«Δημιουργός…απειλούμενο είδος» (CUT! Creators Under Threat) είναι το σύνθημα της καμπάνιας, που ξεκινούν ανεξάρτητοι Έλληνες παραγωγοί και σκηνοθέτες, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν συλλογικά και με κάθε νόμιμο τρόπο, τα οφειλόμενα χρήματα για παραγωγές από την ΕΡΤ. Η καμπάνια τους θα κλιμακωθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τον ερχόμενο μήνα.

Διεκδικούν από το Ελληνικό Δημόσιο την αποπληρωμή τους για τιμολόγια που έχουν εκδώσει, για έργο που έχει παραχθεί ή παραδοθεί ή μεταδοθεί από τα τότε κρατικά κανάλια, σύμφωνα με δημοσιευμένες αποφάσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του τελευταίου ΔΣ της ΕΡΤ.

«Συγγνώμη που μιλάμε για χρήματα αλλά, ξέρετε, επενδύονται κι αυτά στη δημιουργία. Και, δυστυχώς, από τον περασμένο Ιούνιο, που έκλεισε η ΕΡΤ, μέχρι σήμερα η κατάσταση της αποπληρωμής μας παραμένει στο σημείο μηδέν. Κι εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε ΦΠΑ, για τιμολόγια που ουδέποτε εισπράξαμε» είπαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και της Ένωσης Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ).

«Τα οφειλόμενα από την παλιά ΕΡΤ είναι ουσιαστικά, το επενδεδυμένο κεφάλαιο βάσει του οποίου χρηματοδοτήσαμε τις παραγωγές. Δεν πρόκειται για κέρδος του παραγωγού» διευκρίνισε ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τονίσθηκε ότι ανεξάρτητοι σκηνοθέτες και παραγωγοί, μαζί και πλήθος εργαζομένων στον οπτικοακουστικό χώρο -τεχνικοί, ηθοποιοί, μοντάζ, κοκ- βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας.

Επιπλέον, όπως επανέλαβαν είναι «εκτεθειμένοι απέναντι σε συνεργάτες δημιουργούς και συμπαραγωγούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Η καθυστέρηση της αποπληρωμής, οκτώ μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, και τέσσερις από τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης, τους αφήνει έκθετους σε υποχρεώσεις που απορρέουν από υπογεγραμμένα συμβόλαια για συμπαραγωγές ταινιών που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς φορείς, όπως το Eurimages, ή ευρωπαϊκά τηλεοπτικά κανάλια.

«Την καθυστέρηση επιτείνει το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αγνοούν εντελώς τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας, τον τρόπο παραγωγής, το τι σημαίνει συμπαραγωγή ενός προγράμματος ή μιας ταινίας» επισήμανε η σκηνοθέτης Αννέτα Παπαθανασίου και πρόσθεσε πως βρίσκονται εν αναμονή ενός χρονοδιαγράμματος για τις αποπληρωμές των τιμολογίων, το οποίο ζήτησαν στην τελευταία τους συνάντηση με τη νέα διαχειρίστρια της ΕΡΤ και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών.

«Λένε ότι χτίζουν πρόγραμμα για τη νέα τηλεόραση και μας καλούν, όλους εμάς στους οποίους χρωστούν χρήματα, να υποβάλουμε αιτήσεις για παραγωγές, για τις οποίες και πάλι δεν παίρνουμε απάντηση. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει διάθεση αποπληρωμής των οφειλών» τόνισε η σκηνοθέτης Πέννυ Παναγιωτοπούλου.

Ο σκηνοθέτης Μάρκος Χολέβας αναφέρθηκε σε πληροφορίες που κατά καιρούς, όπως είπε, κυκλοφορούν, σχετικά με το ζήτημα, προκειμένου να καθυστερήσει η αποπληρωμή των οφειλών. «Είτε πρόκειται για ευθυνοφοβία, είτε για πολιτική απόφαση» εκτιμά ο ίδιος και συμπληρώνει: «Προφασίζονται διαρκώς νέες νομικές διαδικασίες και μπλέκουν ένα θέμα που για εμάς είναι τόσο μείζον».

«Το CUT θα είναι πια η αιχμή για μας» είπε ο σκηνοθέτης Άγγελος Γκοβότσος.