Συνάντηση με τους βουλευτές της Ηλείας και κατάθεση υπομνήματος με τις θέσεις και τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου, προκειμένου να το προωθήσουν προς τα αρμόδια υπουργεία, αποφάσισε η χθεσινή Ανοιχτή Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, για το θέμα της πολιτικής του ΟΑΕΕ αλλά και των ειδοποιητηρίων του Κ.Ε.Α.Ο, με τους εμπόρους και επαγγελματίες να εκφράζουν τους φόβους τους για την κατάσχεση των περιουσιών τους, λόγω της αδυναμίας τακτοποίησης των ασφαλιστικών οφειλών τους.

Εκείνο δε που σχολιάστηκε αρνητικά, ήταν η μικρή συμμετοχή των εμπόρων στη συνέλευση αλλά και η απουσία, ακόμα και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, συζητήθηκε το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων, τα απογεύματα της Τρίτης, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με το σώμα να αποφασίζει κατά πλειοψηφία, να παραμείνουν κλειστά, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο τους δύο αυτούς μήνες.

Μάλιστα, κατά την εισήγησή του, ο πρόεδρος Γιώργος Ανδριόλας, εξήγησε πως η λογική του κλεισίματος 8 απογευμάτων σε διάστημα δυο μηνών, δεν ξεκινά από το γεγονός ότι δεν υπάρχει δουλειά, αλλά από το γεγονός ότι οι έμποροι – που στην συντριπτική πλειοψηφία λειτουργούν μόνοι τις επιχειρήσεις τους και δεν έχουν προσωπικό – δεν έχουν δυνατότητα άδειας ή διακοπών, συνεπώς, προτείνεται αυτός ο τρόπος για την ανάπαυσή τους. Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για πρόταση στην οποία καλούνται να ακολουθήσουν οι έμποροι, χωρίς ωστόσο ο Εμπορικός Σύλλογος να κάνει τον «αστυνόμο» για το αν θα παραμείνουν όλα τα καταστήματα κλειστά ή όχι, αν και οι περισσότεροι σημείωσαν ότι ο εμπορικός κόσμος οφείλει να συμμορφωθεί σε αυτή την απόφαση. Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ, κατά τη διάρκεια του οποίου προτάθηκε η διενέργεια γκάλοπ για να αποφασιστεί αν ο εμπορικός κόσμος θέλει ή όχι να κλείσουν τα καταστήματα τα απογεύματα της Τρίτης, παρά την προηγούμενη απόφαση της ανοιχτής συνέλευσης.

Οι οφειλές και οι φόβος των κατασχέσεων
Το θέμα ωστόσο που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της Ανοιχτής Συνέλευσης, ήταν τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και η γενικότερη πολιτική του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, με τους εμπόρους να εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κατασχέσεων, όχι μόνο ποσών από καταθέσεις (αν υπάρχουν) αλλά ακόμα και της ακίνητης περιουσίας. Οι έμποροι σημείωσαν πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσει αυτή η απειλή, γιατί η μη αποπληρωμή των οφειλών τους, δεν έχει να κάνει με την απόφαση μη συμμόρφωσής τους με τα όσα προβλέπονται αλλά με την αδυναμία ανταπόκρισης, καθώς ο τζίρος των καταστημάτων έχει πέσει κατακόρυφα και υπάρχουν μέρες που είναι και μηδενικός σε κάποια καταστήματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν διάφορες απόψεις και προτάσεις για το «πάγωμα» των διαδικασιών, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για οργάνωση και μαζική αντίδραση. «Εδώ έπρεπε να είμαστε 5.000 άνθρωποι, όσοι χρωστάμε στον ΟΑΕΕ από τον Πύργο», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των οπωροπωλών Μιχάλης Αποστολόπουλος, προτείνοντας την πραγματοποίηση ανοιχτής συνέλευσης, παρουσία όλων των βουλευτών, ενώ ο Γιώργος Δούνιας, πρότεινε να κινηθούν νομικά όλοι οι έμποροι, κάτι που ήδη έχει κάνει μερίδα εμπόρων απ’ όλη την Ηλεία, μέσω Κίνησης που έχει αναπτυχθεί, μέσω του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Πηγή: patrisnews