Τα «Κηπουρέματα» την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ φυτεύουν σε παραλία της Αττικής το κρινάκι της θάλασσας.

Παρουσιαστής της εκπομπής είναι ο γεωπόνος και αρχιτέκτονας τοπίου Ανδρέας Μπαρμπούτσης.

Τα «Κηπουρέματα» αντί να αναμορφώσουν έναν κήπο, φυτεύουν μια παραλία. Συγκεκριμένα, φυτεύουν βολβούς του κρίνου της θάλασσας στην ελεύθερη παραλία που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη. Το πανέμορφο αυτό λουλούδι με το άσπρο άνθος, γνωστό και αγαπητό από την αρχαιότητα, έχει εξαφανιστεί από τις παραλίες της Αττικής λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Η εκπομπή σε συνεργασία με τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης το επαναφέρουν και καλούν όλους τους επισκέπτες της περιοχής να το προστατεύσουν, έτσι ώστε να το απολαύσουν ανθισμένο το καλοκαίρι. Δεν πρόκειται για μια απλή φύτευση, αλλά για ένα σημαντικό γεγονός με πολλαπλή σημασία .

Τα στάδια του εγχειρήματος περιγράφονται από τον ίδιο τον Ανδρέα Μπαρμπούτση που αναφέρει: «Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού χαρακτήρα της εκπομπής, με στόχο τη γνωριμία και την ευαισθητοποίηση του τηλεθεατή μας με την έννοια της προστασίας της βιοποικιλότητας αλλά και με τα απειλούμενα είδη της χλωρίδας μας προτείναμε φύτευση κρίνου της θάλασσας (Pancratium maritimum) σε παραλία της Αττικής.

Στην συγκεκριμένη παραλία ο Δήμαρχος θα εξασφαλίσει την απαραίτητη μεταφυτευτική προστασία και σήμανση, δίνοντας ένα παράδειγμα διαχείρισης για όλες τις Ελληνικές παραλίες που φυτρώνει το κρινάκι.
Με τη στήριξη του Praktiker, τα φυτώρια Κιτάντζη έκαναν εισαγωγή από το εξωτερικό 1.000 βολβών Pancratium maritimum τους οποίους προσέφεραν ευγενικά γι αυτό το σκοπό.

Προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος και δεν πρόκειται να παρέμβουμε στην Ελληνική χλωρίδα με ξενικά είδη, ζητήσαμε βοήθεια από τον Καθηγητή κ. Κώστα Μπούρτζη στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδας ο οποίος και πιστοποίησε το DNA των βολβών.»

Στη φύτευση του κρίνου της θάλασσας παρευρίσκονται η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Φώφη Γεννηματά και ο αντιδήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης κ. Πανάς.

Στη φύτευση συμμετέχουν σχολεία της περιοχής, οι ναυτοπρόσκοποι Βούλας, ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, ενώ η Δημοτική αστυνομία και ο Ερυθρός Σταυρός φροντίζουν για την ασφάλεια όσων παραβρίσκονται στο γεγονός
Τα «Κηπουρέματα» δίνουν οδηγίες για το κλάδεμα του αμπελιού, αλλά και το πως ο καθένας μπορεί να καλλιεργήσει εύκολα και γρήγορα τις δικές του πατάτες στο μπαλκόνι του. Ακόμη, προτάσεις για πρωτότυπους τρόπους για να σπείρουν φυτά.

Τέλος, η εκπομπή επισκέπτεται την έκθεση «ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΑ 2011» και παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες νέες προτάσεις στο χώρο του πράσινου και της κηποτεχνίας.