Παρότι κανένας ψυχολόγος δε θα μπορούσε ποτέ να θεωρήσει τα λάθη κάτι κακό στη ζωή, γεγονός είναι ότι όσο μεγαλώνουμε προσπαθούμε να μάθουμε πράγματα ώστε να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.

Στην πραγματικότητα, αν τα λάθη μάς έχουν βοηθήσει να μάθουμε πράγματα, τότε σίγουρα είναι χρήσιμα, λέει ψυχολόγος και δίνει πέντε συμβουλές που θα μπορούσαν να μας κάνουν να αποφύγουμε πολλά λάθη στο μέλλον.

1. Ακολουθήστε το ένστικτό σας

Ένα πράγμα που θα σας πουν άνθρωποι που έχουν κληθεί να πάρουν σημαντικές αποφάσεις και έχουν καταφέρει να επιτύχουν, είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ακολούθησαν το ένστικτό τους. Η συμβουλή του ψυχολόγου είναι: Εσείς γνωρίζετε τον εαυτό σας καλύτερα από τον καθένα και ξέρετε τι είναι καλύτερο για σας.

2. Αφήστε το χρόνο να δουλεύει για σας

Η βιαστική λήψη αποφάσεων έχει υπάρξει η αιτία για πολλά λάθη, ειδικά σε περιπτώσεις επαγγελματικής διαπραγμάτευσης. Μία καλή απόφαση χρειάζεται χρόνο. Όσο και αν σας πιέζουν, πρέπει να αποφασίσετε με βάση το δικό σας χρόνο.

3. Μη χάνετε χρόνο με τους λάθος ανθρώπους

Αυτό ισχύει όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επαγγελματικό. Χρόνια εμπειρίας για παράδειγμα σε πωλήσεις έχουν δείξει ότι αν θέλετε να πουλήσετε μήλα, πρέπει να πάτε να τα πουλήσετε σε ανθρώπους που θέλουν μήλα και όχι να προσπαθήσετε να πείσετε ανθρώπους που δε θέλουν ότι τα χρειάζονται.

4. Συνειδητοποιήστε ότι κάποια πράγματα δεν είναι γραφτό να συμβούν όσο και αν τα θέλετε

Με τα χρόνια, οι άνθρωποι γίνονται λιγότεροι μαχητικοί. Ίσως κουράζονται ή απλά συνειδητοποιούν ότι είναι μάταιο να μάχεσαι για πράγματα που δε θα γίνουν. Καλύτερα να μάχεσαι όταν υπάρχει ελπίδα.

5. Σηκώστε το τηλέφωνο

Η κακή επικοινωνία είναι ευκολότερη μέσω email. Αν αμφιβάλετε για κάτι, αν δεν είστε σίγουροι, πάρτε τηλέφωνο για να βεβαιωθείτε για το τι πραγματικά ισχύει για μία κατάσταση. Ειδικά, σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά, προσπαθήστε να είστε όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται. Ακόμη και αν βιάζεστε, πάρτε τηλέφωνο για να ξεκαθαρίσετε μία κατάσταση.