Η Amazon πρόκειται να μεταμορφώσει την Νάξο και να την μετατρέψει σε «έξυπνο» νησί, ύστερα από μια στοχευμένη και ιδιαίτερα φιλόδοξη επένδυση την οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει.

Έτσι, στελέχη της Amazon Web Services έχουν ξεκινήσει την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.

Πρόκειται λοιπόν για ένα μεγαλόπνοο αυτό project που στηρίζεται σε τρεις άξονες, με τον πρώτο να είναι η μείωση του ενεργειακού – περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νησιού, υιοθέτηση «πράσινου» μοντέλου ανάπτυξης.

Έπειτα, ακολουθεί η βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων με χρήση υψηλής τεχνολογίας σε καθημερινές τους δραστηριότητες και τρίτος άξονας, είναι το νησί να γίνει πόλος έλξης για επισκέπτες και ψηφιακούς νομάδες λόγω των υπερσύγχρονων υποδομών.

Drones made in Greece και smart μαρίνα

H χρήση ελληνικά κατασκευασμένων drones τελευταίας τεχνολογίας από την εταιρία Altus αποτελεί μία από τις δράσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή στη Νάξο, καθώς αφενός θα μπορούν να μεταφέρουν φάρμακα και εργαστηριακά δείγματα και αφετέρου θα συνδράμουν στο έργο του λιμενικού, δεδομένου ότι θα διαθέτουν κάμερες και πομπούς και θα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ανταπεξέρχονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Drone

Επίσης, το project της Amazon περιλαμβάνει και τη μετατροπή της μαρίνας της Νάξου σε σύγχρονη με «έξυπνες λύσεις» που θα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ευαίσθητων αισθητήρων για τις λειτουργίες της στάθμευσης, των απορριμμάτων αλλά και ψηφιακά εργαλεία που στοχεύουν στην αναβάθμιση εν γένει των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού.

Παράλληλα, με μια ειδική ψηφιακή εφαρμογή ο επισκέπτης θα μπορεί λαμβάνει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεται για τη διαμονή του, καθώς μέσω ενός app στο κινητό του θα διαθέτει την πλήρη χαρτογράφηση του νησιού και των υπηρεσιών που δύναται να κάνει χρήση.

Νάξος

Ο «επιχειρηματικός γάμος» Μητσοτάκη – Μπέζος

Τον Ιούλιο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δειπνήσει μαζί με τον Τομ Χανκς και την Ρίτα Γουίλσον στο Δεσποτικό απέναντι από την Αντίπαρο, ενώ στην παρέα τους υπήρχαν και πανίσχυροι Αμερικανοί επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο δείπνο έγιναν και οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon, -που έδωσε το παρόν στο δείπνο- για τη δημιουργία ενός πρότυπου ψηφιακού κέντρου στην καρδιά του Αιγαίου.

Πορτάρα στη Νάξο

Μάλιστα, την ιδέα υποστήριξε λίγους μήνες μετά ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ σε συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Δημοσίου Τομέα της Amazon Web Services, Κάμερον Μπρουκς και το ελληνικό τμήμα της Amazon Web Services (AWS) ανέλαβε να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες και στο σχεδιασμό του φιλόδοξου project, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους (cloud).