Περισσότεροι κληρωτοί ναύτες θα στέλνονται από ‘δω και πέρα στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να ενισχυθεί ο στόλος μας, όπως έχει αποφασίσει σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr η ανώτατη ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Η απόφαση ελήφθη μετά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στα νερά του Αιγαίου αλλά και των τελευταίων στοιχείων που δείχνουν την σημαντική λειψανδρία που επικρατεί στο ελληνικό στράτευμα.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί λίγοι από όσους υπηρετούσαν τη στρατιωτική θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό στέλνονταν σε πλοίο. Σε αντίθεση με το παρελθόν, στις μέρες μας οι κληρωτοί αποτελούν μόλις το 10% του πληρώματος κάθε πλοίου και το υπόλοιπο 90% απαρτίζεται από μόνιμους. Οι υπόλοιποι ναύτες υπηρετούν σε υπηρεσίες της στεριάς. Τώρα αυτή η αναλογία επιχειρείται να αλλάξει, κάτι που βρίσκεται σύμφωνο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ήδη η αρχή όμως μαθαίνουμε έγινε με τη σειρά 2020 ΣΤ’ με όσους νέους δηλαδή παρουσιάστηκαν στις μονάδες τον Νοέμβριο και θα το δούμε την αναλογία να μεταβάλλεται ακόμη περισσότερο το 2021.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) καθώς επίσης και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) προκειμένου να στελεχώσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις από τις αρχές του επόμενου έτους. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας φάσης θα καταταχθούν οι πρώτοι 1.600 Επαγγελματίες Οπλίτες και οι 1.000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης. Από την δεύτερη κατηγορία, οι 200 θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, οι 600 στον Στρατό Ξηράς και οι 200 στην Πολεμική Αεροπορία.