Οι μονώσεις ταρατσών αποτελούν από τις πιο δημοφιλείς εργασίες σε έναν χώρο και όχι άδικα. Η ταράτσα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέρη μιας οικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου αφού αποτελεί το σημείο που δέχεται τις περισσότερες επιπτώσεις από την εναλλαγή των καιρικών συνθηκών. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι και ο βασικότερος εχθρός, αφού οι εναλλαγές της προκαλούν έντονες συστολές και διαστολές στην ταράτσα σας. Επιπροσθέτως, οι συνεχής έκθεση σε βροχοπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την σταδιακή της διάβρωση στο πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο η διάβρωση μιας ταράτσας από τις καιρικές συνθήκες δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το συγκεκριμένο σημείο είναι θα λέγαμε το πιο ευάλωτο και ο κύριος υπαίτιος για τις ενεργειακές απώλειες. Άλλωστε μια ταράτσα αποτελεί το υψηλότερο μέρος και μάλιστα τις περισσότερες φορές με οριζόντια κλίση, κάτι που διευκολύνει την απώλεια θερμότητας τον χειμώνα και φυσικά επιτρέπει την ζέστη να εισέλθει το καλοκαίρι.

Επιλέγοντας μια εταιρεία να αναλάβει την μόνωση της ταράτσας σας εξασφαλίζετε τον καλύτερο τρόπο τόσο για να  προστατέψετε την εγκατάσταση από τυχόν διαβρώσεις όσο και να αυξήσετε την ενεργειακή του απόδοση. Με τις κατάλληλες εργασίες από ένα έμπειρο και εξειδικευμένο συνεργείο, μπορείτε να προστατέψετε την οικία σας και να εξοικονομήσετε χρήματα από την κατανάλωση ενέργειας και μάλιστα με ένα σχετικά μικρό κόστος. Παρακάτω θα σας αναλύσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τις εργασίες αυτές καθώς και το πώς διαμορφώνεται το τελικό κόστος.

Πότε είναι απαραίτητη η μόνωση της ταράτσας σας

Οι μονώσεις ταρατσών, όπως θα αναλύσουμε και παρακάτω προσφέρουν ένα τεράστιο αριθμό πλεονεκτημάτων στον χώρο σας. Καλό θα ήταν λοιπόν να επιλέγονται από τον καθένα μας, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για προσωπικό ή επαγγελματικό χώρο. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις που η μόνωση ταράτσας αποτελεί αναγκαστική επιλογή και αν δεν πραγματοποιηθεί άμεσα οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Αν λοιπόν και εσείς διαπιστώσετε κάτι από τα παρακάτω, τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε άμεσα με μια εταιρεία που θα αναλάβει τις απαραίτητες εργασίες μόνωσης:

  1. Εμφάνιση υγρασίας και μούχλας στο κτίριο.
  2. Έντονη απώλεια θερμότητας τον χειμώνα με αποτέλεσμα το μεγάλο κόστος για θέρμανση.
  3. Ασφυκτική ζέστη την περίοδο του καλοκαιριού.
  4. Κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με έντονη υγρασία και πολλές βροχοπτώσεις.
  5. Σπίτια με κακοτεχνίες ή πολύ παλαιάς κατασκευής.
  6. Παντός τύπου βιομηχανικοί και επαγγελματικοί χώροι.

Τι εργασίες απαιτούνται για τα βέλτιστα αποτελέσματα;

Αρχικά, το συνεργείο που θα αναλάβει τις εργασίες μόνωσης θα προβεί στον λεπτομερή έλεγχο της εγκατάστασης προκειμένου να αποφασίσει τι είδους μόνωση θα πρέπει να τοποθετηθεί. Ανάλογα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του χώρου το είδος μπορεί να διαφέρει. Ενδεικτικά μερικά από τα δημοφιλέστερα είδη που επιλέγονται λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που παρέχουν είναι: με υαλουφάσματα roofglass, με αφρομπετόν, με ασφαλτόπανο, με την ελαφρού τύπου , συμβατική κλπ.

Σίγουρα η επιλογή για κάποιον που δεν κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις να φαντάζει μια δύσκολη διαδικασία, ωστόσο εάν εμπιστευτείτε τον κατάλληλο επαγγελματία τότε εκείνος θα γνωρίζει πολύ καλά τι είναι αποδοτικότερο για τον δικό σας χώρο.

