Ολοένα και περισσότεροι οικονομικοί σύμβουλοι έχουν αρχίσει να προσφέρουν και μια νέα υπηρεσία, πλάι στις παραδοσιακές συμβουλές επενδυτικής και ρίσκου.

Όπως μας λέει ο financial planner από τη Γιούτα, Dave Lowell, «οικονομική θεραπεία» τη λένε και έχει σκοπό να βοηθήσει τους πελάτες του να αναπτύξουν μια υγιέστερη σχέση με τα οικονομικά τους.

Ώστε να ζήσουν πιο ξένοιαστες και ισορροπημένες ζωές, κατανοώντας πώς οι σκέψεις τους επηρεάζουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Πρόκειται για μια νέα στρατηγική που βοηθά τον πελάτη να ελέγχει καλύτερα τις οικονομικές πτυχές της καθημερινότητας, ακόμα και αυτές που μοιάζουν δισεπίλυτες.

Η οικονομική θεραπεία αναλύει τις σκέψεις μας για τα λεφτά και πώς αυτές επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας. Δεν έχει να κάνει με νούμερα και στατιστικές δηλαδή, παρά με συνήθειες και επαναλαμβανόμενα μοτίβα που επηρεάζουν τους οικονομικούς μας στόχους και δημιουργούν προβλήματα σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Ο Lowell λέει πως συχνά έχει τη μορφή ψυχοθεραπείας, πηγαίνοντας πίσω ως την παιδική ηλικία για να συζητηθούν κακές οικονομικές πρακτικές των γονέων που ίσως έχουν επηρεάσει τη συμπεριφορά μας.

Η οικονομική θεραπεία αφήνει στην άκρη τη λογική της πραγματικής οικονομικής μας κατάστασης για να επικεντρωθεί στα «γιατί» της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς. «Η οικονομική θεραπεία αναλύει τις υποσυνείδητες πεποιθήσεις που έχουμε για τα λεφτά, ώστε να τις υπερπηδήσουμε συνειδητά και να λειτουργούμε πιο ορθολογικά», λέει χαρακτηριστικά.

Και τονίζει μάλιστα πως δεν είναι για όσους παλεύουν για να βγάλουν τον μήνα, αλλά για όποιον θέλει να κατανοήσει πώς και γιατί παίρνει οικονομικές αποφάσεις…