H εκπομπή οικολογικής συνείδησης του ΣΚΑΪ, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό θα προβληθεί το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 19.00.

Ταξιδεύουν στην Άμφισσα για να συναντήσουν τον Διονύση, τη Βίκυ και τη μικρή τους κόρη, την Έλλη.
Το σπίτι τους είναι προκατασκευασμένο, με αρκετά καλή μόνωση αλλά με ελλείψεις στις εγκαταστάσεις, αφού θερμαίνεται με μία ξυλόσομπα ή με ένα παλιό, παραδοσιακό τζάκι.

Μετά την αρχική αξιολόγηση και τις προτάσεις του Ενεργειακού Επιθεωρητή, αποφασίζεται να γίνει πρόσθετη εξωτερική μόνωση στον βορινό τοίχο του σπιτιού, και να μετατραπεί το τζάκι σε ενεργειακό, κλειστού τύπου με ηλεκτρικό σύστημα ροής αέρα.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, διαπιστώνουν ότι τόσο η ανακύκλωση συσκευασιών στους μπλε κάδους όσο και η ανακύκλωση συσκευών γίνεται με ιδιαίτερη επιτυχία στην Άμφισσα, όπως αποδεικνύουν οι στατιστικές αλλά και οι ποιοτικές έρευνες του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νομού Φωκίδας. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι  ευαισθητοποιημένοι και ανακυκλώνουν σωστά, με ελάχιστο ποσοστό ανακυκλώσιμων υλικών να καταλήγουν στα απλά σκουπίδια.

Με τις επεμβάσεις στη μόνωση και στη θέρμανση, αλλά και την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης, ο Ενεργειακός Επιθεωρητής διαπιστώνει ότι το σπίτι έχει πλέον ανέβει δύο κατηγορίες, δηλαδή από την Ενεργειακή Κατηγορία Ζ ανέβηκε στην Κατηγορία Δ, κάτι που σημαίνει ότι πλέον θα ζεσταίνεται καλύτερα και με μικρότερη κατανάλωση ξύλων, ενώ θα μειωθεί και ο λογαριασμός της ΔΕΗ.

Στην ενότητα του οικολογικού οδοιπορικού, η εκπομπή επισκέπτεται τον περίφημο ελαιώνα της Άμφισσας και μαθαίνουν την ιστορία του αλλά και τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με την παραγωγή της ελιάς.

Στην ενότητα “Άνθρωποι” γνωρίζουν τον Λούις Ψυχογιό, τον βραβευμένο με Όσκαρ ελληνοαμερικάνο σκηνοθέτη που μιλά για τον αγώνα του για το περιβάλλον, το νέο του ντοκιμαντέρ, αλλά και τα αυριανά Όσκαρ.

Η εκπομπή έχει στόχο να κάνει τους θεατές να συνειδητοποιήσουν πως με μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στο σπίτι τους μπορούν να συνεισφέρουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην …προστασία του πορτοφολιού τους.