Αφού αποφασιστεί το ο τύπος της μόνωσης ταράτσας, θα πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο έχει την σωστή κλίση ώστε να απωθεί τα νερά της βροχής. Εάν η κλίση δεν είναι η κατάλληλη, τότε η συσσώρευση νερού μπορεί να δημιουργήσει έντονα προβλήματα υγρασίας και κρύο μέσα στο σπίτι. Πριν λοιπόν από οποιαδήποτε εργασία μόνωσης ταρατσών, θα πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή κλίση.

Εν συνεχεία, ο τεχνικός θα φροντίσει να ασταρώσει τα σαθρά σημεία καθώς και να περάσει τα κατάλληλα υλικά θερμομόνωσης και στεγάνωσης. Αφού στεγνώσουν όλα τα υλικά, τότε η ταράτσας θα είναι και πάλι πλήρως προσβάσιμη.

Τα πλεονεκτήματα των μονώσεων ταρατσών

Τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσετε επιλέγοντας την μόνωση της ταράτσας σας είναι τεράστια και μάλιστα θα συμβάλουν στην εξασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης για εσάς και την οικογένειά σας. Αρκετός κόσμος, μην κατανοώντας την σημασία των εφαρμογών αυτώνή φοβούμενος για το κόστος που θα καταβάλει, αφήνει την οικία του εκτεθειμένη. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εμφάνιση υγρασίας και μούχλας, η σπατάλη ενέργειες λόγω απώλειας θερμότητας κλπ. Αυτό που θα πρέπει όμως να τονιστεί είναι ότι επενδύοντας τόσο στην μόνωση της ταράτσας όσο και του υπόλοιπου σπιτιού, αποτελεί την πιο επιτυχημένη επένδυση με ελάχιστο μάλιστα χρόνο απόσβεσης. Επιπρόσθετα, τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τις συγκεκριμένες εργασίες θα βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσής σας και θα σας γλιτώσουν από περιττό κόπο και έξοδα. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει ένας χώρος είναι:

Εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, η ταράτσα αποτελεί τον κύριο υπαίτιο για την απώλεια θερμοκρασίας από έναν χώρο. Λόγω της απευθείας έκθεσης με τις εξωτερικές συνθήκες κατά την διάρκεια του χειμώνα, η απώλεια θερμότητας είναι ιδιαίτερα έντονη. Έτσι, με όποια πηγή θερμότητας και αν ζεσταίνετε το χώρο σας, το αποτέλεσμα είναι να δαπανάτε τεράστια ποσά ενέργειας άσκοπα, αφού το μεγαλύτερο μέρος θα απελευθερωθεί στο εξωτερικό του σπιτιού σας.

Οι σωστές μονώσεις ταρατσών, δημιουργούν έναν προστατευτικό στρώμα το οποίο τον χειμώνα εμποδίζει την θερμότητα να εξέλθει ενώ το καλοκαίρι θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τον χώρο σας δροσερό.

Αν και τις περισσότερες φορές αναφερόμαστε στην προστασία από τις έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, ένας καύσωνας του καλοκαιριού μπορεί επίσης να επιφέρει μια ανυπόφορη κατάσταση για εσάς και την οικογένειά σας.

Λαμβάνοντας γνώση τα ανωτέρω, η εξοικονόμηση των χρημάτων που θα κάνετε είναι πολύ σημαντική αφού θα σας γλιτώσει έως και 60 – 70% στην κατανάλωση ενέργειας.

Προστασία του χώρου από υγρασία και μούχλα

Η στεγάνωση της ταράτσας παίζει επίσης ένα καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης σε ένα οίκημα. Ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό κτιρίων είναι η υγρασία και η διείσδυση νερού κατά τις βροχερές μέρες. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι η διάβρωση της πλάκας, ρωγμές, αποκόλληση του σοβά και αποχρωματισμοί. Μάλιστα, οι αρνητικές επιπτώσεις της υγρασίας δεν περιορίζονται μόνο στο κτίριο, αφού αποτελούν και έναν αρνητικό παράγοντα για την υγεία του ανθρώπου. Χρόνια έκθεση σε συνθήκες υγρασίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αρθρίτιδες και ρευματικά, πονοκεφάλους καθώς και ξηρό βήχα. Κατανοείτε λοιπόν την τεράστια σημασία που προσφέρει η στεγάνωση της ταράτσας τόσο στον χώρο σας όσο και στην υγεία σας.

