Στο πλαίσιο της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης, ενόψει των Χριστουγέννων, οι περισσότερες πόλεις διοργανώνουν σειρά εορταστικών εκδηλώσεων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Παναγής Καρέλλας, δεν δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Οι δικοί μας στόχοι είναι η αναστροφή του κακού ψυχολογικού κλίματος και η μετατροπή της αγοράς της Αθήνας σε ένα ανοιχτό εμπορικό κέντρο».

Ο κ. Καρέλλας ανέφερε ότι διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων, υπό την αιγίδα των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και τους εποπτευόμενους φορείς τους με τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Όπως επεσήμανε, οι εκδηλώσεις αυτές, πέραν του εορταστικού περιεχομένου, στοχεύουν στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, αλλά και της ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου. Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτές οι εκδηλώσεις, που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα της πόλης, θα δώσουν νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας.

Ανάλογη εορταστική ατμόσφαιρα επικρατεί και στη συμπρωτεύουσα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Α΄ αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Κωνσταντίνος Χατζαρίδης, είπε ότι εκτιμά πως το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, που στήθηκε και λειτουργεί μέσα σε δύο περίπτερα και υπαίθριους χώρους του Εκθεσιακού Κέντρου της Helexpo θα προσελκύσει τον κόσμο, ενώ πρόσθεσε ότι εορταστικό χρώμα στην πόλη θα δώσει και η καθιερωμένη Γιορτή Αγοράς, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου.

«Στροφή» στα χρηστικά δώρα
Ενόψει των εορτών, μία περίοδος με αρκετές ονομαστικές γιορτές, εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα περικόψουν κατά πολύ τις δαπάνες τους για αγορές δώρων. Ο κ. Κ. Χατζαρίδης σημείωσε ότι οι καταναλωτές θα αποφύγουν τις ακριβές αγορές και θα προτιμήσουν περισσότερο χρηστικά δώρα.

Επίσης, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως τα εκπαιδευτικά, επιλέγονται περισσότερο από τους γονείς.

Οι τάσεις της αγοράς καταδεικνύουν ότι οι καταναλωτές θα μείνουν πιστοί στις προγραμματισμένες δαπάνες τους για το γιορτινό τραπέζι. Ο κ. Κ. Χατζαρίδης δήλωσε ότι ο κόσμος πλέον έχει θέσει τέρμα στην υπερβολή, όχι, όμως και στο γιορτινό τραπέζι.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο κ. Π. Καρέλλας, ο οποίος επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μικρότερο βαθμό το γιορτινό τραπέζι.

Αναγκαίοι οι έλεγχοι για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας

Ενόψει των Χριστουγέννων, εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι στην αγορά, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνος Ρόβλιας, τονίζοντας ότι τα συνεργεία των ελεγκτών θα πενταπλασιαστούν, κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Αναφορικά με το θέμα, ο κ. Καρέλλας επεσήμανε ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι ουσιαστικοί. «Ένας έμπορος, που δεν είναι συνεπής στους νόμους και τη δεοντολογία, λειτουργεί ανταγωνιστικά σε μία άλλη επιχείρηση, η οποία λειτουργεί με το νόμο και τους κανόνες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο έλεγχοι πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στα είδη διατροφής.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζαρίδης δήλωσε και αυτός υπέρ των ελέγχων, με την προϋπόθεση να μην είναι μονόπλευροι, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν μόνο στους πολυσύχναστους δρόμους και τα ανοιχτά καταστήματα, αλλά και στο παραεμπόριο.