Αποζημίωση 78.000 ευρώ για ηθική βλάβη πρέπει να καταβάλει η «Ανώνυμη Γενική Εταιρεία Τσιμέντων Ηρακλής» σε 26 κατοίκους του οικισμού Αγία Μαρίνα στην θέση Μικρό Βαθύ Χαλκίδας, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Οι δικαστές δέχτηκαν τον ισχυρισμό των κατοίκων πως από τις παραλήψεις της εταιρείας υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής τους με συνέπεια να προσβάλλεται η προσωπικότητά τους.

Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι η τσιμεντοβιομηχανία προκειμένου να γλιτώσει χρήματα δεν τηρεί τους προβλεπόμενους από την άδεια λειτουργίας της περιβαλλοντικούς όρους, ενώ αρνείται να λάβει μέτρα για την καλή συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της.

Όπως υπογράμμιζαν αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μολύνεται το περιβάλλον του οικισμού Αγία Μαρίνα, να επικάθεται τσιμεντόσκονη 1,2 εκατοστών στις αυλές των σπιτιών, τα μπαλκόνια, μέσα στα σπίτια, τους δρόμους, τις πλατείες, στον αιγιαλό ακόμη και στον βυθό της θάλασσας.

Οι αρεοπαγίτες με την υπ΄ αριθμ. 1574/2014 απόφασή τους έκριναν ότι από τις παραλείψεις αυτές της τσιμεντοβιομηχανίας θεμελιώνεται με πληρότητα η προσβολή της προσωπικότητας των κατοίκων που απορρέει από την ηθική βλάβη τους, λόγω της στέρησης της χρήσης των περιβαλλοντικών αγαθών, αλλά και από την απειλούμενη βλάβη της υγείας τους από την έκθεσή τους στους κινδύνους της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Πάντως, αρχικά οι 26 κάτοικοι διεκδικούσαν αποζημίωση 44.020 ευρώ ο καθένας αλλά τελικά τους επιδικάστηκε 3.000 ευρώ δηλαδή συνολικά 78.000 ευρώ.