Η υγρασία ωστόσο δεν είναι η μόνη που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Η εμφάνιση μούχλας κατά την διάρκεια του χειμώνα είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο σε χώρους και κτίρια χωρίς την κατάλληλη θερμομόνωση. Ο λόγος που εμφανίζεται ο μύκητας της μούχλας δεν είναι άλλος από την μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας εσωτερικά και εξωτερικά του χώρου σας και ιδιαίτερα στα σημεία που δεν υπάρχει μόνωση ή είναι πολύ αδύναμη. Και στην περίπτωση της μούχλας, όπως και στην υγρασία, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία είναι τεράστιες αφού σε βάθος χρόνου προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες. Η σωστή μόνωση ταράτσας είναι σε θέση να εξαλείψει τόσο την εμφάνιση υγρασίας όσο και μούχλας.

Η καλύτερη περίοδος για μονώσεις ταρατσών

Αν και επικρατεί η άποψη ότι το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για τις εργασίες μόνωσης, αυτό δεν αληθεύει στο 100%. Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εργασιών μόνωσης είναι η απουσία αέρα, βροχής και έντονου κρύου. Κατά κύριο λόγο οι συνθήκες αυτές εξασφαλίζονται ευκολότερα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο μια μόνωση μπορεί να ολοκληρωθεί και οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου που επικρατούν οι συγκεκριμένες συνθήκες.

Κόστος μόνωσης ταράτσας

Το κόστος των εργασιών, όπως αναφέρουν και οι ειδικοί, δεν μπορεί να είναι σταθερό και να αποτυπωθεί σε έναν τιμοκατάλογο. Οι τιμές στις μονώσεις των ταρατσών εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες: oι δύο βασικότεροι είναι το είδος των εργασιών που θα διενεργηθούν καθώς και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Ανάλογα την εταιρεία που θα επιλέξετε η χρέωση μπορεί να γίνει είτε ξεχωριστά είτε συνδυαστικά σαν πακέτο. Το σημαντικό φυσικά δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η χρέωση αλλά η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και των υλικών.

Τιμές και επιλογή υλικών

Τα υλικά όπως προαναφέραμε παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του κόστους. Τόσο τα στεγανωτικά όσο και τα θερμομονωτικά υλικά μπορεί να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξετε δεν είναι να βρείτε τα φθηνότερα υλικά αλλά ούτε και τα ακριβότερα θεωρώντας πως το αποτέλεσμα θα είναι και καλύτερο. Όπως και σε κάθε επένδυση, έτσι και στην συγκεκριμένη, σημασία έχει να βρείτε την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής. (ενδεικτικά υλικά μονώσεων όπως ασφαλτόπανα eshadien, μεμβράνες θερμής συγκόλλησης pvc, εξ. Πολυστερίνη fibran, Tiktas, dow και στεγανωτικά επαλειφόμενα υλικα Aquamat-Flex, isoflex pu-500, hyperdesmo κ.α.

Το τελικό κόστος για την μόνωση της ταράτσας σας θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα καθώς και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να παρουσιάζει (όπως κεκλιμένα επίπεδα). Ωστόσο στην τελική τιμή θα συμπεριληφθούν και οι προεργασίες στις οποίες θα προβεί το συνεργείο. Το σίγουρο είναι ότι οι εργασίες μόνωσης αποτελούν μία από τις καλύτερες επενδύσεις, αφού χάρη στην μακροχρόνια αντοχή τους και την τεράστια εξοικονόμιση  χρημάτων  που θα σας επιφέρουν, θα σας εξασφαλίσει έως και τρεις φορές επιστροφή των χρημάτων σας σε βάθος μόλις δέκα ετών. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για δεύτερη σκέψη.

Επιλέξτε έναν ειδικό

Οι εφαρμογές μονώσεων ταρατσών αποτελούν ένα σημαντικότατο μέτρο προφύλαξης που σε καμία περίπτωση δεν θα μετανιώσετε. Προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με επιτυχία, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία που να διαθέτει όλη την απαραίτητη εμπειρία, την εξειδίκευση και φυσικά να χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας υλικά θερμομόνωσης και στεγάνωσης. Έτσι θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε όλα τα πλεονεκτήματα που αναλύσαμε παραπάνω.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και να λάβετε προσφορά, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα monoseis-monotica.gr.