Η πάθηση στενωτική τενοντίτις εκδηλώνεται με πόνο στη βάση του αντίχειρα, που εμποδίζει ορισμένες κινήσεις ιδιαίτερα όπως στο στύψιμο.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Διάγνωση

Πρόκειται για στένωση του ελύτρου του τένοντα που εκτείνει (τεντώνει) τον αντίχειρα.

Έλεγχος

Με την ψηλάφηση ανευρίσκεται ένα σημείο κοντά στη βάση του αντίχειρα που προκαλεί πόνο. Εάν τραβήξουμε τον αντίχειρα επίσης προκαλείται πόνος.

Θεραπεία

Η συνήθης θεραπεία είναι η χειρουργική διάνοιξη με τοπική αναισθησία.

Είναι μικρή επέμβαση, απόλυτα ασφαλής και χρειάζεται να κρατηθεί δεμένο το χέρι μόνο 24 ώρες.

Σε πρόσφατες τενοντίτιδες (λιγότερο από 1 ½ μήνα) μπορεί να δοκιμάσει ο γιατρός (ορθοπαιδικός) να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με έγχυση κορτιζόνης με πιθανότητα επιτυχίας μεγαλύτερη από 70%

Σε έκτακτη περίπτωση (σε εκδρομή) βοηθάει η σχετική ακινητοποίηση του αντίχειρα με ελαστικό επίδεσμο.

Λέξεις κλειδιά:

– τενοντίτις
– τενοντοελυτρίτις
– έλυτρο

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.