Η χθεσινή συνεδρίαση για την επίθεση με βιτριόλι, όπως και οι προηγούμενες, ήταν μαραθώνια, αφού στη δίκη κατέθεσαν περισσότεροι από δέκα μάρτυρες. Επίκεντρο των καταθέσεων, αυτές των γιατρών της Ιωάννας. Όπως λέει μάλιστα στο Newsbeast, ο Απόστολος Λύτρας, ο ένας εκ των δύο συνηγόρων της Ιωάννας Παλιοσπύρου, πρόκειται για το μεγαλύτερο τοξικό έγκαυμα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, ίσως μάλιστα και διεθνώς.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Την ίδια στιγμή, η δίκη προχωράει γρήγορα και όπως έχει εκτιμήσει ήδη ο κος Λύτρας, πολύ πιθανό το αποτέλεσμα της να έρθει μέσα στον Νοέμβριο.

Όσο για το συμπέρασμα που βγαίνει για την ώρα από τη χθεσινή συνεδρίαση, αυτό είναι τα αδιάσειστα στοιχεία που έδωσαν στο δικαστήριο οι μαρτυρίες των γιατρών της Ιωάννας, μαρτυρίες που δένουν με ισχυρό τρόπο την πρόθεση της κατηγορούμενης να σκοτώσει την Ιωάννα.

Όπως λέει στο Newsbeast ο Απόστολος Λύτρας: «όλοι οι γιατροί που εξετάστηκαν από το δικαστήριο κατέθεσαν με βεβαιότητα ότι η επίθεση που δέχτηκε η Ιωάννα με καυστικό υγρό ήταν ικανή να επιφέρει τον θάνατο είτε δια της κατάποσης, είτε δια της εισπνοής, είτε λόγω της τρώσης των αγγείων της τραχείας. Αυτό που της έσωσε τη ζωή όπως όλοι τους τόνισαν είναι το γεγονός ότι από τύχη δεν το εισέπνευσε και δεν το κατάπιε παρότι έχουν καεί περιμετρικά τα χείλη κι η μύτη και το γεγονός ότι κατάφερε να φτάσει άμεσα στο φαρμακείο και να γίνουν πλύσεις με νερό.

» Όλοι οι γιατροί κατέθεσαν ότι η ποσότητα του θεϊκού οξέως που χρησιμοποιήθηκε ήταν πάρα πολύ μεγάλη, τη στιγμή μάλιστα που μόλις 5ml μπορούν να αποβούν μοιραία. Η δε κα Καλοφώνου τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο τοξικό έγκαυμα που έχει καταγραφεί στα ελληνικά δεδομένα και πιθανότατα και διεθνώς. Περαιτέρω τονίστηκε από όλους τους ιατρούς ότι όλες οι συσκευασίες που διατίθενται στο εμπόριο φέρουν ενδείξεις επικινδυνότητας, αναφέρουν ‘κίνδυνος θάνατος’ και οπωσδήποτε αυτός που το προμηθεύεται γνωρίζει ότι είναι ικανό να επιφέρει θάνατο σε επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό τη στιγμή που διαβρώνει μέχρι και τα μέταλλα. Από τις καταθέσεις των γιατρών λοιπόν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σκοπός της κατηγορούμενης ήταν να της αφαιρέσει τη ζωή».

Η σημαντικότητα της κατάθεσης του 40χρονου και η συνέχιση της δίκης

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της χθεσινής δίκης, ήταν η παρουσία του 40χρονου μάρτυρα ο οποίος επιβεβαίωσε όσα είχε ήδη αναφέρει η Ιωάννα Παλιοσπύρου για τη μεταξύ τους επικοινωνία στη δική της κατάθεση. Και οι δύο κατέληξαν, με λίγες αποκλίσεις, πως δεν γνωρίζονταν ούτε και είχαν την οποιαδήποτε σχέση μεταξύ τους. Όπως σχολιάζει ο κος Λύτρας, για τη συγκεκριμένη εξέλιξη: « Ο 40 χρόνος επιβεβαίωσε τα όσα έχει ήδη καταθέσει η Ιωάννα και όσα προκύπτουν και από τη δικογραφία, δηλαδή ότι δεν γνωρίζεται με την Ιωάννα, ότι δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, ότι της είχε στείλει αίτημα φιλίας στο facebook και κάποια μηνύματα και μάλιστα η ίδια τον είχε διαγράψει».

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έφτασε στο δικαστήριο

Η δίκη συνεχίζεται αύριο, 7 Οκτωβρίου 2021. Αναμένεται να καταθέσουν οι λίγοι μάρτυρες που έχουν απομείνει και η διαδικασία να προχωρήσει στα αναγνωστέα έγγραφα. Σημειώνεται ότι για την ώρα η κατηγορούμενη δεν έχει προτείνει μάρτυρα/ες υπεράσπισης, άρα πολύ πιθανό στην μεθεπόμενη συνεδρίαση να έχουμε την απολογία της.