«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τον απεγκλωβισμό των παράνομων μεταναστών και του πληθυσμού που είχε εγκλωβιστεί στα σύνορα στην Ειδομένη. Θεωρούμε ότι αντιβαίνει τους νόμους του ΟΗΕ ο εθνοτικός διαχωρισμός προκειμένου να χαρακτηριστείς πρόσφυγας ή όχι. Αλλά έτσι και αλλιώς αυτό ήταν μια κατάσταση η οποία είναι de facto και που οφείλαμε να δράσουμε με βάση αυτό», τόνισε από το κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, λίγες ώρες μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Μουζάλας, ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί τον χώρο όπου μεταφέρθηκαν οι μετανάστες, διευκρίνισε ότι έως τις 17 Δεκεμβρίου θα έχουν φύγει από το κλειστό γήπεδο του Ταε Κβον Ντο. Ανέφερε επίσης ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλοι προσωρινοί, εναλλασσόμενοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Εκεί θα μεταφερθούν και όσοι θα έχουν παραμείνει στο κλειστό γήπεδο έως τις 16 Δεκεμβρίου.

«Δώσαμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να μείνουν σε στεγασμένους χώρους, να μην κοιμούνται στο χώμα, να έχουν κουβέρτες, φαγητό, τουαλέτες, ντους και τους εξηγούμε τις νομικές δυνατότητες και υποχρεώσεις που έχουν. Αυτά είναι το να κάνουν αίτηση για άσυλο. Η δεύτερη είναι να ζητήσουν τον οικειοθελή επαναπατρισμό τους. Αυτά είναι τα δικαιώματά τους… Η υποχρέωσή τους και η υποχρέωσή μας είναι όταν περάσει η προθεσμία των 30 ημερών, όσοι από αυτούς δεν επιλέξουν τον πρώτο ή τον δεύτερο δρόμο, θα πρέπει να οδηγηθούν σε υποχρεωτικό επαναπατρισμό στις χώρες τους».

«Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αλλά η εναλλακτική θα ήταν να κοιμούνται στα χωράφια», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες για την απομάκρυνση των δημοσιογράφων κατά την επιχείρηση στην Ειδομένη, απάντησε: «Έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλές αποστολές, πουθενά όταν γίνονται τέτοιες επιχειρήσεις δεν είναι μέσα στη μέση και οι δημοσιογράφοι».

«Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε με αξιοπρέπεια, σεβόμενη τα δικαιώματά τους και με την ελάχιστη έως καθόλου χρήση βίας», τόνισε.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από τη βόρεια Ελλάδα μεταφέρθηκαν χθες 2.300 άνθρωποι. Στο Τάε Κβον Ντο βρίσκονται σήμερα 1.200 μετανάστες.