Αν μια λέξη μπορούσε να τη χαρακτηρίσει, αυτή θα ήταν η «ροκ». Έτσι και αλλιώς, μέσα στη ροκ επέλεξε να ζήσει τη ζωή της. Η ασυμβίβαστη γιαγιά της ροκ, λοιπόν, Γιώτα Γιάννα, έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών.

Ο χαρακτηριστικός ήχος της φυσαρμόνικάς της θα μείνει για πάντα στα αυτιά των θαυμαστών της, να τους θυμίζει τις μελωδίες που συνήθιζε να παίζει στις εμφανίσεις της. Η φωνή της, όμως, έσβησε για πάντα, αφήνοντας πίσω τον μύθο της.

Η ζωή της Γιώτας Γιαννέλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, δεν ήταν εύκολη. Αυτό φανέρωνε και το ρυτιδιασμένο σώμα της, το οποίο είχε μαζευτεί στα μικροσκοπικά κόκαλά της. Δίπλα στη Σοφία Βέμπο ξεκίνησε τα βήματά της στην ελληνική μουσική, παίζοντας φυσαρμόνικα. Στη συνέχεια της ζωής της, συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως τον Βασίλη Τσιτσάνη, τη Μαρινέλλα, την Τζένη Βάνου, την Καίτη Γκρέυ και τη Ρίτα Σακελαρίου.

«Όλα τα έζησα, τα λάθη μου τα έκανα» λέει ένα τραγούδι της. Ίσως, ένα πράγμα που δεν έκανε, ήταν να βγάλει τον πρώτο της δίσκο νωρίτερα. Αλλά όσοι την ήξεραν, γνώριζαν πως η Γιώτα Γιάννα δεν κυνηγούσε τα φώτα της δημοσιότητας. Ό,τι έκανε, το έκανε για τον εαυτό της.

Ο πρώτος της δίσκος, «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα», κυκλοφόρησε το 2013. Τότε, στην ηλικία των 85 ετών και για πρώτη της φορά, ηχογράφησε τα τραγούδια της και «χάρισε» τη φωνή της σε όλους τους φανατικούς θαυμαστές της, για να τη θυμούνται όπως της πρέπει, με τη χαρακτηριστική βραχνάδα της και το ροκ της ύφος.

«Μέσα σε αυτές τις ρυτίδες είναι όλη της η ζωή»

Όμως, η Γιώτα Γιάννα σε αυτό το αιώνιο ταξίδι δεν θα είναι μόνη. Θα βρει τον αγαπημένο της αδερφό, τον Δημήτρη Γιαννέλο, ο οποίος έφυγε από κοντά της το 1974, όταν εκείνος ήταν 19 ετών. Έχοντάς του τεράστια αδυναμία, η Γιώτα Γιάννα δεν σταμάτησε να τον μνημονεύει ποτέ. Για εκείνος, σε μια συνέντευξή της είχε αναφέρει:

«Δεν καπνίζω. Δεν είμαι καπνίστρια. Είναι η ταμπακιέρα και η μάρκα του Δημήτρη. Δεν τον αποχωρίζομαι ποτέ. Το ’74, 19 ετών χάθηκε στην Κύπρο. Μπήκε στη μάχη, 19 ετών, τι να κάνανε; Δεν πήγα ποτέ. Δεν το αντέχω. Βάζω το τσιγάρο στο στόμα. Κάνω την κίνηση. Κι αν ανάψω τσιγάρο, δεν πάω τον καπνό κάτω. Γι’ αυτό έχω φωνή ακόμα. Ποτέ δε σταμάτησα το τσιγάρο του Δημήτρη. Το κρατώ. Τον αισθάνομαι εδώ».

Γιώτα Γιάννα

Η Μαλβίνα Κάραλη είχε πει για την ίδια: «Ποια είναι αυτή με το σκαμμένο πρόσωπο και με αυτή τη φωνή; Μέσα σε αυτές τις ρυτίδες είναι όλη της η ζωή». Η φράση αυτή είχε μείνει χαραγμένη στο μυαλό της Γιώτας Γιάννα. Πάντα ευχαριστούσε το Θεό που της έδωσε αυτή τη φωνή. «Μεγάλωσα, δε γέρασα», συνήθιζε να λέει σε συνεντεύξεις της. Και κάπως έτσι, κατάφερε να φτάσει μέχρι τα 95, να τα δώσει όλα και να φύγει με το κεφάλι ψηλά από τη ζωή η «Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν».

Εξάλλου, όπως έχει, επίσης, πει «όσοι αγαπάνε, δεν πεθαίνουνε»…