Με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να αντικρούει τις κατηγορίες περί «δογματισμού» και να τονίζει ότι «δεν κάνουμε κοπτοραπτική αλλά μία πολύπαραγοντική μελέτη» αλλά και με τις σοβαρές επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ και τις έντονες διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ, ολοκληρώθηκε στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου «Αθηνά» με το οποίο αναδιατάσσεται ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας. Η συζήτηση συμφωνήθηκε να συνεχιστεί και την Πέμπτη.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη εξορθολογισμού ώστε να ανατραπούν παθογένειες και στρεβλώσεις ετών που, όπως είπε, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αμφισβήτησαν το εγχείρημα και κάλεσαν τον υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει τα κριτήρια για την αναδιάρθρωση.

«Έπρεπε να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη. Έτσι, θέσαμε κάποιους στόχους όπως, να μην υπάρχει δραματική μείωση ανθρώπων που επιθυμούν να εισαχθούν στα ιδρύματα αλλά και οι εισακτέοι να φοιτούν πραγματικά και να αποφοιτούν από ισχυρά ιδρύματα, με ανταγωνιστικά πτυχία ώστε να εντάσσονται στην αγορά εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να ευελπιστούμε ότι θα έρθει ανάκαμψη της χώρας εάν δεν προχωρήσουμε στην αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη διαδικασία, να πολλαπλασιάσουμε τους θύλακες αριστείας και να ενδυναμώσουμε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Σπύρος Ταλιαδούρος ανέφερε ότι τα κριτήρια που θέτει το σχέδιο «Αθηνά» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ζήτησε να επανεξεταστεί η κατάργηση του τμήματος δασοπονίας στην Καρδίτσα και η μετακίνησή του στο Καρπενήσι, καθώς όπως είπε, δεν συνάδει με τα ακαδημαϊκά κριτήρια που ανέφερε ο υπουργός.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, έκανε λόγο για κουτσουρεμένη διαβούλευση, για ρυθμίσεις που δεν αντέχουν σε λογική ενώ αμφισβήτησε ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα.

«Είμαι σίγουρος ότι οι παρατηρήσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, θα ληφθούν υπόψη ώστε να ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδικασία. Είναι δυνατόν να υποχρεώσετε ένα παιδί στο μέσον των σπουδών του να αλλάξει;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης.

Ενστάσεις και επιφυλάξεις εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημειώνοντας ότι «η αναδιάρθρωση πρέπει να έχει ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια».

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να έχει αξιολογηθεί από την ΑΔΙΠ και σύμφωνα με το νόμο χρειάζεται τεκμηρίωση για κάθε περίπτωση», υπογράμμισε. «Και ενώ στη διάγνωση των χρόνιων παθογενειών και στην υιοθέτηση των γενικών αρχών και κριτηρίων συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, το συγκεκριμένο Σχέδιο «Αθηνά» που κατέθεσε ο υπουργός δεν δείχνει να τηρεί τα κριτήρια αυτά με ακριβοδίκαιο τρόπο», υπογράμμισε.

Κάθετα αντίθετη με το σχέδιο «Αθηνά», εμφανίστηκε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, υποστηρίζοντας ότι «το υπουργείο Παιδείας σχεδίασε τον ακαδημαϊκό χάρτη με κλειστές τις πόρτες».

«Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη στο βαθμό που θα γίνει με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια και δεν θα υπακούουν σε τοπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες», ανέφερε η κ. Ρεπούση.

Σε παρέμβαση του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, χαρακτήρισε λάθος την διεργασία που ακολουθήθηκε επί του σχεδίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το διάταγμα φοβούμαι ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα. Θα πρέπει να δουν, αν μη τι άλλο όσοι συνέπραξαν στην εικόνα αυτή, σπέρνοντας σε πόλεις και κωμοπόλεις τμήματα πανεπιστημίων, ότι δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση με ένα διάταγμα. Είναι μια περιπέτεια αυτή που πρέπει να αποφευχθεί».

Αντίθετο δήλωσε ότι είναι το κόμμα της με το σχέδιο «Αθηνά», η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου, υποστηρίζοντας ότι «οι φοιτητές καλούνται να αλλάξουν αντικείμενο σπουδών και οδηγούνται σε απώλεια εργασιακών και επαγγελματικών τους δικαιωμάτων».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μίλησε για «σχέδιο της συγκυβέρνησης που είναι για τα πανηγύρια».

«Η Χρυσή Αυγή είναι υπέρ των συγχωνεύσεων, αλλά με ακαδημαϊκά και όχι με κομματικά κριτήρια» συμπλήρωσε.

Την πλήρη διαφωνία του κόμματος του με το σχέδιο Αθηνά εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

«Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές να μην μείνουν αμέτοχοι παρατηρητές και να οργανώσουν τους αγώνες τους», επεσήμανε ο κ. Λαμπρούλης.