Με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προειδοποίησε σήμερα ότι ο καιρός στη χώρα μας θα επιδεινωθεί από σήμερα, Δευτέρα, από δύο διαταραχές στην ανώτερη ατμόσφαιρα που έρχονται από τα δυτικά. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καιρός ανήμερα την Πρωτοχρονιά θα είναι σχεδόν αίθριος στις περισσότερες περιοχές.

Στα μέσα της εβδομάδος θα δημιουργηθεί αποκομμένο ανώτερο χαμηλό στον χάρτη των 500 hPa και τα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα από τα δυτικά, την Πέμπτη θα αρχίσουν να περιορίζονται στα ανατολικά. Όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Tweet που ακολουθεί, το ανώτερο χαμηλό απομακρύνεται νοτιοανατολικά από την Πέμπτη και μετά και έτσι ο καιρός θα βελτιωθεί την Παρασκευή, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε όλη τη χώρα.

Ανάλυση καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης της 27ης Δεκεμβρίου 2021

Οι περιοχές που θα δεχτούν σήμερα Δευτέρα πάνω από 20mm βροχής εμφανίζονται στον πρώτο χάρτη ενώ με αριθμούς και χρωματικό δείκτη απεικονίζεται η πιθανότητα εκδήλωσης του φαινομένου στις διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδος . Ακολουθεί ο Δείκτης EFI (Extreme Forecast Index) από Δευτέρα έως Τετάρτη

Τη Δευτέρα θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος μέχρι τις βραδινές ώρες καθώς και το νότιο Ιόνιο, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος. Παράλληλα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο από τις βραδινές ώρες. Την Τρίτη θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική και νότια Πελοπόννησο καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη. Πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες της Τρίτης θα επηρεαστεί και η δυτική Στερεά. Την Τετάρτη ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Πώς θα επηρεάσει η κακοκαιρία την Αθήνα

Από την Αθήνα το πέρασμα αυτής της διαταραχής την Τρίτη θα προκαλέσει βροχές και πιθανόν προς το βράδυ καταιγίδα, όχι όμως ιδιαίτερα έντονη. Οι βροχές θα κρατήσουν μέχρι και την Τετάρτη, κατά κανόνα ασθενείς.

Μικρής διάρκειας τα φαινόμενα και στη Θεσσαλονίκη. Η παραμονή και η Πρωτοχρονιά θα βρει και τις δύο περιοχές με ηλιοφάνεια.

Ανάλυση καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης της 27ης Δεκεμβρίου 2021

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι παρότι το έκτακτο δελτίο ισχύει μέχρι και την Τετάρτη, υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλα ύψη υετού και την Πέμπτη στα Δωδεκάνησα, ειδικότερα στην περιοχή του Καστελόριζου, όπως απεικονίζεται στον χάρτη EFI που ακολουθεί. Στην πορεία των προγνώσεων θα επανεξεταστεί αυτή η περίπτωση και ενδέχεται να υπάρξει παράταση του δελτίου επιδείνωσης.

Ανάλυση καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης της 27ης Δεκεμβρίου 2021