Σε πλήρη αποτύπωση των σημείων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, μετά τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές, ώστε να σχεδιαστεί η προτεραιοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την προστασία των πολτών, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Η ακριβής χαρτογράφηση των αναγκών που έχουν προκύψει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΑΑ δρ. Χ. Κοντοές κατά της συζήτηση τους στα γραφεία της Περιφέρειας.

Επίσης, συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση των συνεργαζόμενων δικτύων εθελοντών του Κέντρου BEYOND του ΕΑΑ με στόχο τη διοργάνωση δράσεων πρόληψης και εκπαίδευσης που θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο πρόσφατης προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την εκτίμηση κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην Αττική, με τη συμμετοχή και του ΕΚΠΑ.

Αναφορικά με την μελέτη ο Δρ. Κοντοές ενημέρωσε πως η επιστημονική ομάδα του Κέντρου BEYOND του ΕΑΑ έχει πραγματοποιήσει μία πρώτη αποτίμηση των περιοχών υψηλής επικινδυνότητας και έχει ξεκινήσει τη διενέργεια αυτοψιών στις λεκάνες απορροής εντός των καμένων εκτάσεων.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της ανάγκης για περαιτέρω εκτίμηση της επιδείνωσης των συνθηκών για πλημμύρα στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Κοντοές πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες αυτοψίες σε όλα τα ποτάμια και ρέματα των περιοχών αυτών και επικαιροποίηση των χαρτογραφικών υποβάθρων ώστε να γίνει η προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας των περιοχών που θα εξετάζονται.

«Διανύουμε έκτακτες συνθήκες που μας επιβάλουν να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση» επισήμανε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι παράλληλα, με τις καθημερινές ενέργειες όπως οι καθαρισμοί ρεμάτων αλλά και η εντατικοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, η Περιφέρεια προχωρά με επιστημονικούς φορείς υψηλού κύρους όπως το Κέντρο BEYOND του ΕΑΑ σε εξειδικευμένες δράσεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην υλοποίηση ενός σχεδίου αποτελεσματικής θωράκισης της Αττικής.

Στην παραπάνω συνάντηση μετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας.