Αντικαπνιστικός νόμος: Οι γιορτές δεν σταμάτησαν την εφαρμογή του, πού έπεσε το πρώτο πρόστιμο του 2020

Πρόστιμα σε 12 παραβάτες - Τα στοιχεία Εθνικής Αρχής Διαφάνειας


ΕΛΛΑΔΑ
13:02
09/01/2020
Αντικαπνιστικός νόμος: Οι γιορτές δεν σταμάτησαν την εφαρμογή του, πού έπεσε το πρώτο πρόστιμο του 2020
10
loading

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα αποτελέσματα των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και την προστασία της δημόσιας υγείας κατά την περίοδο των εορτών «παρά τη "χαλαρή" διάθεση των ημερών αυτών».

Όπως αναφέρεται το πρόγραμμα τηρήθηκε απαρέγκλιτα και κατά «την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους τα μεικτά κλιμάκια των Ε.Α.Δ.-ΕΛ.ΑΣ συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό τους ελέγχους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «χαρακτηριστικά σημειώνονται οι περιπτώσεις της Ελασσόνας, όπου στα 15 καταστήματα που ελέγχθηκαν δεν βεβαιώθηκε καμία παράβαση σε καταστηματάρχη, ενώ παράλληλα δε βρέθηκε πολίτης που να κάπνιζε σε χώρο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, της Τρίπολης, όπου επίσης δεν βρέθηκε κανένας που να κάπνιζε σε μη επιτρεπόμενο χώρο και της Άνω Χώρας Ναυπάκτου, όπου δεν επιβλήθηκε πρόστιμο σε κανένα από τα 9 ελεγχθέντα καταστήματα με όσους εκ των θαμώνων επιθυμούσαν να καπνίσουν να μην ενοχλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες (-5οC) προκειμένου να καπνίσουν συνεισφέροντας έτσι ενεργά στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Χθες πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ε.Α.Δ. η πρώτη σύσκεψη του έτους για τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, και των συνεργατών του.

Σύμφωνα με ενημέρωση για τους διενεργηθέντες ελέγχους συμμόρφωσης με τον αντικαπνιστικό νόμο για το διάστημα Πέμπτη 02.01.2020 έως και Τετάρτη 08.01.2020:

Από το σύνολο των 101 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 82,2% των περιπτώσεων ενώ 12 φυσικά πρόσωπα βρέθηκαν να καπνίζουν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν.

Συνολικά βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις του αντικαπνιστικού συνολικού ποσού 15.200 ευρώ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τους διενεργηθέντες ελέγχους.

Πέμπτη 02 Ιανουαρίου

Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα: Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 10 καταστήματα (ΚΥΕ) επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ σε 3 θαμώνες που κάπνιζαν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν, σε δύο καταστήματα επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ για κάπνισμα σε εσωτερικό χώρο από θαμώνες, σε άλλα δύο πρόστιμο 500 ευρώ για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος.

Σε ένα κατάστημα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ για τη μη ανάρτηση απαγορευτικών πινακίδων σήμανσης και σε ένα ακόμα 500 ευρώ για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς και μη συνεργασία του υπεύθυνου με τα αρμόδια όργανα.

Παρασκευή 03 Ιανουαρίου

Ελασσόνα: Ελέγχθηκαν 15 καταστήματα (ΚΥΕ) χωρίς να διαπιστωθούν παραβάσεις σχετικά με την αντικαπνιστική νομοθεσία.

Τρίπολη: Ελέγχθηκαν συνολικά 13 καταστήματα (ΚΥΕ). Σε δύο εξ αυτών δεν υπήρχε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ ανά περίπτωση. Δεν βρέθηκε κανείς που να κάπνιζε σε χώρο που εμπίπτει στον αντικαπνιστικό περιορισμό είτε αυτός ήταν εσωτερικός χώρος είτε περίκλειστος και στεγασμένος εξωτερικός. Η συμμόρφωση των θαμώνων προς την αντικαπνιστική νομοθεσία ήταν καθολική.

Σάββατο 04 Ιανουαρίου

Ελευσίνα: Κατά τους ελέγχους που ξεκίνησαν βραδινές ώρες του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε 10 καταστήματα (ΚΥΕ) και σε ένα Play Opap, βρέθηκαν να καπνίζουν έξι θαμώνες σε ένα εκ των ελεγχθέντων καταστημάτων εντός εξωτερικού διαμορφωμένου χώρου που εντούτοις ενέπιπτε στους περιορισμούς της αντικαπνιστής νομοθεσίας και ως εκ τούτου επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ σε καθέναν από τους καπνίζοντες.

Στον υπεύθυνο του καταστήματος επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ ευρώ με τον ίδιο να ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις για την έννοια του εξωτερικού χώρου που επιτρέπεται το κάπνισμα. Σε ένα ακόμη κατάστημα βρέθηκαν σταχτοδοχεία με αποτσίγαρα σε εξωτερικά διαμορφωμένο χώρο που εμπίπτει στους περιορισμούς την αντικαπνιστικής νομοθεσίας και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ στον υπεύθυνο.

Θεσσαλονίκη: Ελέγχθηκαν συνολικά 15 καταστήματα (ΚΥΕ) στις περιοχές Νέα Παραλία- Ποσειδώνιο, Ανθέων και Μαρτίου της Θεσσαλονίκης. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε δύο καταστήματα. Στην πρώτη περίπτωση σε καφετέρια διαπιστώθηκε ότι στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος που ήταν περίκλειστος (περιμετρικά κλειστός και από τις 4 πλευρές) υπήρχαν καπνίζοντες, δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή του καπνίσματος και δεν υπήρχε ανάρτηση απαγορευτικής σήμανσης. Επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του καταστήματος ύψους 2000 ευρώ.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε σε κυλικείο ιδιωτικής κλινικής διαπιστώθηκε ότι ο εξωτερικός χώρος ήταν περίκλειστος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε όλα τα τραπέζια, δεν υπήρχε καμία σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος και δεν διέθετε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε η προβλεπόμενη κύρωση ύψους 500 ευρώ στην υπεύθυνη του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή σημαντική ήταν η διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων στην ίδια περιοχή.

Στα υπόλοιπα 13 καταστήματα δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Ηράκλειο Κρήτης: Κατά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες ελέγχθηκαν 15 καταστήματα (ΚΥΕ). Σε δύο από τα ελεγχόμενα καταστήματα βρέθηκαν από ένας καπνίζων σε χώρους που δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ στον καθένα καθώς και πρόστιμο 500 ευρώ στον κάθε καταστηματάρχη καθότι ανέχονταν τους ως άνω καπνίζοντες, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα και δεν κατείχαν το προβλεπόμενο βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Από το σύνολο των ελεγχθέντων καταστημάτων στα 13 χαρακτηρίστηκε ως ελλιπής η σχετική σήμανση και έγιναν συστάσεις. Επίσης σε 8 καταστήματα δεν προσκομίστηκε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος.

Κυριακή 05 Ιανουαρίου

Θεσσαλονίκη: Κατά τις μεσημεριανές ώρες ελέγχθηκαν 10 καταστήματα (ΚΥΕ). Επιβλήθηκαν πρόστιμα στα τρία εξ αυτών καθώς στο πρώτο (επιφανείας άνω των 100 τμ) δεν υπήρχε σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 2000 ευρώ, στο δεύτερο επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ για έλλειψη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και στο τρίτο (επιφανείας άνω των 100 τμ ) το πρόστιμο των 2000 ευρώ επίσης για έλλειψη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος .

Πάτρα: Ελέγχθηκαν 3 καταστήματα /κέντρα διασκέδασης τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Σε μία από τις επιχειρήσεις βρέθηκε καπνίζων σε μη επιτρεπόμενο χώρο με συνέπεια να επιβληθεί πρόστιμο των 100€ στον καπνίζοντα και 1000€ στην επιχείρηση (επιφανείας άνω των 100 τμ).

Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Ελέγχθηκαν 9 καταστήματα. Δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους. Οι καπνίζοντες επέλεξαν να τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων χρησιμοποιώντας καλαίσθητες κουβέρτες που παρείχαν τα καταστήματα, όπως γίνεται σε αντίστοιχα καταστήματα του εξωτερικού, ενώ η θερμοκρασία βρισκόταν στους -50C. Δεν κατεγράφησαν παραβάσεις του αντικαπνιστικού από τις επιχειρήσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Τριχες ελεγχοι…

  ..εισαστε σοβαροι? Πεφτει αμεσο τηλεφωνημα οτι ερχομαστε στα ..πολιτιστικα κεντρα λουλουδοπολεμου.!! Χα. Τα μικρα καφενεδακια θα την πληρωσουν. ΜΟΝΟΝ η οικονομικη αστυνομια ισως να μπορει καπως να επιβαλει προστιμα με μυστικες εφοδους!!

 2. avatar Ν.Ν

  Ας κοιτάξει η κυβέρνηση να γλιτώσουμε την χρεωκοπία και ας αφήσει το φερετζέ το τσιγάρο το λιγνίτη και τους χυτα.

 3. avatar konnil4

  Δεν πρέπει να είναι δουλειά της Αστυνομίας αυτό.Να πάνε να κυνηγήσουν το έγκλημα.Αφού δεν φτάνουν οι αστυνομικοί.

 4. avatar Προστιμα μονον 15200;;;;

  ...καλά ούτε καν τα νυχτερινά κ οι υπερωρίες του προσωπικου..χωρια οι βενζινες μετακινησης. Ε λ λ η ν ε ς ελεγχοντες κ ελεγχομενοι. . χαχαχα

 5. avatar ΖΖ

  Κλαίνε με μαύρο δάκρυ οι καταστηματάρχες εστίασης από την αναδουλειά, οι προμηθευτές τους και οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας!
  Σκυλομετάνιωσαν που ψήφισαν το κουλό...
  Όχι ασφαλώς μόνο επειδή επέβαλε την ξενέρωτη φλούφλικη νοοτροπία του!
  Αλλά για δεκάδες άλλους λόγους.

 6. avatar Γνώμη μου;;;

  ..αν αμερόληπτα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικος απο \"αδιαφθορους που δεν τα ενθυλακωνουν \" θα βγει ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων μας σε 1 μήνα μόλις απο τα πρόστιμα !!!

 7. avatar Ξερει κανεις…

  ..ποτε θα γινουν προσληψεις ή μεταταξεις στην υπηρεσια ελεγχου αντικαπνιστικου??????????????????????

 8. avatar Mας δουλευουν….ψιλο γαζι οι ελεγχοντες!!!

  ...οσα πανελλαδικα προστιμα θα εδιναν...αν ηθελαν... σε ενα και μονο μπουζουκολουλουδομαγαζο στην ιερά ο. σε μια μονο βραδια!!! Η ειδοποιηση κ εγκαι πληροφορηση επισκεψης πανε συννεφο. Αρα μας δουλευουν οι ελεγχοντες κ την πληρωνουν καποια ανυποψιαστα καφενεδακια των 10 ατομων!!!

 9. avatar Spitha

  Η είδηση, αν καλοδιαβάσεις το άρθρο, δεν είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων αλλά η θερμοκρασία στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας!
  Ένα proof reading δε θα ήταν κακή ιδέα.

 10. avatar Spetzopoulos

  Έχετε κάνει ένα λάθος στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας η θερμοκρασία ήταν -567 βαθμούς κελσίου

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει