Το νέο Ασφαλιστικό – εργασιακό καθεστώς που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και οι έντονες αντιδράσεις αντιπολίτευσης και συνδικάτων, τα οποία απειλούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, οι εκτιμήσεις της τρόικας περί θετικής τροχιάς της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της δημοσιονομικής προσαρμογής, η αύξηση της ανεργίας, καθώς και η μεγάλη νίκη της εθνικής μας ομάδας έναντι της Νιγηρίας στο φετινό Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Παρασκευή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Λαϊκή οργή για τα σκληρά μέτρα. Σύσσωμη η Αντιπολίτευση τα καταδικάζει”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “την ίδια ώρα που εντείνεται η λαϊκή κατακραυγή για το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδικάζει την κυβέρνηση για τα πρωτοφανή μέτρα εις βάρος των εργαζομένων και για τα οποία δεν προηγήθηκε διάλογος, ούτε καν συζήτηση στη Βουλή”.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: “Η Ελλάδα που πονάει. Σοκαρισμένοι οι πολίτες από την κυβερνητική αναλγησία. Και η Ελλάδα που χαμογελά. Ιστορική νίκη της Ελλάδας στο Μουντιάλ”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “ο θρίαμβος της Εθνικής μας στο Μουντιάλ επανέφερε στο χείλη μας, έστω και προσωρινά, ένα χαμόγελο που μας έλειπε. Ξεφύγαμε για λίγο από το κλίμα της μιζέριας, της απαισιοδοξίας και της διχόνοιας, στο οποίο μας καταδίκασαν οι κυβερνώντες, και πανηγυρίσαμε όλοι μαζί για τη νίκη. “Πρεσβευτές” μιας Ελλάδας που μπορεί ακόμη να παλεύει και να κατακτά δύσκολους στόχους, οι διεθνείς μας σήκωσαν τους Έλληνες λίγο πιο ψηλά… ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και στη συνέχεια, παιδιά”.

Η ΑΥΓΗ: “Θεσμική εκτροπή το κυβερνητικό Διάταγμα. Δεν τολμούν να πάνε στη Βουλή τις ρυθμίσεις για τις απολύσεις και την κατάργηση του κατώτατου μισθού”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών, των συνδικάτων και των κομμάτων της αριστεράς προκαλεί η μεθόδευση της κυβέρνησης να παρακάμψει τη Βουλή και να προωθήσει με ΠΔ τις ρυθμίσεις του Μνημονίου που ανατρέπουν το εργασιακό καθεστώς”.

ΑΥΡΙΑΝΗ: “Η οργή του κόσμου έκανε συντρίμμια ολόκληρη το πολιτικό σύστημα. Κατέρρευσαν οι δυνάμεις των κομμάτων – στην απόλυτη απαξίωση το πολιτικό προσωπικό”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού δείχνουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB. Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας, οι πολίτες εμφανίζονται έντονα απαισιόδοξοι και γυρίζουν την πλάτη κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς το 30% των ερωτηθέντων γυρίζει την πλάτη του στην υπάρχουσα κατάσταση. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εμφανίζονται με χαμηλά ποσοστά”.

ΤΟ ΒΗΜΑ: “Τυφώνας Λοβέρδου για απολύσεις και συντάξεις. Αναστάτωση στην κυβέρνηση προκαλούν οι ανακοινώσεις”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “θύελλα προκάλεσαν οι αποφάσεις για την αλλαγή του καθεστώτος απολύσεων και αποζημιώσεων. Ο υπουργός Εργασίας εν μιά νυκτί βρέθηκε μόνος έχοντας απέναντί του κόμματα, συνδικάτα και εργαζομένους”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Έκρηξη της ανεργίας. 118.342 νέους ανέργους κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “την ώρα που η κυβέρνηση δίνει το “πράσινο” φως στους εργοδότες να κάνουν “φθηνές” απολύσεις, το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 11,7% (το υψηλότερο της τελευταίας 10ετίας). Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 658.085 (αντιστοιχούν στο 16,5% του εργατικού δυναμικού) έναντι 539.743 το 2009″.

ΕΘΝΟΣ: “Εφιάλτης για 500.000 νέους ανέργους. Δραματικές προβλέψεις μετά τα μέτρα – σοκ για τα εργασιακά”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “κύμα απολύσεων θα φέρουν οι σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Δραματικές οι προβλέψεις για το πραγματικό ύψος της ανεργίας, εκτιμούν σε 500.000 τους νέους ανέργους”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Μας καταδίκασε η Ευρώπη για τον Όρκο. Προχωράει ολοταχώς η αποθρησκειοποίηση των λαών με την αναγκαστική επιβολή του κοσμοειδώλου των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “στον εθνικό και θρησκευτικό αποχρωματισμό της χώρας, προχωρούν με γοργά βήματα οι κυβερνώντες. Τώρα, επικαλούμενοι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προωθούν την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στα δικαστήρια και γενικότερα στο Δημόσιο”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: “Ποιες νέες αποδείξεις θα ζητάμε από 1ης Ιουλίου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “όλες οι νέες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών που θα υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με έσοδα κάτω από 5.000 ευρώ που μέχρι σήμερα απαλλάσσονται. Ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και γενικότερα όσοι παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων. Πράκτορες κρατικών λαχείων και παιγνίων, πωλητές εφημερίδων και περιοδικών. Ασφαλιστικοί σύμβουλοι, οδηγοί ταξί, εκμεταλλευτές έως και επτά ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα κόβουν αποδείξεις και οι αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Γαλανόλευκη ανάσα… στην Ελλάδα της απογοήτευσης, του φόβου, της ντροπής και της ήττας. …Οργή για την πράσινη λαίλαπα που μετατρέπει τους εργαζομένους σε “είλωτες μιας χρήσης”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της… μόνιμης και σταθερής ανεργίας θα βρεθούν με την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων – “γκιλοτίνα” για τον ιδιωτικό τομέα όσοι εργαζόμενοι ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των σαραντάρηδων και -κυρίως- των πενηντάρηδων. Σε “είλωτες μιας χρήσης”, όπως εύστοχα παρατήρησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Πουπάκης, θα μετατραπούν οι νέοι κάτω των 25 ετών, καλούμενοι να εργαστούν με μισθούς των 628 ή και των 591 ευρώ το μήνα, μικτά”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Μακιγιάζ στις ακρότητες. Ασφαλιστικό: Μετά την έκρηξη για το Εργασιακό”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “μετά το σοκ του Εργασιακού, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν να λειάνουν ορισμένες από τις ακραίες ρυθμίσεις που απαιτούσαν οι δανειστές να περιληφθούν στο Ασφαλιστικό. Ωστόσο, οι τελικές διατάξεις είναι αυστηρότερες σε σχέση με το προσχέδιο. Το νομοσχέδιο θα σταλεί τη Δευτέρα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και κατατίθεται στις 23 Ιουνίου στη Βουλή. Έντονες αντιδράσεις για το διπλό χτύπημα, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν νέα γενική απεργία”.

ΕΣΤΙΑ: “Οι δύο όψεις στα εργασιακά. Τι παραβλέπουν οι περισσότεροι σχολιαστές”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “από προχθές που ανακοινώθηκε το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος για τα εργασιακά, έχει σημάνει συναγερμός. Συνδικαλιστές, σχολιαστές και διαμορφωτές της κοινής γνώμης μιλούν για ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για πλήρη άρση των κεκτημένων και για εργασιακό μεσαίωνα. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, ακόμη και ο αρμόδιος Υπουργός απολογείται. Δεν τα θέλαμε εμείς τα μέτρα, αλλά μας τα επέβαλαν οι ξένοι δανειστές, υπό την δαμόκλειο σπάθη του δανείου”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Ενθάρρυνση από την τρόικα, με επιμέρους επιφυλάξεις. Για δαπάνες στον δημόσιο τομέα”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “εύσημα απένειμαν στην Ελλάδα οι ελεγκτές της τρόικας για τη μέχρι στιγμής πορεία υλοποίησης του μνημονίου, αλλά την ίδια στιγμή επισήμαναν και αδυναμίες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τους επόμενους μήνες, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή καταβολή των δόσεων του δανείου”.

