιστορική και ο πυρήνας της είναι βασισμένος σε κάποια καταγεγραμμένα γεγονότα, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που η πλοκή διαφέρει με την πραγματικότητα πηγαίνοντας την σειρά σε διαφορετικά μονοπάτια. Μπορεί η ιστορική ακρίβεια λοιπόν να ναι κάτι από το οποίο ξεφεύγει η σειρά αλλά αυτό που κάνει εξαιρετικά είναι η παρουσίαση των Vikings ως φυλή. Βλέπουμε τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα τους, την πολιτική της εποχής αλλά και τα θρησκευτικά τους πιστεύω που πολλές φορές μονοπωλούν στην αφορμή για πολέμους.

Οι χαρακτήρες της σειράς είναι απλά υπέροχοι, καλογραμμένοι και πολυδιάστατοι. Σίγουρα θα δεθείτε μαζί τους και σίγουρα θα πονέσετε όταν κάποιος πεθάνει. Αν είστε από τους ανθρώπους που δεσμεύονται με μια σειρά λόγο κάποιου χαρακτήρα σίγουρα αυτή η σειρά δεν είναι καλή πρόταση για εσάς. Το Vikings έχει θανάτους αγαπημένων χαρακτήρων που σίγουρα κάποιους θα ενοχλήσει αλλά πάντα γίνεται με τρόπο ποιητικό που χαρίζει αξέχαστες στιγμές. Φυσικά σε όλο αυτό συνεισφέρει και το cast που πάντα είναι ένα με τον ρόλο τους και προσφέρουν την απαραίτητη ένταση σε κάθε περίσταση ανάλογα την σκηνή.

Η δράση είναι σημαντικό και μεγάλο στοιχείο της σειράς αλλά όχι και το επίκεντρο καθώς το δράμα είναι ακόμα ένας παράγοντας που την κάνει να ξεχωρίζει. Υπάρχουν κεφάλαια χαρακτήρων που ίσως βρείτε ανούσια αλλά το Vikings στο τέλος πάντα θα ανταμείψει το κοινό του είτε με κάποια μεγάλη μάχη, ανακάλυψη ή θάνατο. Μερικές φορές εστιάζοντας στην πολιτική πλευρά ενός πολέμου ίσως γίνεται αργό και κουραστικό αλλά σίγουρα όταν η μάχη έρθει θα είναι ένα υπέροχο και καλό γυρισμένο οφθαλμόλουτρο γεμάτο ένταση για τους Fans.

Κάτι που μερικές φορές με ενόχλησε στην σειρά ήταν τα απροσδιόριστα χρονικά άλματα που κάνει που πρέπει να σαι λίγο προσεκτικός για να καταλάβεις. Μεγάλο χαρτί της σειράς είναι η σκηνοθεσία της. Με πλούσια Set που σε μεταφέρουν στα βασιλιά των Vikings αλλά και των αντιπάλων τους αλλά και υπέροχες τοποθεσίες. Τα γυρίσματα κατά κύριο λόγο έγιναν στην Ιρλανδία και τα μαγευτικά τοπία της χώρας θα σας ταξιδέψουν στην σειρά.

Ο συνθέτης της σειράς Trevor Morris κάνει φανταστική δουλειά στην μουσική επένδυση που δίνει μια επική διάσταση στις μάχες και στις έντονες στιγμές της σειράς. Οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν την σειρά να ξεχωρίζει με την υπέροχη δουλειά που γίνεται στην ένδυση και στα όπλα των χαρακτήρων.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Το Vikings είναι μια σειρά που άφησε το δικό της λιθαράκι στην τηλεοπτική ιστορία. Μπορεί να μην είναι η πιο πιστή μεταφορά στα γεγονότα αλλά σίγουρα βλέποντας την θα μάθετε πολλά για αυτόν τον λαό. Με τους χαρακτήρες να είναι καλογραμμένοι και τα πιο αργά επεισόδια δεν καταλήγουν βαρετά. Όλοι λατρέψαμε αλώστε τον τρελάρα Floki (Gustaf Skarsgård), την δυναμική Lagertha, τον παλαβό Ivar και όσους άλλους χαρακτήρες πέρασαν από την οθόνη μας.

Σίγουρα υπάρχουν σημεία που η σειρά κάνει την κοιλιά της αλλά το τελικό αποτέλεσμα πάντα ανταμείβει τον θεατή. Βία, μάχες, εντάσεις, προδοσίες, εσωτερικές και εξωτερικές διαμάχες είναι τα συστατικά που βοηθούν την σειρά να κρατήσει το ενδιαφέρον της μέχρι τέλους. Η σειρά μπορεί να έχει πολλά επεισόδια αλλά σίγουρα αν δεν την έχετε δει ένα Binge Watching είναι ευνοϊκό! Η σκηνοθεσία και οι λεπτομέρειες είναι πάντα προσεγμένες με ιδιαίτερη βάση να δίνεται στις τοποθεσίες αλλά και τις μάχες της σειράς.

Το Vikings αγαπήθηκε από πολλούς και σίγουρα θα λείψει, έτσι το Netflix δεν έχασε την ευκαιρία του και αρκετά σύντομα θα έχουμε στην διάθεσή μας ένα sequel spinoff που θα μας πάει 100 χρόνια μετά το τέλος της σειράς.