Ο ΛΟΓΟΣ: “Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης…για την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “θύελλα” αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε το επίμαχο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ αντισυνταγματικό το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Η κυβέρνηση με τα Προεδρικά Διατάγματα που έδωσε προχθές στη Δημοσιότητα ξεπέρασε ακόμα και τις σκληρότατες απαιτήσεις που ζήτησε και επέβαλε η τρόικα για την “ενδυνάμωση των θεσμών της αγοράς εργασίας”.

ΤΑ ΝΕΑ: “Ιαχές θριάμβου κραυγές οργής.”Ανάσταση” για την Εθνική -θύελλα για τις ανατροπές στα εργασιακά”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι “την πρώτη της νίκη -θρίαμβο σε Μουντιάλ σημείωσε η Ελλάδα επικρατώντας 2-1 της Νιγηρίας, διατηρώντας ζωντανό το όνειρο της πρόκρισης. Θύελλα αντιδράσεων από κόμματα και συνδικάτα, αλλά και τη δυσφορία ορισμένων υπουργών για τους χειρισμούς Λοβέρδου προκαλεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις ανατροπές στα εργασιακά. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός μίλησε και πάλι για σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα”.

Η ΝΙΚΗ: “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό….Ανοιχτός εμφύλιος , βαριές κουβέντες Παναγιωτακόπουλου”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “με επικοινωνιακούς χειρισμούς προσπαθεί να αποτρέψει η κυβέρνηση τη θύελλα των κοινωνικών αντιδράσεων, που η ίδια έσπειρε με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο ανατρέπει όλο το καθεστώς προστασίας των εργαζομένων”.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: “Αντάρτικο για το ασφαλιστικό. Το Μέγαρο Μαξίμου μετράει τις αντιδράσεις και φοβάται….”

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “έντονη δυσαρέσκεια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις σκληρές ρυθμίσεις στο εργασιακό. Στο στόχαστρο υπουργοί πρώτης γραμμής. Ξέσπασμα με άρνηση ψήφου στο ασφαλιστικό περιμένει η κυβέρνηση. Νέα μέτρα ζητάει η Μέρκελ. Ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών”.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: “Στόμα με στόμα. Βρήκε ο τσάρος το …λαδωτήρι της Siemens!…Αλλά η όμορφοΚατερίνα πούλαγε τρελοτσαμπουκά στη Βουλή”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “απίστευτα προκλητική στη Βουλή η Τσακάλου, που δεν θυμόταν ότι ο Φίσερ έμενε από το 2005 μέχρι το 2009 στο σπίτι του υπουργού με ηγεμονικό ενοίκιο…Ο Φίσερ βρήκε τυχαία τη βίλα του υπουργού, όταν εκείνος πήρε και τις αρμοδιότητες της Έρευνας και της Τεχνολογίας το 2005…”

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Ενιαίο μέτωπο πάλης για κατάκτηση των λαϊκών δικαιωμάτων”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “να ξεκινήσουμε το δικό μας αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Κοινό μέτωπο πάλης τώρα για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο δρόμος για να κατακτήσουν η εργατική τάξη και ο λαός τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη ζωή”.

Η ΧΩΡΑ:”Ζούγκλα φέρνει η ανεργία. Πέταξε στο 11,7 επίσημα το α΄τρίμηνο του 2010″.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “σε εργασιακή Ζούγκλα έχει μετατρέψει η κυβέρνηση την σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα. Τα ποσοστά της ανεργίας είναι εκτοξευμένα σε ύψη δυσθεώρητα ειδικά στην Ελληνική περιφέρεια την ώρα που τα μέτρα τα επιβεβλημένα από τους διεθνείς τοκογλύφους, τα οποία εφαρμόζει δίχως αντίδραση η κυβερνητική πλειοψηφία απλώς αποζυμούν τους πολίτες”.

City Press: “Παγκόσμιο Κύπελλο: Μας έκαναν πάλι υπερήφανους”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “πραγματοποιώντας μια άθλια εμφάνιση, η Εθνική Ελλάδος είχε την τύχη με το μέρος της και νίκησε με 2-1 τη Νιγηρία για τη 2η αγωνιστική του Β΄ομίλου του Μουντιάλ, με τους Νιγηριανούς να παίζουν με 10 παίκτες από το 33′ αλλά τους Έλληνες να αποτυγχάνουν να τους βάλουν 10-11 γκολ. Να γυρίσουν πίσω άμεσα πριν τους περιλάβει ο Μέσι και η παρέα του”.

Metro: “Έκλεισε…στόματα η Ελλάδα”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “ιστορική θα μείνει η χθεσινή ημέρα για την εθνική ομάδα της Ελλάδας, αφού στις 17 Ιουνίου 2010 το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέγραψε την πρώτη νίκη, κατέκτησε τους πρώτους βαθμούς και σημείωσε τα πρώτα γκολ στην ιστορία του σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου”.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Βόμβα ανεργίας και απαισιοδοξίας. Πάγωσε η κοινωνία από τα μέτρα για τις απολύσεις”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Τον σκότωσαν για ένα ρολόι-μαϊμού! Πρωτοφανής δολοφονία 19χρονου στη Θεσσαλονίκη”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: “Υπαγωγή νέων επενδύσεων 341,2 εκ. στον αναπτυξιακό”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “επενδύσεις ύψους 341,2 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο από το υπουργείο Οικονομίας. Τα νέα σχέδια αφορούν επενδύσεις στη μεταποίηση, στον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον πρωτογενή τομέα. Περιλαμβάνουν 30 ολοκληρώσεις επενδυτικών προγραμμάτων και 38 καινούργιες υπαγωγές, που προβλέπεται να δημιουργήσουν 394 νέες θέσεις εργασίας”.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Σε θετική τροχιά η οικονομία. Είστε εντός των στόχων, λέει η τρόικα”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “θετικές είναι οι εξελίξεις της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως διαπίστωσε η τρόικα στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα, τονίζοντας ότι τα δημόσια έσοδα είναι αυτά που αναμένονταν, ενώ παρατηρείται αυστηρός έλεγχος των δαπανών. Τα στελέχη της τρόικας αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα και επιστρέφουν στα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να διενεργήσουν τον βασικό έλεγχο αξιολογώντας την ποσοτική και ποιοτική υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί από το μνημόνιο”.

ΚΕΡΔΟΣ: “Ικανοποιημένη έφυγε η τρόικα. Διαπιστώθηκε η μέχρι στιγμής απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “ανάπτυξη, ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις και Δημόσια Διοίκηση αποτέλεσμα το καρέ των θετικών διαπιστώσεων του μικτού κλιμακίου της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, ενώ αντίθετα ανησυχίες εξέφρασαν τα μέλη του κλιμακίου σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού αλλά και τον βαθμό διατηρησιμότητας του ρυθμού αύξησης των εσόδων συνεπεία της ύφεσης.”

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Εύσημα των ελεγκτών για την τήρηση του μνημονίου”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “ομόφωνη ήταν η άποψη των μελών της τρόικας, ότι η έως τώρα υλοποίηση των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η Ελλάδα μέσω του μνημονίου για την οικονομική στήριξη, κινείται απολύτως ικανοποιητικά. Οι επικεφαλής των κλιμακίων της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εμφανίστηκαν θετικοί σε όλα. Θεώρησαν εντός των στόχων τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι τα έσοδα θα βελτιωθούν”.